Örökölhető-e
a Candidiasis?

A Candida albicans a sarjadzó gombák egyik leggyakoribb faja, amely az emberi szervezetben (a teljes emésztőrendszerben, illetve nőknél a hüvely nyálkahártyájában) saját életkörülményeinek megfelelő helyen – meleg, nedves, oxigénmentes környezetben – telepszik meg. Optimális körülmények között 20 perc alatt megkétszereződik úgy, hogy saját sejtjei felépítéséhez ásványi anyagot és B-vitamint von el a szervezettől. A gombatelepek csak extrém esetekben (súlyos betegségeknél vagy intenzív kezelés alatt álló betegeknél) kerülhetnek a véráramba a bélfal áttörésével, amikor is szisztémás candidiasisról beszélünk, melynek kezelése lényegesen nehezebb.

A Candida gombás fertőzés szerzett betegség, melyet bárhol, bármikor begyűjthetünk, ha szervezetünk alkalmassá válik arra. Ugyanakkor emésztésünk egyensúlyba hozásához mégis szükségünk van a Candida gombára, melynek mennyisége azonban nem haladhatja meg a hasznos bélflóra 2%-át. Ennél nagyobb mennyiség esetén a gombák által termelt méreganyagok különböző kellemetlen tüneteket (puffadás, gyomorégés, gyomorfájás, rossz lehelet, hasmenés, székrekedés stb.) produkálhatnak.

 

 

Nőknél a hüvelyfertőzés kórokozója a C.albicans, a C.tropicalis, illetve a C.guilliermondii, melyek következtében sűrű, nem bűzös folyás jelentkezik, esetleg a hüvelyfal szürkésfehéren bevont és alatta gyulladt, ödémás a hüvely. Viszkető, égő érzés jelentkezhet a külső genitáliákon is, enyhe vizeletürítési panaszokkal. A hüvely gombás fertőzése esetén még hormonzavar is keletkezhet, s fordítva: az eredetileg fennálló hormonzavar is előidézheti a hüvely gombás fertőzését.

Családtervező pároknál a nő heveny hüvelyi gombás fertőzése esetén a legtöbb esetben nem következik be könnyen a gyermekáldás. Ha mégis sikerül, akkor intenzíven kell kezelni a hüvelyi fertőzést, és nagyon ügyelni kell a nemi higiéniára. Tapasztalatok szerint a fogantatás pillanatától a hüvely gombás fertőzésének tünetei nagymértékben enyhülnek, akár meg is szűnnek a hormonháztartás egyensúlya miatt.

Hüvelyi gombás fertőzésben szenvedő kismamának nem kell tartania attól, hogy a baba is betegen jön a világra, hiszen szerzett betegségről van szó, az nem örökölhető, de a hajlam – mint kockázati tényező – fennállhat. A terhesség ideje alatt a kismamának természetes, teljes értékű táplálékot kell fogyasztania, az „üres” élelmiszerek (cukor, chips, csokoládé, fagylalt, üdítő stb.) kerülésével, megfelelő (orvos által előírt) vitamin- és ásványanyagokkal kiegészítve, hogy egészséges gyermeket szüljön.

Az esetleges Candida fertőzés első árulkodó jele az újszülött babán a szájpenész – szürkésfehér lerakódások a nyelven és a szájpadon, melyek lazán tapadnak, könnyen eltávolíthatók, de a visszamaradó alap vérzékeny. A baba popsija körüli vörösödés is jelzi a baba gombás fertőzöttséget. Heveny esetekben a kisded bőrén is láthatók a fertőzöttség jelei (viszketős csalánkiütések, ekcémás tünetek stb.). Megfelelő kezeléssel a tünetek és az okok is hamar megszüntethetők.

A candidiasisban szenvedőknek tüneteik megszüntetése és egészségük visszanyerése érdekében egy igen nehezen tartható kúrát kell végezniük. (A nehézség abban rejlik, hogy el kell kerülniük minden olyan élelmiszert, amit maguk a gombák követelnek, s emiatt a beteg is nagyon vágyik ezek fogyasztására.

A terápia alapja a következő:

  • Erősíteni kell az immunrendszert (lehetőleg szervezetbarát, gyógynövény alapú szerekkel);
  • Segíteni kell a szervezet tisztító-méregtelenítő mechanizmusát (szintén gyógynövény-készítményekkel);
  • Egyensúlyba kell hozni a bél-, illetve hüvelyflórát (a forgalomban kapható termékekkel);
  • Olyan természetes gomba elleni szereket kell alkalmazni, amelyek nem terhelik a szervezetet (a májat);
  • Candida elleni diétát kell tartani többek között a cukor, csokoládé, egyéb könnyen oldódó szénhidrátok, élesztővel készült termékek (kenyér pirítással fogyasztható), erjedéssel, penészgomba struktúrával előállított élelmiszerek teljes kiiktatásával.

A kúra során gyerekeknél az édességet például karob porral, egy sztévia nevű, Dél Amerikában honos növény gumójából készült kivonattal, édesebb zöldségekkel (pl. sárgarépa) helyettesíthetjük.

A szervezetben túlszaporodott gombák tápanyagelvonásukkal, méreganyagaikkal állandó stresszben tartják a védekező rendszert, így könnyen kialakulhat a glukóz-, laktóz- és a glutén intolerancia, illetve az allergia. A gabonafélék, illetve a glutén különleges helyet foglalnak el a táplálkozási allergének sorában, mert nemcsak allergiás, hanem általános gyomor-bélrendszeri tüneteket okozhatnak (pl. hányinger, hányás, hasmenés, felszívódási zavarok, bél eredetű vér- és fehérjevesztés, hasfájás, puffadás).

Hajlamosító tényezők csecsemő- és kisgyermekkorban: a szervezet immunológiai éretlensége, az anyatejes táplálás korai elhagyása, idegen fehérjék (pl. tehéntej) korai bevezetése, a hajlam öröklődése első fokú rokonoktól, atópiás hajlam.

A táplálékallergiák (glutén- és lisztallergia is) gyermekkori előfordulása szerte a világon emelkedik, jelenleg 0,5–7,5%-ra becsülhető. Ennek magyarázata az iparosodás, a növekvő környezetszennyezés, a növényvédő- és tartósítószerek fokozott alkalmazása. Csecsemő- és kisgyermekkorban a fehérje-allergia (tehéntej, tojás, szója, gabona) a leggyakoribb.

A glutén-, illetve a lisztérzékenység és allergia kezelése és megszüntetése érdekében a betegnek teljesen és véglegesen ki kell iktatnia étrendjéből a négy gabonafajtát (búza, árpa, rozs, zab) és azok származékait – helyettük rizs, kukorica és szója fogyasztható.

Tapasztalatok szerint a Candida elleni terápia és diéta során a táplálékallergiák (beleértve a gluténallergiát is) tünetei néhány hónapon belül legalább 70–75%-ban megszűnnek. Ne feledje, a megelőzés mindig fontosabb a kezelésnél!

Dr. Hussein A. Jabbar
Candida szakértő
Tel.: 06-20/324-8222

 

 

 

 

 

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk