A szív gyógynövényei

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésénél kiegészítő gyógymódként, sőt megelőzésként is segítségül hívhatjuk hazánk erdeinek-mezeinek gyógynövényeit. Lássuk, melyek közülük a leghatékonyabbak!

Kiváló gyógynövényünk, a galagonya bogyója mind friss, mind szárított állapotban fogyasztva rugalmasan tartja az érfalakat, a szívizmot, sőt szívritmust is szabályoz, szívideget nyugtat, valamint megakadályozza a koszorúér-elmeszedés kialakulását.

A fehér fagyöngy teája segíti a szív működését, tisztítja belülről az ereket. 12 órán keresztül hideg vízben áztatva készítjük, megelőzésként elegendő heti 1 csészényi, akárcsak a galagonyából.

A magas koleszterinszint, az erek falát – a cukorbetegségből adódóan – takaró ún. plakkok szív- és érrendszeri problémákhoz vezethetnek. Kiemelten fontos ezért a cukorbetegség megelőzése.

E célt is szolgálja a Diabess-Györgytea, melynek összetevői jótékonyan hatnak az egész anyagcserére. A csalán (urtica dioica) levele vértisztító, vizelethajtó, vércukor-csökkentő, méregtelenítő hatású. A gyermekláncfű gyökere (taraxaci radix) emésztést elősegítő, máj-és epeműködést serkentő, vizelethajtó, gyulladás- és vércukorszint csökkentő, emellett fontos szerepe van az érrendszeri szövődmények és a retinopátia megelőzésében. Az orbáncfű (hyperici herba) mérsékli a cukorbetegséggel járó időnkénti depressziót, idegességet, s az ehhez társuló pszichoszomatikus panaszokat, továbbá erősíti a szervezet védekezését a károsan magas vércukorszinttel szemben. A fekete áfonya levelének (myrtilli folium) szénhidrát metabolizmust befolyásoló szerepe régóta ismert. Jelentős króm tartalma szabályozza a vércukorszintet, szabad-gyökfogó hatása a szövődmények kivédését segíti. A katángkóró gyökerének (cichorae radix) legfontosabb hatóanyaga az inulin, az egyik legalacsonyabb glykaemiás indexű összetett szénhidrátvegyület. A népgyógyászat régóta használja cukorbetegség ellen, májkárosodás megelőzésére, méregtelenítésre.

Kapható a patikákban, gyógynövényboltokban, továbbá
Bp. V., Bank u. 6. (tel.: 269-3359), és
Bükkszentkereszt, Gyógynövényház, Kossuth u. 33.

Kérdéseikre válaszal, egyéb információval a 06-46/390-278 telefonon vagy az info@gyorgytea.hu e-mail címen szolgálok.

Várom Önöket szokásos
nyári gyógynövénytúráimra!

Szabó György
a bükki füvesember, népi gyógyító

Megjelent Szabó Gyuri bácsi nagy sikerű Javasasszony unokája c. könyvének folytatása, ezúttal lánya közreműködésével.

A bükki füvesember gyógynövényei c. könyv leírja a gyógynövényes gyógyítás történetét, általános gyűjtési és teakészítési tanácsokat tartalmaz, valamint betegségcsoportokra bontva, a különféle gyógynövények alkalmazásához ad felhasználási javaslatokat.

 

Gyuri bácsi és lánya, Zsuzsa minden titkukat megosztják az olvasóval. Olyan egyszerű nyelven megírt, közérthető és gyakorlatias könyvet adnak az érdeklődő kezébe, melyet még „kezdő” gyógynövényesek is haszonnal forgathatnak.

A könyv kapható a budapesti irodában (V. ker. Bank u 6.), és Bükkszentkereszten a Gyógynövényházban. Postai megrendelés az info@gyorgytea.hu címen történik.

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk