2006 június – július
Aktuális
Igen sok kaján megjegyzést kaptunk levélíróinktól, akik megszokták, hogy szerkesztőségi köszöntőnkben minden megjelenő lapszámhoz derülátó, optimizmussal telített gondolatokat adunk útravalóul.
a Paramedica
Idén az árvízzel sújtott területeken kívül még további 250.000 hektár állt, vagy áll belvíz alatt. A víz levonulta után buja növényzet sarjad, amely az erdei- és mezei állatok számának ugrásszerű szaporodását eredményezi, ez természetesen a kullancsok számát is logaritmikusan növeli.
Dr. Kapiller Zoltán, a kullancsszövetség elnöke
Az elmúlt évben rendezett sikeres tudományos konferencia eredményeként a World Academy of Biomedical Technologies (UNESCO NGOs) felkérte a szervezet Közép-európai Szekcióját, hogy ez évben is Budapesten szervezzen nemzetközi konferenciát az InfoPark Zrt. – mint az UNESO WABT hivatalos együttműködő partnere – közreműködésével.
A nyár
Napjainkban a barna bőr divatjának hódolók barnaságukért szinte mindenre hajlandóak, ám az áhított cél elérése után mégsem mindig elégedettek – az óvatlan, felelőtlen napozásnak ugyanis ára van!
Dr. Babai László, a Budai Allergiaközpont igazgató főorvosa
A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka, ám annál súlyosabb kimenetelű allergiaforma, amely akár életveszélyes állapotot is előidézhet. A nyár folyamán a rovarcsípés esetleges következményeit még nem ismerő, szabadban játszó kisgyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve.
Dr. Pálffy Márta, allergológus,
a Budai Allergiaközpont specialistája
Ki ne vágyna a nyári melegben a vízpartra, a strandra? Jóval kevesebben gondolják csak végig, hogy mi mindennel térhetnek haza egy zsúfolt strandról! Leégett, szerencsés esetben pedig szép barna bőrrel, netán lábgombával vagy esetleg vírusos szemölcsökkel? Mindez nem ritkaság, hiszen a körömgomba már-már népbetegségnek számít!
Dr. Sinka Pálinkás Rita, bőrgyógyász, kozmetológus, venerológus főorvos, a Virányos Klinika orvos igazgatója
Prevenció és terápia
Paracelsus, az orvosi vegytan, a jatrokémia megalapítója több hatékony gyógyszert állított elő fémes ásványokból, többek között aranyból és ezüstből. Gyógyíthatatlannak tartott betegeivel fémsókat szedetett, és módszerével igen nagy sikereket ért el.
Forrás: www.silver-colloids.com, www.purestcolloids.com, www.cancerochallergifonden.se/priset1998.html
„Eljön az idő, amikor a tudomány nem azért fejlődik majd öles léptekkel, mert a dolgok felfedezésére és mérésére jobbnál jobb eszközöket fejleszt ki, hanem azért, mert néhányan hatalmas spirituális erőket állítanak szolgálatukba, amelyeket napjainkban ritkán veszünk igénybe. Néhány évszázadon belül a spirituális gyógyítás művészete ugrásszerű fejlődésnek fog indulni, és tért hódít az egész világon.” Gustaf Stromberg csillagász „Az ember, az elme és az univerzum” című könyvéből.
Dr. Boda Éva, belgyógyász, klinikai onkológus szakorvos
Hajgyógyászat
Végre kihevertük a tavaszi hajhullást, s a várva várt nyári napfény és a hűsítő víz hatására testünk-lelkünk felüdül, megtelik éltető energiával, vajon hajunk is ennyire élvezi a nyaralást?
Kis Éva, holisztikus hajgyógyász, természetgyógyász
Ásványtan
A földműveléssel, primitív állattenyésztéssel foglalkozó első embercsoportok közvetlen kapcsolatban voltak az anyafölddel. A talaj jelentős része agyagásványokból és vulkáni vidékeken devitrifikált vulkáni üvegből és zeolit-ásványokból áll, melyek belső szerkezetüknél, összetételüknél fogva szorbciós, bakteriumellenes, egyben gyulladásgátló hatást fejtenek ki. Ezek az ásványok a kezdetektől fogva kísérik az emberiség fejlődését, fennmaradását, így egészségének védelmét is.
Dr. Mátyás Ernő, geológus, a földtudományok kandidátusa,
ny. egyetemi docens
A szív – fizikai szinten – a vérkeringés motorja, más megközelítésben pedig lényege a „lélek keringése”, tehát a szív egyben a szeretet otthona. Bármelyik funkciója sérül vagy gyengül, a test lassú sorvadásba kezd. A szív egészsége óhatatlanul megbomlik, ha nincs bennünk őszinte, tiszta szeretet, melynek nincsen oka, nincs évszaka, nem születik, s nem hal meg.
Szabó László, kristálygyógyász
Dietetika
Tizenkét évvel ezelőtt legfeljebb 5000 önmagában is fogyasztható élelmiszert kínáltak a hazai üzletekben, ma viszont már több mint 50 ezerből is választhatunk. Ez azt jelenti, hogy ha 100 évig élünk, akár mindennap más étel kerülhet az asztalunkra, és még így sem érnénk a kínálat végére.
Forrás: www.medinfo.hu
A mandarinfa (Citrus Nobilis) nem csak ízletes gyümölcsöt ad, de forrása az Európában egyelőre még kevéssé ismert mandarinfa-ecetnek is, amely Ázsiában évszázadok óta közismert és megbecsült univerzális gyógyító anyag.
Forrás: Prof. Dr. rer. nat. Dr. med. habil. Yoon Sook Shin
Van-e lisztérzékeny az ismerősei között ? Mivel kínálná meg, ha meghívja vacsorára? Sokan csodálkoznak e kérdésen, pedig a legújabb felmérések szerint legalább minden századik honfitársunkat érinti. Annyira gyakori, hogy mindnyájunk közvetlen környezetében is kell lennie lisztérzékeny embernek, bár gyakran maguk az érintettek sem tudják, hogy panaszaikat a búzafélék fogyasztása tartja fenn.
Dr. Korponay-Szabó Ilma, egyetemi docens, a Cöliákia Centrum főorvosa
Az emberi test 50–80%-os víztartalmáért a folyadékegyensúly, azaz a vízleadás és -felvétel a felelős. A napi átlagos 1,5 literes vízleadás nagy része a bőrön keresztül (0,6 liter), illetve a kilélegzett levegővel (0,4 liter) távozik, a vizelet mennyisége mindössze 0,5 liter. Hangsúlyoznunk kell, hogy folyadékfelvétel gyanánt a szervezetnek leginkább vízre van szüksége!
Dr. Zajkás Gábor, OÉTI főigazgató helyettes, főorvos
Népbetegségek
A szívelégtelenség Magyarországon mintegy 200 000 embert érintő, megfelelő kezelés nélkül egyre súlyosbodó, magas halálozási aránnyal járó megbetegedés. Az egyetlen a szív- és érbetegségek közül, melynek gyakorisága folyamatosan növekszik, s az előrejelzések szerint a jövőben is növekedni fog. Bár az orvostudomány sikerei ezen a területen kiemelkedőek, mégis a tendencia változását csak a megelőzéstől, illetve a betegség korai felismerésétől és optimális kezelésétől várhatjuk.
Dr. Dékány Miklós, egyetemi docens, főorvos, phD.
Rohanó országban élünk, ez Magyarország, a „Rohanország”! A felnőttek több mint fele magas vérnyomású, de erről a betegek legalább felének fogalma sincs. A betegek feléről nem tudnak, az ismertek felét kezelik gyógyszerrel is, de csak a kezeltek felének állították be pontosan a vérnyomását. Ezek bizony nagyon rossz adatok, kérdés, vajon tudunk-e ezen változtatni?
Dr. Nagy Viktor, kardiológus, belgyógyász
Fogyókúra
Kiegészítés a szerző előző számunkban megjelent cikkéhez
Prof. Dr. Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
A elhízás típusa a derék / csípő körfogat mérése alapján határozható meg. Az alma típusnál a mért adatok hányadosa férfiaknál 0,9 feletti, azaz a két körfogat csaknem azonos, míg nőknél a szélesebb medence miatt 0,8 a választóvonal az alma és a körte típusú elhízás között.
Forrás: www.mcd.hu
Gyógyító állatok
A zöldkagyló akkor keltette fel a tudomány figyelmét, mikor az új-zélandi őslakosok életkörülményeit vizsgálták. Kiderült, hogy a tengerparton élő maorik körében ismeretlen a reuma. Egészen magas kort értek meg úgy, hogy ízületeik mindvégig rugalmasak maradtak, szemben a szárazföld belsejében élő lakossággal. Az ok a bőséges kagyló fogyasztás.
Forrás: Osteologiai közlemények 2004/2.
A tengeri rákfélék és egyéb mészhéjú állatok kitinpáncéljából egy hialuron savhoz hasonló tulajdonságú, rendkívül értékes és ennek megfelelően igen drága anyagot vonnak ki. A chitosan értékének magyarázata az, hogy tökéletesen szervezetbarát és igen sokrétű jótékony hatást fejt ki egészségünkre.
Forrás: tudatosvasarlo.hu
A lovak szinte a civilizáció kezdete óta segítőtársai az embernek. A ló erős, intelligens, együttműködő állat, e tulajdonságait sokrétűen ki is használtuk a történelem során. Ma már a ló leginkább a sportban, a szabadidő eltöltésében és nem utolsó sorban a gyógyászatban játszik egyre fontosabb szerepet.
Forrás: www.lovasterapia.hu, szantal.hu
Gyógyító növények
Az aloé vera, mint napjainkban is világszerte használt univerzális gyógynövény, kiállta az idők próbáját. Több ezer éves múltra tekint vissza népgyógyászati felhasználása. Az egyiptomiak a halhatatlanság növényeként emlegették, egyike volt a fáraóik mellé temetett kultikus temetési ajándékoknak.
Forrás: TMinfo
Wellness
Önmagában a stressz jó dolog is lehet, hiszen vadászó őseink életét is az mentette meg a ragadozóktól. A stressz mobilizálja tartalékainkat, szaporítja a pulzust, szűkíti az ereket, nyomja a vért a végtagokba, „pörög” a szív- és érrendszer. Annak idején a stressz ritka esemény volt, ma viszont folyamatos stresszben élünk, amihez a szervezet nem képes hozzászokni, így a stressz elveszítette pozitív küldetését. Életben maradásunk érdekében vagy a stresszt csökkentjük, vagy annak elviselésére, kompenzációjára szoktatjuk szervezetünket, például rendszeres testmozgással.
Dr. Bakanek György, ISM szakmai főtanácsadó,
nőgyógyász, sportorvos, életmód tanácsadó
Gyógyító jelek
A természeti népeknél a testre rajzolt jelekkel való gyógyításnak ősi hagyományai vannak. Saját sokéves tapasztalataimat a dél és közép-amerikai indiánok közötti tartózkodásaim során tovább gazdagítottam az ő évszázados gyakorlati tudásukkal, ismeretanyagukkal.
Balogh Gyula Bogumil, reiki és transzcendentális nagymester
Gyógyító család
Előző számunkban a magzat érzékelésének és méhen belüli mozgásának mennyiségi és minőségi fejlődését mutattuk be. Ezúttal a legújabb kutatási eredmények felhasználásával, a külvilág számára láthatatlan és érzékelhetetlen magzati megnyilvánulásokat, érzelmi jelenségeket és kommunikációs kísérleteket ismertetjük, melyekből kiderül, hogy a gyermek nem születése után válik szociális lénnyé, hanem már magzati élete során – komoly igényeket támasztva környezete, szülei felé – eleve akként fejlődik.
Dr. C. Molnár Emma, pszichológus-pszichiáter, SOTE I. Nőgyógy. Klinika
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány kutatómunkája során feltárta, hogy a hiperaktívnak, figyelemzavarosnak nevezett gyermekeknek adott pszichiátriai szerek számos mellékhatást és függőséget okozhatnak. A hiperaktivitás nem betegség, hanem tünet, ezért minden esetben fel kell tárni az okot, és azt kell kezelni.
Forrás: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Gyógyító otthon
Ahogy a szem a lélek tükre, úgy a kert a tulajdonos egyéniségéről, sajátos kisugárzásáról árulkodik. A kert alapján egyértelműen beazonosíthatók a tulajdonos személyiségjegyei. Soha ne feledkezzünk meg viszont arról sem, hogy magának a kertnek is „lelke” van!
Dr. Szemereyné Nagy Melinda,
a Feng Shui Magazin főszerkesztője
Gyógyító gondolatok
Párizsban tanító kollégám, Lee Pascoe, az egyik legdinamikusabb ember, akit csak ismerek. Az ausztrál születésű asszony először színész lett, majd agykontrolloktató, s immár nemzetközi hírű hipnózisszakember is. Tégy úgy, mintha…! c. könyve az egyik legizgalmasabb és leghasznosabb mű, amit eddig az elmével kapcsolatban olvastam.
dr. Domján László, az orvostudomány kandidátusa, agykontroll-oktató
Szív-teszt
Az életkor előrehaladtával szív- és érrendszerünk óhatatlanul „használódik”. A folyamatos nyomásingadozást törvényszerűen kísérő érfali sérüléseket szervezetünk egy életen át több kevesebb sikerrel javítja. Ennek hatékonyságát azonban bizonyos kockázat növelő tényezők, ún. rizikó faktorok ronthatják.
Dr. Polyák József, belgyógyász-, kardiológus-, klinikai farmakológus szakorvos, a magas vérnyomás ellátásának „Európai minősítettségével” rendelkező orvosa
Hogyan működünk?
Lépten-nyomon a koleszterin károsító hatásáról, az általa kiváltott súlyos betegségekről hallunk. Ahhoz, hogy reálisan ítélhessük meg a vér koleszterin szintjének jelentőségét, és az érelmeszesedésben betöltött szerepét, néhány fontos tényt feltétlenül ismernünk kell.
Prof. dr. Karádi István, egyetemi tanár, belgyógyász,
lipidológus, a III.sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója
Biorejtvény
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Asztrológia
A szív a végtelen szeretet szimbóluma, s minden szívvel kapcsolatos panasz a szeretetnek, az energiaáramlásnak a problematikájára utal. A szívbeteg ember valójában szeretet-beteg, az a baja, hogy nem tud igazán szeretni, ám elsősorban önmagát nem szereti!
Kalo Jenő, asztrológus-tanár
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk