Virágesszenciák
– a lélek harmonizálói IV.

Amit a (Bach) virágesszencia-terápiáról tudni kell

Cikksorozatunk előző részében a virágesszenciák elkészítését és a számunkra megfelelő virágesszencia kiválasztásának szempontjait tekintettük át. Hogy a virágesszenciák világához közelebb kerülhessünk, most egy kicsit részletesebben foglalkozunk az egyes esszenciákkal.

A Dr. Edward Bach által felfedezett 38 virágesszencia és a Rescue Remedy (elsősegély) összetett készítmény megjelenését a 80-as évektől kezdve egyre több új esszencia kifejlesztése követte. Erről a 96 kortárs esszenciáról, valamint a DEVA 14 összetett virágesszencia készítményről szeretnénk most egy ízelítőt adni.

Ez utóbbi készítmények egyértelműen felismerhető élethelyzetekben (1. Assistance, 2. Nyugodt éjszakák, 3. Testi ellazulás, 4. Oltalom, 5. Érzelmi élet és nemiség, 6. Leszokás, 7. Feltöltődés, 8. Tanulás és vizsgaidőszak, 9. Családi összetartás, 14. Fejlődés) és életszakaszokban (10. Terhesség, 11. Kisgyermekkor, 12. Serdülőkor, 13. Érett kor) nyújtanak támogatást. Míg a mono-esszenciák kiválasztása jobban függ az egyén sajátosságaitól, addig az összetett-esszenciák - több komponensük révén - egy adott élethelyzetben, egyszerre több oldalról tudnak segíteni.

Sajátossága még ezeknek a készítményeknek, hogy a bennük lévő mono-esszenciák egyes tulajdonságai kerülnek előtérbe, mivel a virágesszenciák egymásra is hatást gyakorolnak. Egyfajta szinergizmus, együttműködés, egymás kiegészítése, felerősítése lép fel, mely összességében mást vált ki, mint ha az egyes esszenciákat időben is elkülönülve alkalmaznánk.

Nézzük meg most közelebbről a „Tanulás és vizsgaidőszak” nevű 8. összetett esszenciát.

Összetétele a következő: Citromfa (Citrus limonum), Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus), Kék nőszirom (Iris germanica), Borsmenta (Mentha piperita) és Százszorszép (Bellis perennis) virágesszencia.

citromfa virágesszencia visszafogja a zavaró érzelmi hatásokat, koordinálja a gondolatokat, világosabbá teszi az elmét és a gondolkodást. Stimulálja a felfogó képességet és elősegíti az analitikus gondolkodást, valamint segít felülemelkedni a depresszív állapotokon.

pillangóvirág a közönség előtt való nyugodt és magabiztos önkifejezésben ad támogatást. Javasolt a szónokoknak, színészeknek, íróknak. A félénk, introvertált vagy bizonytalan embereknek segít gondolataik világosabb és könnyebb kifejtésében.

nőszirom megszünteti az ihlethiány vagy a tökéletlenség érzése által keltett frusztrációt. Elősegíti az olyan emberek kreativitását, akiknél a művészi kifejeződés életük egy adott pillanatában elfojtás alá került.

borsmenta virágesszenciát a mentális lustaság, fáradtság, letargia, levertség orvoslására használják. Fejleszti a figyelmet, a koncentrációt, elősegíti a szellemi frissességet. Azoknak ajánlott, akik minden energiájukat az emésztésre fordítják, és emésztési folyamatuk megakadályozza bármiféle agyi, pszichikus tevékenység beindulását.

százszorszép segít gondolati szinten rendszerezni a különböző forrásokból származó információkat, és azokat globális és egységes perspektívába rendezni. Projekttervezőknek és tevékenység-szervezőknek ajánlott esszencia.

Az összetett esszencia kedvező tulajdonságai miatt hasznos a kutatómunkát végzőknek, tanulás alatt, vizsgaidőszakban, íróknak és tanároknak.

A többi kortárs mono- és összetett virágesszencia rövid bemutatását a www.viragesszencia.hu oldalon, a részletes leírást pedig Philippe Deroide: Európai virágesszenciák – Gyakorlati útmutató c. könyvében találja a Kedves Olvasó. A könyv és a virágesszenciák kaphatók, illetve megrendelhetők a gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban.

 

További lehetőséget nyújt a virágesszenciákkal való ismerkedésre mind magánszemélyeknek, mind bio- és gyógynövényüzlet vezetőinek, illetve munkatársaiknak szervezés alatt álló 1 napos tanfolyamunk. Ha további információt vagy értesítőt szeretne kapni a tanfolyamról, keressen bennünket az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: info@leandervita.hu
Tel./Fax: 26/366-219
Mobil: 20/488-78-24

Gimesi Adrienne
virágterápiás tanácsadó

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk