Szerelem
Keleten

A nyugati „fejlett” világban
a Káma Szútra, mint a titokzatos
szerelmi pozitúrák könyve híresült el,
pedig egészen másról van szó.
Keleten a szútrák olyanok,
mint nálunk a szent könyvek,
melyek a vallásos ember
életvezetéséhez adnak útmutatást.
A Káma szó mindazt a boldogságot,
testi és szellemi örömöt jelenti,
melyhez erősen ragaszkodunk,
csak erősen tömörítve azonosíthatjuk
a testi szerelemmel.

  Felmerülhet a kérdés, hogy miért is kezelnének vallásosan egy ennyire „világias, földi hívságot”. Tudnunk kell, hogy a távol-keleti embereknek nagyon más a hozzáállása az élethez, mélyen él még bennük a több ezer éves hagyomány. Náluk nem meglepő, hogy a nők nem egyenjogúak, nem tekintik embertelennek, hogy kasztok osztják fel a társadalmat, a vallásos prostitúció pedig még pár száz éve is virágzott.

„Az embernek, akinek élete igencsak rövid a világmindenséghez képest, gyermekkorában tanulmányokat kell folytatnia, hogy ismereteket szerezzen. Ifjú és érett korban a vagyonszerzést kell feladatának tekintenie, és foglalkoznia illik a szerelemmel, idős korában viszont a törvényeknek megfelelően kell élnie. Tehát a három legfőbb életcélt: az erényt, a vagyonszerzést és a szerelmet különböző életkorokban kell gyakorolnia úgy, hogy ezek összhangban legyenek egymással. Amíg valaki igencsak fiatal, és nem ért tanulmányai végére, addig próbáljon tiszta, önmegtartóztató életet élni. A vagyonszerzés időszakához kötődik a művészetek és tudományok elsajátítása, valamint a megszerzett dolgok megóvása és gyarapítása is.

A Káma a szerelem, valamint a megszerzett dolgok élvezete mind az öt érzékszerv segítségével. Kámának nevezik a gyönyör tudatossá válását is. A Kámát maga a Természet is gyakorolja az egész Teremtésben, bár sokan úgy gondolhatják, hogy nincs szükség könyvre a megtanulásához. Pedig… igenis van.

(Vátszjájána: Káma Szútra c. könyve)

Nálunk túlzottan nagy hangsúlyt kap a különböző szexuális segédeszközök kínálata, egyes készítmények fogyasztása, pedig Keleten ezek csak egy-egy pontot jelentenek a gyönyör élvezetét segítő 64 dolog között. Hol marad például a zene és a tánc vérpezsdítő hatása? Miért hanyagoljuk el manapság a képzőművészetet? Miért van az, hogy fontosabb a partner kocsija, mobilja vagy lakása és plazmatévéje ahelyett, hogy megtudnánk, mi érdekli, mi a kedvenc zenéje, hogyan táncol, olvas-e verseket? Természetesen nem a gépi zenére vagy az internetről letölthető poénos gyermekded versikékre gondolok. Rohanó világunkban a vegyszerekkel és tudati szerekkel (tévé, rádió) bódított, bolondított embereknek is szükségük van a reményre, hogy nem halt ki teljesen a Szerelem. A Remény az, hogy a világban fellelhető az a tudás, mellyel – a természettel egyensúlyban – harmonikusan élhetű az élet, elérhető a szerelem és a testi teljesség érzése is, habár mindig csak rövid időre…

Tóth Kristóf István

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
   

Van egy jó hírünk!

A tavaszi időszak a szexre is jó hatással van, ugyanis ahogy megújul a természet, úgy a szex hormonok is új erőre kapnak! Atermészet és a szexuális vágy ébredése segít legyőzni még a tavaszi fáradtság néven ismert tünet együttest is. A több napfény és a meleg minden élőlényre jó hatással van, a szervezet végre átállhat a „takarékról” a normál üzemmódra. ősztől tartalékolt és vigyázva fogyasztott, most viszont végre „elengedheti” magát. Igaz, hogy még nincsenek feltöltve a raktárak, de az első tartósan meleg nap jelzés: nem kell tovább takarékoskodni, jön az utánpótlás! Ezt mindannyian érezzük, tavasszal „bizsereg” a vérünk és jobb a kedvünk.

Javaslat: engedélyezzünk magunknak egy-egy szabad napot, amit csak a szerelemnek szentelünk!

Dr. Pándy Mária
Tel.: (06-1)-291-43-08