Tavaszi bőrproblémáink

Alig hinné az ember, hogy a mi éghajlati viszonyaik között bőrünket ruházatunkkal csaknem fél évig eltakarjuk a külvilágtól. Pedig a nap éltetű sugarának biológiai hatását a bőrünkön érezzük meg a legjobba. E tartós hiány bizony számtalan kellemetlenség, betegség – például a már feledésbe merült angolkór és a napjainkban egyre gyakoribb csontritkulás – egyik előidézője lehet. Számos bőrbetegség romlik a téli időszakban és javul tavasszal, a napsugárzás hatására.

Tavasszal igen gyakran lép fel – olykor ijesztő mértékű – hajhullás, viszkető korpázás kíséretében. A homlokon és a fül mögötti területeken vaskos, nagylemezes hámlások is létrejöhetnek. A tarkón viszkető pattanások és enyhe gyulladások alakulnak ki. A télen állandóan viselt sapka, kalap vagy szőrme nemcsak a kórokozókat táplálja, hanem túlérzékenységi gyulladáshoz is vezethet. Kétségtelen, hogy természetes hajváltásunk inkább a tavaszi hónapokra tehető, de fokozott hajvesztés esetén mégis érdemes avatott szakemberhez fordulni.

A serdülők pattanásai bizony a téli hónapokban minden kezelés ellenére rohamosan elszaporodnak, ám a napozás szinte minden esetben tünetmentes állapotot eredményezhet.

Tavaszra kimerült immunrendszerünkkel könnyen áldozatul eshetünk egyes vírusos fertőzéseknek, melyek lázzal, levertséggel járnak Az érzékenyebb betegek, ha már az első 72 órában antibiotikumot vagy lázcsillapítót kapnak, gyakran test szerte apró elemű bőrgyulladással reagálnak. Bölcs dolog láz esetén – ha szükséges –- a legegyszerűbb lázcsillapítási módokat alkalmazni.

Gyakori jelenség a szájszélek berepedése vagy az ajkak kicserepesedése is. A szájzugok berepedését főleg érzékeny bőrű iskoláskorúakon látjuk. Oka elsősorban szájápolási hiba, de lehet olyan kórokozó is, amit a közösen használt poharak terjesztenek. A tavaszi szeles időben amúgy is száraz bőrünk még cserzettebbé válhat. Ha tartósan a szabadban vagyunk, kenjük be előzetesen arcukat, de főként ajkainkat egy tápláló krémmel!

A tavaszi napfényben az UV-A sugarak nem okoznak sem bőrgyulladást, sem lebarnulást. Az UV-B sugárzás azonban tavasszal már nagyobb mértékben éri el a földfelszínt, hozzájárul szervezetünkben a D-3 vitamin kialakulásához, ugyanakkor felelős bőrünk leégéséért, s egyes bőrtípusoknál a rosszindulatú bőrkárosodások kialakulásáért is. Az UV-C sugarak már nem érik el a földfelszínt, így káros biológiai folyamatokat nem indítanak el. Érzékeny bőrűek – főleg magaslatokon – tartózkodjanak az UV-B sugaraktól, használjanak magas faktorú fényvédőket.

Tél folyamán bőrünkön elszaporodhatnak a mitesszerek és a kezeletlen pattanások.pikkelysömörös betegek bőrének állapota már ősz kezdetétől folyamatosan romlik, és most tavasszal kezd fokozatosan újra tünetmentessé válni. Aki jól viseli a napfényt, már kora tavasztól éljenek a napfürdők gyógyító erejével!

Tavasszal, ahogy az idő melegszik, fehérnek tűnő foltok jelenhetnek meg főleg a vállakon, a lapockák közötti felszíneken és a szegycsont feletti régiókban. A mellek alatt inkább barna színárnyalatúak. Általában izzadós emberek bőrén jelennek meg ezek a felszínes gombák, melyek ritkán terjednek egyik emberről a másikra, de a fogékonyak bőrén megtapadhat.

Nagyon óvatosan kezdjenek el napozni azok, akiknek bőrén sok anyajegy vagy szemölcs van! Sohase tegyék ki bőrüket napégésnek! Ha mód van rá, évente egyszer ellenőriztessék anyajegyeinket szakorvossal. Ha bármelyik a viselt ruházatba ütközik, növekszik, begyulladt, vérzik, vagy egyéb panaszt okoz, keressük fel a bőrgyógyász szakorvost. Idős és fiatal korban egyaránt védenünk kell az esetlegesen kopasz fejbőrt a károsító sugármennyiségtől, főleg vízparton viseljünk kalapot!

A ragyogó tavasz csak akkor lesz igazán csodálatos, ha a téli gondok után helyreállítja egészségünket, feléleszti életerőnket lelkiekben és testiekben egyaránt.

Dr. Major Endre

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk