Mit kell tudni az infarktusról?

Az infarktus az életet közvetlenül veszélyeztető betegség, az egyik leggyakoribb halálok. Ráadásul az infarktusos halálozás fele még az orvos kiérkezése előtt vagy kórházba szállítás közben következik be. Rajtuk tehát az orvostudomány fejlődése, illetve a legmodernebb terápiás eljárások sem segíthetnek. Lássuk, mit tehetünk a megelőzés érdekében?

 

Az infarktus latinul elhalást jelent, ami alatt a szív esetében a szívizom heves tünetekkel, nem-egyszer életveszéllyel járó elhalását értjük. Oka a szív koszorúér valamely ágának elzáródása, ami rendszerint a koszorúér elmeszesedése következtében lép fel. Az érfalon meszes felrakódás (plakk) keletkezik, az ér átmérője szűkül, egyre lassúbb benne a véráramlás, végül egy rárakódott vérrög (trombus) zárja el az eret.

Rizikófaktorai a dohányzás, a magas koleszterin-, illetve trigliceridszint, az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a mozgásszegény életmód. Egyfajta személyiségszerkezet és életmód ugyancsak hajlamosít, ez az ún. A-típusú személyiség, aki „mindkét oldalán égeti a gyertyát”, élete stresszel teli, hajszolja magát, állandó időzavarban van, gyakran önti el harag vagy tehetetlen düh.

Az infarktust gyakran megelőzik a koszorúér-szűkület tünetei, az angina pektorisz – szívroham -, ami erős, szorító, esetleg égő fájdalom a mellkas közepén (nem pedig bal oldalt!), a szegycsont mögött. A fájdalom gyakran a bal karba sugárzik, és általában fizikai terhelésre (például lépcsőn járáskor, busz után futáskor) jelentkezik, pihenéskor pár perc alatt megszűnik. Ebben a stádiumban - megfelelő kezeléssel, a rizikófaktorok kiiktatásával - az érelzáródás többnyire még kivédhető. Az infarktus azonban gyakran előzetes tünetek, panaszok nélkül következik be, úgy, hogy az illető soha nem is állt orvosi kezelés alatt

Infarktus esetén az anginás tünetek sokkal hevesebbek és tovább tartanak. A szorító, markoló fájdalom nem szűnik meg, sőt erősödik, kisugározhat a karba, nyakba, és a gyomortájékra. Sokszor halálfélelem, légszomj, verejtékezés is társul hozzá. E jellemző tünetek korai felismerése életet menthet, ugyanis a 3-6 órán belül végzett intenzív gyógykezeléssel az eret elzáró trombus feloldható, vagyis elkerülhető a szívizom-elhalás.

Megelőzésként pedig az összes rizikófaktor mielőbbi kiiktatása mellett, különösen 40 éves kor felett, és öröklött hajlam esetén évente vegyünk részt belgyógyászati szűrővizsgálaton az esetleges koszorúér-szűkület korai felismerése érdekében.

Dr. Nemes János
Korkontroll szakértő
Info: www.korkontroll.hu

 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk