Szemvédelem nyáron

Szemünkben az éleslátás helye az ún. sárgafolt, azaz makula. Ennek megbetegedése időskorban akár vakságot is okozhat. A betegség egyik előidézője lehet az évek során a szemet érő túl sok és erős napfény.

 

Az UV-sugárzás nemcsak bőrünket, hanem szemünket is károsítja. Az erős napfény a szaruhártya és a kötőhártya gyulladását okozhatja, a kötőhártya megvastagszik, ún. kúszóhályog alakulhat ki, amely elfedi a szaruhártya egy részét, ezáltal rontja a látást. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a napsugárzás az időskori sárgatest-sorvadás (makula-degeneráció), valamint a szürke hályog kialakulásának is fontos kockázati tényezője. A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy az UV-B sugarak – talán mert ezeknek a legnagyobb az energiájuk – nagyobb károsító hatással rendelkeznek. Bár az UV-A sugárzásnak alacsonyabb az energiája, mégis okozhat sérülést.

Fentiekre tekintettel, erős napsütésben nem elegendő a széles karimájú kalap, feltétlenül szükségünk van jó minőségű (!) napszemüvegre is. Keressük a 100%-os UV-védelmet jelző címkét! Legyen a lencse elég nagy, hogy minden oldalról védjen, de ne legyen túl sötét, mert a kitágult pupilla még sérülékenyebb az UV-sugarakkal szemben. Jó, ha tudjuk, hogy a lencse színezése teljesen független az UV-védelem mértékétől (akár színtelen lencsén is megoldható). A zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, a kék pedig ellensúlyozza a vakító fehérséget.

Fokozottan ügyeljünk a szemünkre vízparton, vízi sportoknál, vagy világos, vakító homokon napozva, de még az árnyékban is viseljünk napszemüveget.

Gyermekeinknek ugyanúgy szükségük van szemvédelemre. Még részükre se vásároljunk „100Ft-os” játék napszemüveget, mert komoly szemkárosodást okozhatunk vele. Soha ne nézzünk a napba, mert már rövid idő után is vakságot okozhat!

Nagyobb a kockázat a déli órákban (10-15 óra között), vagy magas hegyeken, illetve az Egyenlítő környékén. Bizonyos gyógyszerek – egyes fogamzásgátlók, vízhajtók, nyugtatók és antibiotikumok – fényérzékennyé tesznek, azaz fokozzák a szemkárosodás veszélyét.

A szemben az éleslátás helye a retinának mindössze néhány milliméter átmérőjű területe, az ún. sárgafolt, latin nevén makula (macula lutea). Sárgás színét főként a lutein és a zeaxantin nevű karotinoidok adják, melyek egyben a szem belső védelmi rendszerét képezik. A napfény nagyenergiájú sugarai folyamatosan bombázzák a sárgafoltot, ahol a fény energiája biokémiai folyamatokon keresztül kémiai energiává, végül pedig idegingerületté alakul át.

Időskori makula-degeneráció esetén a sárgafolt festékanyagának mennyisége csökken, ez enyhébb esetben a színlátás és a látásélesség csökkenéséhez, súlyos esetben vaksághoz vezethet. A betegség az európai összlakosság 4-5%-át, míg a 75-84 éves korcsoportnak már egyharmadát érinti

Az életkor mellett, a dohányzás, a családi hajlam, a magas vérnyomás, illetve a szemet ért sok napfény is kockázati tényező, ezért a szabadban dolgozók és a világos szemszínűek veszélyeztetettsége nagyobb.

Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a karotinoidoknak még a rövid ideig tartó pótlása is növeli a sárgafoltban a festékanyag koncentrációját, s ez által a makula védettségét. A normál étrend csak mintegy 2-3 mg luteint és zeaxantint tartalmaz, ami a napi szükségletnek csak fele-harmada. Pótlásra a sárga, narancssárga vagy sötétzöld színű gyümölcsök és zöldségek alkalmasak. A lutein fo forrása a káposzta és a spenót, a zeaxantiné pedig a kukorica

A szervezet számára valójában az összes antioxidáns jó, de a szemnek az A-, C- és E-vitamin a legfontosabb. Emellett bio-flavonoidokra is szükség van (ezek adják egyes zöldségek, gyümölcsök színét). Kitűnő forrás a fekete áfonya, illetve más vörös és lila színű gyümölcsök. Ásványi anyagok közül a szemnek főként szelénre és cinkre, az étkezési zsírsavak közül pedig omega-3-ra és 6-ra van leginkább szüksége.

Ötvenéves kor felett még akkor is menjünk el szemészeti ellenőrzésre, ha nincs semmi panaszunk! A betegség időben történő felismerésével, étrend- és életmód-változtatással a makula-degeneráció súlyosbodása megállítható, lassítható, szerencsés esetben még vissza is fordítható

Dr. Kökény Zoltán
sebész adjunktus
www.korkontroll.hu

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk