A félénksegről

 

A félelem negatív jellegű érzelmi jelenség. A felnőttkori neurotikus tünetek igen nagy része a gyerekkori félelmekben gyökeredzik.
Legősibb formája akkor lép fel, ha az ember veszélyhelyzetben van, testi károsodás fenyegeti.

Egyes nézetek szerint a harag reakciója, a félelem a gyerekeknél veleszületett, mások szerint csak a harmadik hónaptól figyelhető meg a különböző negatív reakciók differenciálódása. Sokan ennek kiinduló pontját ahhoz kötik, amikor a 4–5. hónapos gyerek észleli, hogy anyja, gondozója magára hagyta, a későbbiekben viszont már előáll olyan esetekben is, amelyekkel kapcsolatban volt már rossz tapasztalata a gyermeknek.

A félelem tünetei: elsápadás vagy elpirulás, szájszárazság, reszketés, szívdobogás, szédülés, a tenyér izzadása, félelem-mimika az arcon, felgyorsult mozdulatok és beszéd.

A gyermekek bizonyos ingerekre mindig élénk félelmi reakciót adnak, ilyen az egyensúly elvesztése, az erős zaj, nem mindegy, milyen mesét hall este a mamától, későbbi korban pedig, hogy mit lát a TV-ben. Vizsgálatok kimutatták, hogy háborús vagy horrorfilmek, a híradók véres tudósításai 45%-ban izgalmat, szorongást keltő, ijesztő témájú álmokat eredményeznek.

Későbbiekben ez az „érzékenység” fennmaradhat, a felsorolt testi-lelki tünetek állandósulhatnak – a PSB (pszichoszomatikus betegség) bármely formája alakulhat ki. Ezeknél a felnőtteknél megfigyelhető, hogy ők is „túlaggódó” szülőkké válnak, és félős gyereket fognak szülni, nevelni.

félénk ember tart az új helyzetektől, egy csoport előtt való szerepléstől, a teljesítménykényszertől (pl. vizsgadrukk), egy másik személy ellenében saját jogainak megvédésétől, a konfrontációtól, sőt még attól is, ha el kell viselnie mások tekintetét.

Ne próbáljuk saját magunkat otthon kuruzsolni, forduljunk feltétlenül szakemberhez. Amennyiben az javasolja, egyes relaxációs technikák nagyon hasznosak lehetnek, de ilyen esetben csak szakember javaslatára menjünk „lazító tanfolyamokra"! Egyes esetekben ugyanis többet árthat, mint használ, mert ismeretlen tudattartalmat hozhat fel, melyre nem vagyunk felkészülve, s így nem tudjuk megfelelően kezelni.

 
Prof. Dr. Kisgyörgy János
akadémikus
Tel.: 06/1-407-3174
(16 óra után)
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk