Tudatos várandósság – tudatos szülés

Kismama Jóga

fizikai képességek javítása, illetve a fittség megőrzése mellett a kismama jóga módszereket ad arra is, hogyan készüljön fel a kismama a szülésre. Mint a jóga általában, úgy a kismama jóga is a befelé-, az önmagunkra figyelésben leli meg a kiegyensúlyozottság, a testi és szellemi béke titkát. Az önmagunkra figyelés természetesen a fejlődő magzatra is kiterjed. A kismama jóga testgyakorlatok célja – a kismamaság terheinek könnyebbé tételén túl – az érzékek kifinomítása. Hamarosan a mama képes lesz saját valódi testi igényeit megfigyelni, tudatosítani, s így a baba igényeinek is megfelelni.

Megfigyelték, hogy azok a babák, akiknek anyja kismama jógával készült fel a szülésre, 10–20%-kal intelligensebbek, figyelmesebbek és gyorsabban tanulnak. Nem félnek, és a közösségben is jobban megtalálják a helyüket a későbbiekben. Az intelligencia fejlettségének egyik magyarázata, hogy a magzat idegrendszere sokkal jobban fejlődik akkor, ha a mama kellemes ingereknek teszi ki magát. Ilyen a kellemes testmozgás, amely a pocakban lévő babának is jól esik, valamint a helyes légzéstechnika, amit a baba is tapasztal, továbbá azok a hangok, melyeket a mama gyakorlása kiegészítőjeként alkalmaz. Mérésekkel igazolt, hogy a baba érzékeli a mama relaxációját, melynek hatására azonnal megnyugszik.

A kismama jóga hozzásegíti gyakorlóit a tudatossághoz, mellyel a kilenc hónapig tartó felkészülés során testben tudatossá, lélekben nyugodttá válnak, így a szülés számukra nem trauma, hanem egy életre szóló élmény lesz.

 
szülés utáni 6. héttől – ha a baba és a mama is kész rá – elkezdődhet
a regeneráció a Babás Jógával. Ezen a foglalkozáson anya és gyermeke is részt vesz. Együtt mozognak, közösen végzik a légzőgyakorlatokat és
a relaxációt. Ez a mozgás a gyermeknek segít a látás,
a mozgáskoordináció és az idegrendszer fejlődésében,

a mamának pedig segít visszanyerni erejét, szépségét és vitalitását.

Info: Padma Jógastúdió
1148 Budapest, Bánki D. u. 62.
Telefon: 220-7013, 06 (20)357-3823
www.jogastudio.hu

Kolarovszky Gyöngyi
és Bálint János
jógaoktatók
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk