Az allergiás beteg
rossz munkaerő?

 

Amerikai felmérések szerint a szénanátha kellemetlen tünetei nemcsak jelentősen rontják a beteg általános egészségi állapotát,
és alvási problémákat okoznak,
de igen jelentősen csökkentik
a munkaképességét is.
Mindez nem csupán koncentrációs nehézséget és teljesítmény csökkenést eredményez, hanem
– a munkáltatók megítélése szerint – túlzott mértékű hiányzáshoz is vezet, ami jelentősen rontja az allergiás munkaerő megítélését
és esélyeit.

A Primary Care Respiratory Journal folyóiratban publikált vizsgálatban amerikai kutatók 5770 szénanáthás beteget figyeltek meg egy éven keresztül. A páciensek közül 2400-an allergiájuk miatt háziorvosi kezelés alatt álltak. 1720-an súlyosabb állapotuk miatt allergológus szakorvos segítségét vették igénybe a gyógyszeres kezeléshez, a maradék 1650 beteg egyedül próbált boldogulni házilagos öngyógyító módszerekkel, néhányan közülük szinte semmit sem tettek állapotuk javítására, tétlenül nézték, amint tüneteik egyre rosszabbodnak.

Az éves megfigyelésből kiderült, hogy a résztvevők a téli hónapokban keveset voltak távol munkahelyükről, azonban a tavasztól őszig tartó pollenszezonban a heti 40-45 órás munkahétből átlagosan 20 órát (!) mulasztottak.

A tünetek a háziorvos által kezelt betegek körében voltak a legsúlyosabbak, illetve azoké, akik teljesen elhanyagolták allergiájuk kezelését. A betegek mindhárom csoportjában legnagyobb problémaként az alvási nehézséget, illetve az életminőség jelentős romlását jelölték meg.

A kutatók felhívják a figyelmet a megfelelő diagnózis mielőbbi felállítására, amihez nem kell egyéb, mint egy egyszerű bőr-teszt, esetleg egy vérvizsgálat. A pontos diagnózis birtokában a tünetekhez igazodó személyre szabott kezelés azonnali megkezdésével elkerülhető az allergiás állapot súlyosbodása, emellett viszonylag rövid időn belül elérhető a közérzet javulása és a munkaképesség megfelelő mértékű helyreállítása.

 

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
Info: Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu
tel: 06-30/631-9309

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk