A „HipERakTíV” gyermek

Az iskolai teljesítmény zavarai közül talán a leglátványosabb és legtöbbet vizsgált probléma a hiperaktivitás. Gyermekpszichológusként szinte naponta találkozom olyan szülőkkel, akik teljesen tanácstalanok, hogy mit tehetnének állandóan nyüzsgő, figyelem-összpontosításra képtelen gyermekükkel.

Mikor mondhatjuk egy gyerekre, hogy hiperaktív? Mivel a vezető tünet, a mozgásban jelentkező nyugtalanság, s ez nem fejezhető ki valamilyen mértékegységgel, így a környezet elvárásai döntik el, hogy mikor minősítik ezt a „túlmozgást” viselkedészavarnak. Előfordulásának gyakoriságát egyes kutatók mindössze 2%-ra teszik, míg mások a gyermeknépesség 25%-át tekintik hiperaktívnak. A diagnózis fölállításának inkább csak támpontjai vannak, melyek a viselkedés három fő területén mutatkozó tünetek.

 

mozgás területén mutatkozó tünetek:

 • A gyerek megállás nélkül futkározik, mindenre felmászik.
 • Képtelen egy helyben ülni.
 • Még ülő helyzetben is izeg-mozog.
 • Alvás közben is sokat mozog.
 • Mindig úton van, olyan mintha „fel lenne húzva”.

Az impulzivitás (érzelmi, indulati élet) területén mutatkozó tünetek:

 • Gyakran előbb cselekszik, mint ahogy gondolkodik.
 • Feltűnően gyorsan vált egyik tevékenységből a másikba.
 • Feladatait, munkáját képtelen megszervezni.
 • Játékokban és csoportban nehezen tudja kivárni, amíg sorra kerül.
 • Életkorához viszonyítva rendkívül sok ellenőrzést igényel.

A figyelem területén mutatkozó tünetek:

 • Figyelme könnyen elterelhető.
 • Gyakran nem tudja befejezni, amit elkezdett.
 • Gyakran észrevehető, hogy nem figyel oda.
 • Képtelen koncentrálni iskolai munkájára, feladataira.
 • Nem tud tartósan egy játékot vagy egy játékkal játszani.

Bár nem diagnosztikus jegyként,
de a legtöbb kutató leír még néhány jellemző vonást:

 • A figyelmük spontán jellegű. Tehát ha valami érdekli őket, akár több órán keresztül is foglalkoznak vele. Csak a szándékos figyelmet nem tudják létrehozni önmagukban.
 • Balesetveszélyesek. Mintha a tér adottságai, amiben mozognak, nem tükröződne pontosan az észlelésükben. A távolságot, mélységet és stabilitást nem mérik fel.
 • A legelegánsabb öltözetben is ziláltnak, rendetlennek hatnak. Pólójuk elfordul, nadrágjuk lecsúszik, zoknijuk sarka szinte soha nincs a helyén, és úgy tűnik, hogy ez egyáltalán nem zavarja őket.
 • Intelligenciájuk jó, sőt nagyon gyakran az átlagosnál magasabb szintű. Iskolai teljesítményüket nem annyira az állandóan alacsony színvonal jellemzi, sokkal inkább a szélsőségek közötti ingadozás.
 • szabály irányította viselkedésük akadályozott, kéréseknek, igényeknek, utasításoknak alig képesek megfelelni.
 • Ha nem mozoghatnak, szemük elréved, jól látható, hogy „nincsenek jelen”.

Mi okozza a hiperaktivitást?

Az idegrendszer harmonikus működésében lép fel zavar. Mostanában erősödik az egyetértés a kutatók között, hogy a jelenség hátterében az idegsejtek közötti ingerületi kapcsolatot biztosító egyik anyagnak, a dopaminnak a hiányos működése áll. A hiperaktivitás kialakulásáért tehát nem tehető felelőssé semmilyen környezeti, nevelési vagy lelki tényező. Ezt az organikus idegrendszeri eredetet támasztja alá az a tény is, hogy a hiperaktív gyerekek között ötször annyi a fiú, mint a lány.

Mi a sorsuk ezeknek a gyerekeknek?

Ők az örökös elégedetlenség, ellenőrzés, számonkérés, figyelmeztetés, rosszabb esetben szidás, megszégyenítés és büntetés légkörében nőnek fel. Ha nagyritkán megdicsérik őket, annak is felhangja van: „na látod, tudnál te rendes is lenni, de máskor nem akarsz”. A legtöbb visszajelzés, amit önmagukról kapnak, azt tudatja velük, hogy nem elfogadhatóak. Fejlődésüket ez az elutasítás nagyon megnehezíti. Sérül az önértékelésük, a kapcsolati készségük, és az állandó sikertelenség miatt gyakran kialakul náluk a környezetükkel szembeni agresszió. Mivel a követelmények nem állnak arányban teljesítő képességükkel, érdeklődésük beszűkül, ambíciótlanná válnak.

Mozgásos nyugtalanságuk az idegrendszeri érés következtében kamaszkorra – minden külső beavatkozás nélkül is – jelentősen csökken. Figyelem-összpontosítási nehézségük egész életükben megmarad, de kezelhetővé válik. Képesek lesznek – különösen a jó értelmi képességűek – kompenzáló mechanizmusokat kialakítani. Általában az a tapasztalat, hogy a hiperaktív gyerekek szélsőséges tünetei a kiskamaszkort elérve „megszelídülnek”.

Mit tehetünk?

A hiperaktivitás zavaró tüneteinek mérséklésére mostanában a Ritalin szedését javasolják. Ez a gyógyszer azonban nem gyógyítja a hiperaktív gyerekeket, csupán a környezetük számára teszi őket elviselhetőbbé, könnyebben kezelhetővé. A figyelmi koncentráció javításában a fejlesztő pedagógusok tudnak segítséget nyújtani, különösen akkor, ha a kezelésüket időben, lehetőleg már nagycsoportos óvodás korukban elkezdik.

Ezen gyerekek sorsa alapvetően a szülők és a pedagógusok emberségétől függ. Ha megértjük, hogy – kétségtelenül nagyon zavaró – tüneteikről nem tehetnek, akkor a hozzáállásunk is megváltozik. Akkor nem „megnevelni”, hanem segíteni igyekszünk őket.

Gyermek-agykontroll tanfolyamainkon sokszor tapasztalták oktatóink, hogy elfogadó hozzáállásuk hogyan tudta együttműködővé tenni a hiperaktív gyerekeket is. Szemmel láthatóan csodálkoztak, amikor arra kerestük a választ, hogy „te miben vagy tehetséges"? Soha nem gondoltak magukra úgy, hogy valamiben jók lehetnek, hogy esetleg „rejtett kincseik” vannak. Egészen más emberkék lettek, amikor sikerült az oktatóval közösen megtalálni jó képességeiket, ügyességüket. Igaz, a tanfolyamokon nem csak tantárgyakról, hanem az élethez nélkülözhetetlen egyéb tehetségekről is beszélünk.

A legtöbb, amit adhatunk nekik: kudarcaik elfogadása mellett segíteni önbecsülésük kialakulását. Sokat segít, ha az iskolai osztályban, ahol hiperaktív gyerek is tanul, a pedagógus rövid és a képzeletet is megmozgató lazító gyakorlattal kezdi a napot.

Agykontroll és gyermek-agykontroll
tanfolyamokról információ:

www.agykontroll.hu vagy 06/1- 488-0118
vagy az Elixír Magazinban.
dr. Kígyós Éva
gyermekpszichológus és agykontroll-oktató
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk