Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2008 június – augusztus
Aktuális
Lapszámunk találós kérdése: Mi a metabolikus szindróma? Szeretnénk megspórolni Önnek a fejtörést, ezért vezércikkünkben a téma hazai egyik legnagyobb szaktekintélyének közreműködésével igyekszünk választ adni.
a Paramedica
Népbetegségek
A magyar népesség körében csaknem minden ötödik embernél megfigyelhetők a tünetegyüttes jellegzetességei. Laikusok is könnyen felismerhetik: elég, ha kimennek a strandra, máris feltűnik az elhízott, „sörpocakos”, holdvilágarcú honfitársaink döbbenetesen nagy száma.
Prof. Dr. Halmos Tamás
Napjainkban a világ egyik legnagyobb egészségi problémája a szív – és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegség (CVD), amely mint vezető halálok, évente több mint 17,5 millió életet követel. Minden esztendőben mintegy 7,6 millió ember hal meg szívrohamban, 5,7 millióan pedig agyi vérkeringési zavarban (stroke).
Az infarktus az életet közvetlenül veszélyeztető betegség, az egyik leggyakoribb halálok. Ráadásul az infarktusos halálozás fele még az orvos kiérkezése előtt vagy kórházba szállítás közben következik be. Rajtuk tehát az orvostudomány fejlődése, illetve a legmodernebb terápiás eljárások sem segíthetnek. Lássuk, mit tehetünk a megelőzés érdekében?
Dr. Nemes János
Kevesebb kalória, több mozgás, hosszabb élet!
972 millió ember, azaz a Föld lakosságának 26,4%-a – ennyi volt 2000-ben a hipertóniások száma, ami azóta vélhetően tovább növekedett. A magas vérnyomás az eddig ismert leggyakoribb betegség, egyben a harmadik leggyakoribb halálok a világon. Tekintsük át, mi mindent teszünk kialakulásáért, s mit tehetnénk megelőzése, kezelése érdekében!
Dr. Barna István
Gyógyító természet
A szív- és érrendszeri betegségek kezelésénél kiegészítő gyógymódként, sőt megelőzésként is segítségül hívhatjuk hazánk erdeinek-mezeinek gyógynövényeit. Lássuk, melyek közülük a leghatékonyabbak!
Szabó György
A piócás kezelés már az ókori Egyiptomban ismert volt. Fejfájás, fülfertőzések és visszérproblémák esetén alkalmazták. Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is gyógyítottak orvosi piócákkal. A római származású természettudós, Plinius (i.sz. 23-79) érgyulladások, aranyeres csomók kezelésére javasolta.
Faragó László
Cikksorozatunk előző részében a virágesszenciák elkészítését és a számunkra megfelelő virágesszencia kiválasztásának szempontjait tekintettük át. Hogy a virágesszenciák világához közelebb kerülhessünk, most egy kicsit részletesebben foglalkozunk az egyes esszenciákkal.
Gimesi Adrienne
Itt a nyár és vele a várva várt napsugár! Testünk és lelkünk egyaránt igényli az éltető égi meleget. Új erőre kapunk, belső energiáink feltöltődnek, de óva intek minden kőbarátot attól, hogy kedvenc köveivel ugyanezt tegye, vagyis az erős napfényben próbálja őket feltölteni, mert nagy csalódás érheti.
Mándoki László
Újdonságok
Az Amerikai Kardiológus Társaság éves kongresszusán nyilvánosságra hozott ONTARGET vizsgálat eredményei új perspektívát nyitottak a magas vérnyomás következtében kialakuló kardiovaszkuláris szövődmények – például agyér trombózis vagy szívroham – kezelésében. A nemzetközi vizsgálat keretében 5 éven keresztül több mint 25.000 – köztük 600 magyar – beteg megfigyelése zajlott. Az eredmények alátámasztották, hogy az új terápia megelőzheti minden ötödik szív- és érrendszeri esemény bekövetkezését.
Prof. Dr. Farsang Csaba
Talán hihetetlen, de az emberi testben másodpercenként csaknem egymillió sejt pusztul el, melyeket a jól működő, egészséges szervezet észrevétlenül, azonnal pótol. Beteg emberek milliói viszont reménykedve várják, hogy a ma még gyógyíthatatlannak tekintett betegségek kezelésében új lehetőségeket nyisson az őssejt-kutatás, melyben világszerte tudósok százai vesznek részt, s manapság már nemcsak külföldi, de jelentős hazai eredményekkel is büszkélkedhetünk.
Szabó László
Prevenció és terápia
A növényi szterinek emberi szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásával kapcsolatban már évtizedek óta állnak rendelkezésünkre adatok, de nemrég felfedezett koleszterincsökkentő mechanizmusukat még csak részben ismerjük. Érdemes azonban rögtön kihasználnunk e lehetőséget az érrendszeri kockázatok csökkentésére.
Dr. Vértes András
A Magyar Szív Egyesület oktató-szűrő koleszterinkampánya során a páciensekkel folytatott beszélgetések során kiderült, hogy a lakosság tájékozottsága e téren igen felületes. Még mindig számos olyan tévhit tartja magát a köztudatban, ami nyilvánvalóan akadályozza a helyes hozzáállás és életmód kialakítását. Tisztázzuk most közülük a legfontosabbakat!
Dr. Vértes András
Különleges karriert futott be az ember az elmúlt egymillió évben. Szellemi képességeink elképesztő fejlődésével párhuzamosan eltávolodtunk a többi élőlény közösségétől. Mi így érezzük jól magunkat, ám szervezetünk nem alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Testünknek nemcsak a műanyag ételek, a dohányzás vagy a mozgás hiánya idegen, hanem olyan alapvetőnek tűnő dolgok is, mint az ülés vagy a felegyenesedett járás. Pedig jó néhány betegség, köztük a combnyaktörés, a gerincsérv vagy a visszeresség éppen ezeknek a következménye.
Dr. Eörsi Dániel
Az aqua fitness kifejezés Amerikából jutott el hozzánk, mi nyugodtan nevezhetjük vízi tornának is, talán kitalálója, a Vietnámban szolgált sérült katona nem haragszik meg érte. Népszerűségét talán annak köszönheti, hogy se az életkor, se a nem, se a testsúly nem akadály, sőt úszni sem kell tudni hozzá.
Veres Mária
Mai életmódunk és környezeti adottságaink közepette igen ritka az az ideális állapot, amikor a szervezetünkben zajló káros oxidációs folyamatok és az ezek megakadályozását végző ún. antioxidánsok között egyensúlyi állapot van. A szabadgyökök a szervezet szinte összes molekuláját károsíthatják, a fehérjéket, a lipideket, sőt még a DNS-t, a géneket is, nem csoda hát, ha idő előtt öregszünk, betegszünk. A kérdés csak az: mit tegyünk? Mit együnk-igyunk?
Dr. Pados Gyula
Dr. Schüssler szerint az egészség alappillére nem más, mint a jól működő sejtek. Megállapítása a XIX. században hangzott el, s lássunk csodát: manapság egyre inkább teret hódítanak a sejtközpontú gyógymódok, melyek szelíd gyógyulást ígérnek tetőtől talpig, hajtól körömig, testtől lélekig.
Kis Éva
A szájüreg egyrészt lehetséges behatolási kapu számos fertőző ágens számára, de emellett hatásos védelmi vonalként is működik a kórokozók ellen. Elképzelni is nehéz, hogy szájüregünkben több mint 300 különböző baktériumtörzs él, melyeknek egyedeiből minden milliliter nyálunkban összesen mintegy százmillió darab található. Ők így együtt képesek megfelelni annak a hatalmas kihívásnak, amit az általunk fejenként évente elfogyasztott 500kg étellel szervezetünkbe kerülő idegen „betolakodók” jelentenek.
Dr. Cakó Annamária
Amerikai felmérések szerint a szénanátha kellemetlen tünetei nemcsak jelentősen rontják a beteg általános egészségi állapotát, és alvási problémákat okoznak, de igen jelentősen csökkentik a munkaképességét is. Mindez nem csupán koncentrációs nehézséget és teljesítmény csökkenést eredményez, hanem – a munkáltatók megítélése szerint – túlzott mértékű hiányzáshoz is vezet, ami jelentősen rontja az allergiás munkaerő megítélését és esélyeit.
Dr. Babai László
Hogyan működünk?
A globális élelmiszerkereskedelem egyrészt tönkreteszi az adott földrajzi területen élő termelőket, másrészt a távolról érkező növényi és állati eredetű táplálék összetétele károsan hathat egy más táplálkozási kultúrában élő közösségre. Szélsőséges példaként, nem lenne szerencsés nyers fókahájjal etetni Afrika éhezőit, miközben az eszkimókat „nyers sárgarépa reformétkezésre” állítanák át.
Dr. Szacsky Mihály
Azon szerencsések, akik számára az éleslátás magától értetődő tény, hajlamosak megfeledkezni arról, hogy szemüket – különösen a tavasztól őszig tartó erős napsütésben – nekik is védeniük kell, s időnként az orvosi ellenőrzés is indokolt, hogy minél tovább szemüveg nélkül gyönyörködhessenek a világban.
Bőrgyógyászat
Egy amerikai felmérés alapján rendszeres, mérsékelt – napi 10-20 perces – napozással (a 10–15 óra közötti veszélyes időszak kihagyásával) több mint 10-szer annyi rákhalálozást akadályozhatunk meg, mint amennyi a melanomás halálozások jelenlegi száma!
Varga Gábor Dipl.-Kfm.

Itt a nyár! Szívesen hordunk kivágott ruhát, de sokakat zavarnak az eddig elfedett területeken „éktelenkedő” szeplők, anyajegyek szemölcsök. Sokszor meg is ijedünk, mert nem tudjuk eldönteni, hogy mikor és mitől keletkeztek, s vajon jóindulatúak-e. Vegyük most sorra a leggyakoribb elváltozásokat, nézzük meg, mit tehetünk megelőzésükre, eltűntetésükre, s mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulnunk.
Dr. Medgyesi Eugénia
Szexológia
Világos, hogy a szexuális vonzerő a természetben nem öncélú dolog. Nem azért vonzó, mert szép, hanem azért vonzó és szép, mert rendelkezik a sikeres szaporodáshoz szükséges kellékekkel. Ha azonban összevetjük a középkor festményein fetrengő hájpacnikat a mai divatmodellek aszkéta alkatával, joggal kérdezhetjük, hol van itt az evolúció génekbe vésett tetszés-indexe?
Szendi Gábor
Dietetika
Nyakunkon a nyár! Egyre sürgetőbbé válik az év során fölhalmozódott zsírpárnák eltüntetése, melyeknek ráadásul van egy kellemetlen tulajdonságuk: nem az ember vállszélességét növelik, hanem a hasát és a csípőjét, s igen erősen ragaszkodnak hozzánk. Kevesen tudják, hogy az esztétikai problémán túl, ennek a hasi zsírrétegnek komoly szerepe van a különféle anyagcsere betegségek – cukorbetegség, kóros vérzsír-szint –, magas vérnyomás, degeneratív ízületi betegségek és rosszindulatú daganatok kialakulásában. Hogyan ránthatnánk le mielőbb „úszóguminkat"?
Dr. Bakanek György
Dr. Edward Howell biokémikus, táplálkozás-kutató 50 évnyi kutatómunkája eredményeként, a vitaminok és ásványi anyagok felfedezése óta a legjelentősebb táplálkozás-tudományi felismerésre jutott: egészségünk romlásának, számos súlyos betegségnek, az elhízásnak, sőt még a korai öregedésnek is elsődleges oka enzimszegény étrendünk. Enzim-sorozatunk I. része után érkezett számos olvasói levél nyomán, egy időszerű témával folytatjuk: enzimek és elhízás.
A lisztérzékenység (coeliakia) hazánkban minden századik embert érint - kisgyermekkortól időskorig bármikor jelentkezhet. Valójában egy autoimmun betegség, egy élethosszig tartó intolerancia, amelyet a táplálkozással a szervezetbe kerülő glutén okoz. Kizárólagos terápiája az élethosszig tartó szigorú, gluténmentes diéta, diagnosztizálása azonban nem könnyű, mert nincsenek jellemző tünetei.
Dr. Korponay-Szabó Ilma, Koltai Tünde
Biorejtvény
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk