Ha a haj,    nyaral

Végre kihevertük a tavaszi hajhullást, s a várva várt nyári napfény és a hűsítő víz hatására testünk-lelkünk felüdül, megtelik éltető energiával, vajon hajunk is ennyire élvezi a nyaralást?

 

Az egészséges hajat fedő szarulemezkék (kutikulák) szorosan illeszkednek egymáshoz, felszínük sima, ezért a haj egészségesen fénylő, tapintása selymes, nem kócolódik, a hajszál mélyebb rétegei védettek a nedvesség-vesztéstől.

A hajszálakat azonban nap mint nap káros külső hatások érik. Gondoljunk csak a szennyezett levegőre, a vegyszerekre, festésre, szőkítésre, dauerolásra, a forró hajszárítóra, sütővasra, a hajformázó anyagokra, a türelmetlen, durva fésülésre. Nyáron ezekhez adódik még az ultraibolya-sugarak károsító hatása. A napfény - a szőkítéshez hasonlóan - a haj fehérjéinek bontásával puhítja fel a kutikulákat. Kifakítja a hajat, a hajszál vizet veszít, kiszárad, a hajvégek felrostozódnak, a haj törékennyé válik. A strandok vizének klórja, a tengervíz ugyancsak megviseli a hajat. Nyaralás után előfordul, hogy a napi tengeri fürdőzés után alaposan le nem öblített, ki nem fésült haj teljesen kezelhetetlenné, fésülhetetlenné válik, a hajszálak annyira kiszáradnak, összekapaszkodnak, hogy szélsőséges esetben már csak az olló segít.

Hajtippek nyárra:

 • Védjük fejünket kalappal, kendővel az erős napsütéstől.
 • Napozáskor és hajmosás után használjunk olyan balzsamot, amely segítséget nyújt mind a fényvédelemben, mind a károsodott haj regenerálásában, mélytisztításában és újraépítésében.
 • A vizes hajat ne dörzsöljük törölközővel, csak itassuk le a nedvességet róla.
 • Tengerben, klóros vízben való fürdőzés után mindig öblítsük le a hajat.
 • Soha ne hagyjuk több napig összefogva hajunkat.
 • Ha törik, hullik, hirtelen fénytelen vagy nehezen fésülhető, gubancolódó lesz hajunk, és nem sikerül a külső kezelésekkel 1-2 hét alatt rendbe hoznunk, akkor hajunk jelzése alapján a bajt szervezetünk más részein kell keresnünk, s az eredeti probléma megoldása után várhatjuk csak hajunk szépülését.
 

A fejbőr erei a dohányzás, a rossz táplálkozás, a gyógyszerek, környezeti mérgek hatására szemmel láthatóan károsodnak. A bőr fakó, fehéres esetleg szürkés lesz. A napsugarak hatására a fejbőr is – amennyiben nem teljesen védett a hajkoronától – károsodhat. Az UV sugarak hatására bőrpír jön létre, „leég”, ennek hatására kiszárad a bőr, és a bőr alatti szövetek nedvességvesztése miatt a tápanyag utánpótlás is hiányt szenved. Csökken a hajhagymákat tápláló tüszők alján lévő anyasejtek vér és oxigénellátása.

A bőr univerzális védőszerv. Nemcsak a hőmérséklet szabályozásában, a kórokozókkal szembeni védelemben van nagy szerepe. Nagyrészt a bőrben érnek a T-limfocyták: a bőr szerkezete hasonlít a csecsemőmirigy (timusz) szerkezetéhez. A bőr ápolása, a bőrön keresztüli beavatkozás, tehát igen nagy jelentőségű az immunrendszer erősítésénél, támogatásában a betegségek elleni küzdelemben. A bőrápolás az immunrendszer ápolását is jelenti.

A hajápolás belsőleg az étkezéssel kezdődik! Majd az emésztéssel, a kiválasztással, a méregtelenítéssel folytatódik. Ha testünk nem jut elegendő tápanyaghoz biztosra vehetjük, hogy hajunk, körmünk is jelzi ezt. A szervezet elsavasodása – a hibás táplálkozástól, a nem megfelelő folyadékfogyasztástól stb. –, a méreganyagok felhalmozódása (nehézfém, gyógyszerek, vegyszerek) lehetnek még rongáló tényezők.

Táplálkozási tanácsok: vitaminban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozás; teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök. Lehet hetente egy gyümölcsnapot tartani, amikor egész nap csak egyféle gyümölcsöt és folyadékot fogyasztunk. A fehérjeszükségletet kis zsírtartalmú forrásból kell fedezni, hal, baromfi, hüvelyes – gabona. 1,5–2 liter szénsavmentes víz fogyasztását javaslom.

Jó tanácsok:

 • Legalább hetente, de akár naponta is kényeztessük magunkat masszírozással.
 • Álló helyzetben dőljünk előre, hogy fokozzuk a fej vérkeringését, ha ez kényelmetlen, ülve is végezhetjük a masszázst.
 • Mutató és középső ujjunkkal, körkörös mozdulatokkal mindkét oldalon masszírozzuk meg a halántékunkat.
 • Ezután a füleink következnek, de főleg a cimpák, hiszen azok a fej zónái.
 • A hajas fejbőrt ujjaink begyével masszírozzuk, ütögetjük, végignyomkodjuk.
 • Ökölbe zárt kezünkkel hátulról előre haladva gyengéden ütögessük, kopogtassuk végig a fejet.
 • A fül mögül indulva egészen a tarkóig körkörös mozdulatokkal gyengéden dörzsöljük végig a nyakat.
 • Tenyerünket a fülünkhöz támasztva, hüvelykujjunkkal masszírozzuk meg a nyakizmokat. Az első csigolya melletti mélyedésbe – öreglyuk – is alaposan nyomjuk be hüvelykujjunkat, s közben támasszuk meg a többi ujjunkkal a fejet.
 • Csukjuk be a szemünket, és ujjainkkal túrjunk a hajunkba, finoman húzogassuk meg.
 • Tenyerünkkel a homloktól simítsuk hátra a hajunkat. Így lazíthatjuk el a fejbőrt, valamint a hajgyökereket.
 • Fejmosáskor nyáron az utolsó öblítést érdemes hideg vízzel végezni.
 • 1-2 hetente fejbőrünket tápláló, hidratáló, méregtelenítő, stressz-oldó bázikus hajkencével is kényeztethetjük.
 

Kis Éva
holisztikus hajgyógyász
06 (20) 964-0830
www.nicehajgyogyaszat.hu

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk