Kedves Olvasó!

 

 

Lapszámunk
találós kérdése:
Mi a metabolikus
szindróma?

Szeretnénk megspórolni Önnek a fejtörést, ezért vezércikkünkben a téma hazai egyik legnagyobb szaktekintélyének közreműködésével igyekszünk választ adni.

Mikor lehetne időszerűbb e kérdés, mint amikor kiderül, hogy Földünkön már több az elhízott, mint az éhező ember. Ráadásul a túlsúlyosak még nincsenek is tudatában annak, hogy ők ugyanúgy életveszélyben vannak. Számuk pedig egyre emelkedik – elég csak körülnéznünk, hiszen a hazai lakosság csaknem háromnegyede (60–70%) súlyosabb a kelleténél, sőt negyede már elhízottnak tekinthető. Nem csoda, hogy ezzel a „teljesítménnyel” az európai átlagot 45%-kal szárnyaljuk túl – kár, hogy nem valamilyen sportteljesítményben, hanem a szív- és érrendszeri halálozásban.

Az sem mindegy, hol hordjuk a zsírpárnáinkat, körte vagy alma típusúak vagyunk - utóbbiaknak szól ugyanis „Le az úszógumival!” c. cikkünk, amely nem csupán a strandszezon miatt sarkall eme szépséghibánk megszűntetésére, sokkal inkább annak rizikójára hívja fel a figyelmet.

Bosszantóan sok mindenre kell odafigyelnünk, ha életben akarunk maradni! Éjjel sem lehet nyugtunk! Még az sem mindegy, hogyan alszunk, mert ha közben időnként „elfelejtünk” levegőt venni, az már tünet, rizikó-faktor! Ez valójában nem vicc, a horkolás, főként pedig az alvás közbeni légzéskimaradás – agykárosító hatása mellett – sajnos tényleg hajlamosít a szívinfarktusra.

A számok magukért beszélnek, és sokkal meggyőzőbbek, mint a hosszas tudományos fejtegetés, ezért szkeptikus olvasóink figyelmébe ajánlom „Szív-számok” c. cikkünket, melyben a magas koleszterinszint – mint kockázat – nem csupán egy a sok közül, hanem az első számú, méghozzá kiugróan magas adattal. Koleszterin-ügyben mindannyian jól tájékozottak vagyunk, ám rengeteg tévhit kering a köztudatban, melyeket igyekszünk most eloszlatni, sőt ingyenes koleszterin-szűrésre is invitáljuk a Kedves Olvasót.

Könnyebb elviselni a nyári melegben fokozódó visszeres panaszokat, ha cikkünket elolvasva megtudja, hogy minden baj kiinduló pontja az, hogy őseink valaha két lábra álltak. Mivel már nem választhatjuk megoldásként, hogy négykézlábra ereszkedünk és visszamegyünk a fára, jobb híján kénytelenek leszünk más kezelési módszert, vagy még inkább a megelőzésre alkalmas mozgékonyabb életmódot választani.

Elődeinkre visszatérve, nemcsak a helyváltoztatás, hanem a párválasztás módszerei és kritériumai is nagyban változtak az idők során. Ahogy mondják: ízlések és pofonok… Vajon miért vágyik az egyik férfi willendorfi Vénuszt formázó gömbölydedségre, s miért csont-sovány szupermodellekre a másik? Mi vezérel inkább: az ösztön, a neveltetés vagy a divatideál? E kérdések boncolgatására vállalkozik „Szex és hájasság” c. cikkünk.

Hájasság, betegség helyett egészség és az élet meghosszabbításának lehetősége rejlik egy korszakalkotó felfedezésben, amely – a vitaminok és ásványi anyagok fontosságának elismerése mellett – az élet „működtetéséhez” nélkülözhetetlen enzimekre teszi a hangsúlyt. Kiemeli korunk civilizált emberének tragikus enzim-hiányát, ami tarthatatlan, amennyiben az egyre fiatalabb korban jelentkező, sokasodó betegségeket és korai halált nem tekintjük elfogadhatónak. Természetesen ezért is őseink a hibásak, akik nemcsak két lábra ágaskodtak, hanem még tüzet is gyújtottak, és megsütötték, tönkretették, eredendően enzim-dús táplálékukat. Mi semmi egyebet nem tettünk, mint – követve a hagyományokat – minden szempontból tökélyre vittük e tevékenységet, annak minden következményével…

Természetesen, ha Ön egészségesen táplálkozik, kiegyensúlyozott életet él, soha ki nem hagyná friss levegőn végzett napi egy órás edzését, nem csoda, ha súlya és alakja hibátlan, egészsége és erőnléte kirobbanó, így nyugodtan hessegesse el fenti gondolatokat, és ne merüljön el magazinunk csúf betegségek kezeléséről szóló cikkeiben! Ne rontsa el a kedvét! Elég, ha gyönyörködik képeinkben, és mellette élvezi az előttünk álló csodás nyarat.

Felhőtlen, boldog nyaralást kívánok!
a ParaMedica

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk