Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2009 június - augusztus
Aktuális
„Izgalmas” nyár elé nézünk – minden szempontból. Változik a világ, méghozzá követhetetlen gyorsasággal. Jönnek a hírek: természeti katasztrófákról, megmagyarázhatatlan balesetekről, elhúzódó gazdasági válságról, a világot uraló pénz mindenhatóságáról, csődök tömegéről, adó- és áremelésekről, az egyszerű ember terheinek tarthatatlan növekedéséről, életének ellehetetlenüléséről, mely már nemcsak tv-hír, hanem érzékszerveinkkel felfogható realitás.
a Paramedica
A Q10 koenzim egy olyan vitaminszerű anyag, amely az emberi és állati sejtek belsejében az energiatermeléshez szükséges. A koenzim Q10 koncentrációja különösen a szívben, májban, vesében, tüdőben, tehát a nagy energia-igénnyel rendelkező szervekben magas.
Dr. Sándor Edit
A nyár
Az egyetemeken még javában tart a vizsgaidőszak. Minden diák rémálma a „rövidzárlat”, amikor hirtelen, minden előzmény nélkül „leblokkol az agyuk”. Az idősebbek régi diákéveikben, vagy később, munkájuk során, esetleg valamilyen teljesítmény-kényszer alkalmával ugyancsak megélték, s a kor előrehaladtával egyre gyakrabban elszenvedik e helyzetet. Memóriánk élessége számos módszerrel edzhető, de szellemi frissességünk fenntartásához ugyanilyen fontos a „lazítás”, a kikapcsolódás, melyre az előttünk álló nyár kitűnő lehetőséget kínál.
Szemünkben az éleslátás helye az ún. sárgafolt, azaz makula. Ennek megbetegedése időskorban akár vakságot is okozhat. A betegség egyik előidézője lehet az évek során a szemet érő túl sok és erős napfény.
Dr. Kökény Zoltán
A melanoma (a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat) előfordulása évről évre növekszik, egyes becslések szerint 2010-re minden 50. ember bőrrákos lesz élete valamelyik szakaszában.
dr. Csitos Ágnes
Immunerősítő gyógygomba (Patkónyelv, Bokrosgomba) kivonatok szerepe a megelőzésben
Több mint 10-szer annyi rákhalálozást akadályozhatunk meg rendszeres, mérsékelt – napi 10-20 perces – napozással (a 10–15 óra közötti veszélyes időszak kihagyásával), mint amennyi a melanomás halálozások jelenlegi száma – állítják a kutatók egy amerikai felmérés nyomán.
Varga Gábor
A Nap nem kevesebb, mint létezésünk egyik kulcsa. Nélküle ki sem alakulhatott volna az élet a Földön. Manapság egyre többet hallunk a Nap káros hatásairól, jótéteményeiről pedig hallgat a média. A reklámok is azt sugallják, hogy 30-as naptej nélkül ki se dugjuk orrunkat a négy fal közül. Álljon hát itt néhány sor a Nap dicséretére!
Dr. Kökény Zoltán
Semmiképpen nem akarok bárkit is lebeszélni a napozásról, hiszen a napfény létfontosságú az egészséghez, tehát uccu neki, barnuljunk, de okosan!
Antal Valéria
Mindenki szereti, ha selymes, egyenletesen napbarnított a bőre. Alig várjuk a nyarat, fel is vásároljuk a sokfaktoros külső fényvédőket, ám sokan elfelejtik belülről is felkészíteni szervezetüket a napozásra az UV sugárzás ellen védő és bőr regenerálódását elősegítő béta-karotinnal.
Dr. Asbóth Mária
Bőrgyógyászat
A nyár beköszöntével a lengébb ruházat nem csak alkatunk előnyösebb, vagy épp kevésbé vonzó vonalairól árulkodik, bőrünk is kendőzetlenül előtérbe kerül. A szokásos fogyókúra mellett, ideje hát bőrünket is „csúcsformába” hoznunk. Nézzük, hogyan!
Hajgyógyászat
Hajmegújulás a fejbőr panaszainak helyreállításával
Korpásodásról akkor beszélünk, ha a fejbőr elhalt sejtrétege pikkelyszerűen, szabad szemmel is jól látható módon válik le. Korpásodáskor a bőr mértéktelen szaruképződéséről – felgyorsult keratinizációs folyamatról – van szó. A korpásodás oka lehet a helytelen haj- és fejbőrápolás, vitamin és ásványi anyaghiány, gombafertőzés. Részletesen kitérünk arra is, hogy miért veszik körbe magukat egyesek páncéllal védekezésként, lelki okokból.
Kis Éva
Prevenció és terápia
Idén már április óta tart a nyár, így a strandszezon is korábban indult. A hétvégi strandolás, hideg vízben pancsolás, úszás, vagy termálvízben fürdőzés után sokan keresik fel orvosukat kellemetlen panaszokkal, „felfázással”.
Dr. Domokos Nándor
Testünk természetes flórájának részeként, bármilyen hihetetlen is, mindannyiunkban élnek gombák: kívül a bőrünkön és benn a tápcsatornában egyaránt. Ezen „albérlőink” – optimális esetben – segítik emésztésünket, részt vesznek a vitaminok és enzimek szintézisében, védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A bélflóra egyensúlyának felborulása azonban a gombák elburjánzásához vezet, ami számos kellemetlen tünet kialakulását idézi elő.
Prof. Dr. Balázs Csaba
Korkontroll
Mindennapi életünk során a stressz, a szennyezett levegő, a különböző vegyszerek, melyek akár környezetünkben, akár az elfogyasztott táplálékban találhatók, a sejteket károsító, öregedést gyorsító szabadgyökök fokozott termelődéséhez vezetnek. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az anyagcsere és az öregedés kapcsolatával, s azt is megállapítottuk, hogy számos ásványi anyag és nyomelem nemcsak az anyagcserét, de még agyunk működését is befolyásolja. Cikkünkben részletesebben kitérünk arra, milyen öregedést gátló hatással bírnak egyes nyomelemek.
dr. Kökény Zoltán
Mozgásterápia
A közfelfogás szerint teljesen természetes, hogy az idősek csoszognak, hajlott háttal járnak, nem tudnak felegyenesedni, kezüket a magasba emelni, a földre lehajolni, vagy esetleg leguggolni. Valóban elkerülhetetlen ez?
Varga Terézia
Dietetika
Az anyagcsere szó nagyon elterjedt a magyar szóhasználatban. Az interneten rákeresve a másodperc töredéke alatt 89 000 találatot kapunk, ugyanakkor a fogalom körül számos dolog tisztázatlan.
Dr. Pados Gyula
Nemcsak a kilók számítanak
Az elhízás, korunk népbetegsége az egyik legnagyobb egészségügyi probléma. Általában a testtömeg alapján döntjük el, hogy ki a normális, és ki van elhízva. A mérleg azonban sok mindent nem árul el, ezért más jellegű vizsgálatra is szükség lenne.
Dr. Eörsi Dániel
Az emberi szervezet felépítéséhez, sejtjeinek pótlásához, az összes élettani folyamat működéséhez, mindennapi életünk tevékenységeihez szükséges energiát nagyrészt elfogyasztott táplálékunkból merítjük. Ennek feldolgozása és hasznosítása az emésztés és felszívódás során történik. Tápcsatornánk egy kb. 9 méter hosszú „csőrendszer, melynek fő szakaszai a száj, a garat, a nyelőcső, a gyomor és a belek.
Dr. Tóth Géza
Népbetegségek
Európa felnőtt lakosságának körében a legtöbb kutató 20-25%-ra becsüli a metabolikus szindróma tünet-együttes előfordulását, ami megdöbbentően magas szám. Az orvosi köztudatban „halálos négyesként” emlegetett magas vérnyomás, zsír- és cukoranyagcsere-zavar, illetve hasi elhízás valóban potenciális életveszélyt jelent, de hogy kinél milyen mértékben, az kiderül kockázatbecslő táblánkból.
Prof. Dr. Halmos Tamás
Hosszú bevásárlások, ácsorgás a buszmegállóban, egész napos kirándulás vagy városnézés – egy-egy fárasztó nap végére lábaink ólomnehézzé válnak, gyakran feszülő fájdalom is jelentkezik. Mi lehet ennek az oka?
Dr. Antal Szilvia
Az ayurvedikus (indiai), a hagyományos kínai és a tibeti orvoslás egyik leglenyűgözőbb és egyben legkidolgozottabb diagnosztikai eljárása a pulzusvizsgálat, amely úgy működik, mint egy három résztvevős telefonbeszélgetés az orvos, a szervek és a test energetikai állapota között. A keleti orvosok nem pusztán kitapintják, hanem „hallgatják” a pulzust. A módszer elsajátítása hosszú időt vesz igénybe, mesteri fokon történő végzése pedig csak sokéves gyakorlattal és tapasztalattal lehetséges.
Faragó László
Ájulásnál az agy – átmeneti vérellátási zavara miatt – „kikapcsol”, nem továbbít fontos parancsokat a szervezetnek, hanem magára hagyja azt, hogy aztán később gyorsan magához térjen, és rendezze tudata sorait.
Dr. Nemes János
Allergológia
Napjainkban folyamatosan növekszik az allergiás betegek száma, becslések szerint, 2010-re minden harmadik ember allergiás lesz valamire. Milyen kockázatnövelő tényezőkre kell odafigyelnünk?
dr. Balogh Katalin
Kutatók szerint, gyermekeknél csökkenti a későbbi allergiák megjelenését, ha kis koruktól kezdve háziállatok, kutyák, macskák élnek a környezetükben.
Az allergiás tünetek megelőzésére, kezelésére számos alternatív módszer is rendelkezésünkre áll, melyek elengedhetetlen kiegészítője néhány életmódbeli változtatás. Fontos azonban, hogy idejében készüljünk fel, s még jóval a tünetek megjelenése előtt kezdjük el a terápiát.
Dr. Babai László
Az L-lizin a fehérjéinket felépítő esszenciális aminosav, melynek alapvető szerepe van a csontok és a bőr szerves állományát alkotó egyik legfontosabb fehérje, a kollagén képzésében, emellett immunrendszert erősítő és vírusellenes hatását is igazolták. Hiányában a táplálékkal bevitt kalcium nem tud beépülni a csontokba.
Dr. Prokisch József
Szexológia
Szexuális szükségleteink életkortól, nemtől, fejlettségi szinttől, körülményektől függően nagyon eltérőek lehetnek. Máshogy tombolnak a szenvedélyek egy párkapcsolat elején, mint később, mondjuk, pár évtized múlva. Nem könnyű azonban megvonni a határt az átlagosnál fokozottabb szenvedélyesség, és a kórosan túlzott nemi vágy között, hiszen az eltérés nem pusztán mennyiségi jellegű.
Dr. Pándy Mária
Ismerd meg a női érzékiség kiapadhatatlan forrását!
Annak ellenére, hogy a tantrikus szex egyre közismertebbé válik, a jóni-masszázsról, azaz a női nemi szervek masszázsáról igen kevés információhoz juthatunk. A jóni a női nemi szerv szanszkrit neve, s a teljes nemi szervrendszerre vonatkoztatható. Társadalmunk -sajnos- szinte minden lehetőséget elzár az elől, hogy a témát a kellő tisztelettel és figyelemmel közelítsük meg. Hogyan is kerülhetnénk kapcsolatba szexualitásunkkal, ha a megismerés lehetőségei ilyen szűk korlátok közé lettek kényszerítve?
Sz. Mikus Edit
Gyógyító természet
A Tokaji-hegység szőlő- és bortermelésének tanulmányozásával és egyidejűleg ásványi nyersanyagainak kutatásával kapcsolatosan derült fény arra, hogy a hegység mintegy 11-13 millió éves kőzetei adják a "Vinum Tokajense passum” zamatát, illatát, különlegességét. Hiába viszik el azonban, a tokaji szőlőfajtákat az alföldre, savanyú, jellegtelen termést és bort adnak. Miben áll vajon a Tokaji-hegység vidékének titka?
Dr. Mátyás Ernő
Korábban az emberek általában szépségükért és érdekességükért gyűjtötték, vásárolták az ásványokat, napjainkban azonban örvendetesen erősödik a bizalom a kövekben rejlő terápiás lehetőségek iránt. Egyre több kőbarát vagy elkeseredett, utolsó lehetőségbe kapaszkodó beteg tér be hozzánk, a Csigaházba, segítséget remélve és sokszor találva.
Mándoki László, Melegh Gergely
Biorejtvény
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk