2005 április – május

A hónap kérdése
  Kedves Olvasó!
  Ismét ékes bizonyítékát kaptuk annak a ténynek, hogy az élet, a természet körforgása örök, bár a hideg, borongós téli napokon sokszor nehéz elhinnünk, hogy az elmúlást – ha egyáltalán van ilyen – biztosan követi az új élet, az újjászületés. Könynyű nekünk szépségről és egészségről írnunk most, amikor a tavasz melengető napsütéssel, virágtengerrel és csábító madárfüttyel kényeztet.
Fiú vagy lány?  
E kérdésre a jelenlegi materialista tudomány látszólag egyértelmű és végleges magyarázatot nyújt. Vagyis, amennyiben a petesejtet körülvevő hártyával fedett burkon olyan spermium hatol át, amelyik Y kromoszómát hordoz, akkor fiú, X kromoszómájú esetén pedig lány lesz a magzat neme. Ez így rendben is lenne, ám e tény nem nyújt semmilyen támpontot a választáshoz…  
Dr. Pánszky Gyula, orvos, homeopata, asztrológus  
Gyermekkor
Mikor kezdődik a családtervezés?

  Minden kismama tudja, hogy a szülésre fel kell készülni, s hogy milyen fontos a várandósgondozás a magzat optimális fejlődése és az anyuka egészségvédelme miatt. Sajnos azzal csak a „családtervezők” – tehát a gyermekeik vállalását tudatosan előkészítő párok – vannak tisztában, hogy nemcsak a szülésre, hanem a fogamzásra is érdemes felkészülni.
  Prof. Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus
Kismama Jóga  
A fizikai képességek javítása, illetve a fittség megőrzése mellett a kismama jóga módszereket ad arra is, hogyan készüljön fel a kismama a szülésre. Mint a jóga általában, úgy a kismama jóga is a befelé-, az önmagunkra figyelésben leli meg a kiegyensúlyozottság, a testi és szellemi béke titkát.  
Kolarovszky Gyöngyi és Bálint János jógaoktatók  
Babamasszázs
  A baba életének első heteiben az önálló táplálékfelvétel és feldolgozás komoly átállást jelent, hiszen a gyomor és a belek eleinte még képtelenek tökéletesen eleget tenni feladatuknak.
A félénksegről  
A félelem negatív jellegű érzelmi jelenség. A felnőttkori neurotikus tünetek igen nagy része a gyerekkori félelmekben gyökeredzik. Legősibb formája akkor lép fel, ha az ember veszélyhelyzetben van, testi károsodás fenyegeti.  
Prof. Dr. Kisgyörgy János,
akadémikus, igazságügyi elmeszakértô, pszichiáter
 
„Mérgező szülők”
  „Igaz, hogy vert az Apám, de csak azért, hogy kordában tartson. Nem értem, mi köze ennek ahhoz, hogy tönkrement a házasságom. Aki a vesszőt kíméli, az a fiát nem szereti?!”
  Prof. Dr. Kisgyörgy János,
akadémikus, igazságügyi elmeszakértô, pszichiáter
Örökölhető-e a Candidiasis?  
A Candida albicans a sarjadzó gombák egyik leggyakoribb faja, amely az emberi szervezetben (a teljes emésztőrendszerben, illetve nőknél a hüvely nyálkahártyájában) saját életkörülményeinek megfelelő helyen – meleg, nedves, oxigénmentes környezetben – telepszik meg. Optimális körülmények között 20 perc alatt megkétszereződik…  
Dr. Hussein A. Jabbar, belgyógyász, kardiológus  
A „HipERakTíV” gyermek
  Az iskolai teljesítmény zavarai közül talán a leglátványosabb és legtöbbet vizsgált probléma a hiperaktivitás. Gyermekpszichológusként szinte naponta találkozom olyan szülőkkel, akik teljesen tanácstalanok, hogy mit tehetnének állandóan nyüzsgő, figyelem-összpontosításra képtelen gyermekükkel.
  Dr. Kígyós Éva, gyermekpszichológus, agykontroll oktató
A lélek mélyén
Harag, düh, döntésképtelenség  
Gyerekkorunktól kezdve gyakran szembesülünk azzal, hogy szeretnénk, akarunk valamit, de nem kapjuk meg, nem tudjuk megcsinálni, vagy egyáltalán nem akarunk megtenni, elviselni valamit, és mégis azt kell tennünk, el kell tűrnünk, hogy megtörténjen velünk.  
Dr. Csíky Antal, ezoterikus pszichológus, alternatív gyógyító  
Bőrgyógyászat
Tavaszi bőrproblémáink
  Alig hinné az ember, hogy a mi éghajlati viszonyaik között bőrünket ruházatunkkal csaknem fél évig eltakarjuk a külvilágtól. Pedig a nap éltetű sugarának biológiai hatását a bőrünkön érezzük meg a legjobba.
    Dr. Major Endre, bőrgyógyász szakorvos
Olvasóink írták…
Egy igen gyakori betegséggel, a bárányhimlővel, vagyis annak házi kezelésével kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani Önökkel és a lap többi olvasójával.
Florovits Mónika
Fogyókúra
Az elhízás kezdetei
A fejlett országok felnőtt lakosságában a kövérség előfordulási gyakoriságát 40–50%-ra teszik. Bizonyított tény, hogy az elhízás számos felnőttkori betegség, például magas vérnyomás, szív-, érrendszeri- és mozgásszervi megbetegedés, cukorbetegség kialakulásához vezethet.  
Dr. Blatniczky László, a Budai Gyermekkórház főigazgató főorvosa  
A csodatévő káposztaleves diéta
  Dr. Peter Schleicher immunológus a pácienseinek gyógyszerként írja fel a káposztalevest, mert szerinte ez a diéta méregtelenít és megszabadít a felesleges kilóktól. Meglepő, de még Sean Connery, az ex 007-es ügynök, James Bond is káposztalevessel szokott megszabadulni a „úszógumijától”. Azt mondják, a Titanic forgatása előtt Kate Winslet is ezzel érte el karcsú alakját.
Egy Új generációs fogyasztószer
Nemrégiben jelent meg egy új típusú fogyasztószer, és táplálékkiegészítő, amely tudományos alapon közelíti meg az elhízás problematikáját, és az egészséges testsúlycsökkentést. A négy hatóanyagot tartalmazó készítmény óriási népszerűségnek örvend a fogyni vágyók körében, mert a lassú, és egyenletes testsúlycsökkentés mellett hozzájárul a vonzó megjelenés biztosító egészséges, feszes bőr, egészséges haj és körmök kialkulásához is.
Dr. Dancsó Jenő
Dietetika
A lúgosítás komplex programja  
Az emberi élet egy szüntelen alkalmazkodás környezetünkhöz. A túlélés érdekében élet-folyamataink meghatározott értékhatárok közötti tartományban zajlanak. Ezek állandóságát szervezetünk különböző szabályozó mechanizmusok útján igyekszik biztosítani – gondoljunk csak testhőmérsékletünkre vagy vérnyomásunkra.  
Dr. Bakanek György, ISM szakmai fôtanácsadó,
nôgyógyász, sportorvos, életmód tanácsadó
 
Természetgyógyászat

A máj és epe természetes gyógymódjai
  A belgyógyászati megbetegedések közül kiemelkedően magas a máj és epe betegségek aránya. Sok bőrgyógyászati, migrénes, mozgásszervi és egyéb betegség hátterében is a máj és epe elégtelen működése állhat.
  Béky László, természetgyógyász
Herbárium
A máj és epe gyógynövényei  
Útifű, Igazi édesgyökér, Máriatövis, Cickafark, Borsmenta  
Prof. Dr. Kéry Ágnes,
a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke
 
Feng Shui

A fa elem
  A feng shuiban is alkalmazott öt kulcsfontosságú elemet vagy fázist megtaláljuk mindenhol a világban, környezetünkben, a természetben, s önmagunkban is belső tulajdonságainkat vizsgálva. Előző lapszámunk táblázatában születési évének megfelelően mindenki kiválaszthatta saját elemét, vegyük sorra, mit jelent számunkra a tavasz megtestesítője, a fa elem.
Dr. Szemereyné Nagy Melinda, a Feng Shui Magazin főszerkesztője
A szín
Színterápia I. – Zöld  
Az ezoterikus tudomány szerint a színérzékelés az emberiség fejlődése során fokozatosan gazdagodik, és szoros összefüggésben van a korszak spirituális és szellemi szintjével.  
Hegedűs Eta, egészségtanító, pedagógus  
Önismeret

Íriszdiagosztika
  Az íriszdiagnosztika egy olyan gyors és olcsó eljárás, amellyel kimutatható a szervezet teljes jelenlegi állapota, a belső szervek funkcionális gyengülése, az öröklött betegség-hajlamok, valamint a kóros folyamatok – akár a még tünetmentes stádiumban is.
Dr. Tihanyi István, gyermekgyógyász, az Interlab Gyógyközpont igazgató főorvosa
A SZEM – ahogy keleten látják  
A szem a lélek otthona. Közvetlen utat nyit az ember legbensőbb énjéhez, érzelmeihez és gondolataihoz. Begyakorolhatunk ugyan különféle arckifejezéseket, álarcot is húzhatunk, szemünk azonban mindig elárul bennünket. Tekintetünk meghazudtolja a mimikát, és felfedi igazi énünket.  
Kontinensek gyógymódjai
  Ahol még együtt lélegeznek
a természettel – PERU
  Régóta foglalkozom az ősi szimbólumokkal. Mint festőművész és utazó bejárom azokat a helyeket, ahol a letűnt civilizációk megmaradt emlékeinek fontos üzenetei vannak az utókor számára.
  Vincze Angéla, ezoterikus festőművész, pedagógus
Indián gyógymódok  
Amazónia őserdejének 16,5%-át már sikerült kiirtani 2004-re, de növényvilágának még csak 1%-át hasznosítja az orvostudomány. A bennszülött indiánok tudásának csak egy kis töredékét ismerjük, pedig számos betegségre ott a megoldás!  
Prof. Dr. Kéri András, egyetemi tanár  
Az aztékok és maják öröksége
  Közép- Amerikában a gyógyítók és javasasszonyok jól ismerték az emberi testet, a mágia és a gyógyfüvek hatását. Az aztékok ásványokat és bizonyos állatok húsát is gyógyításra használták. Vizelettel csillapították a lázat, gyakran csapoltak vért. A sebészek szükség esetén koponyát lékeltek, végtagokat amputáltak, császármetszést végeztek, és ismerték a fogorvoslást is.
  Faragó László, természetgyógyász, masszőroktató
Mozgásterápia
Örömtánc  
Van egy hely a világon, ahol megfogják a kezed, és egy másik ember rád nevet. Nézz a kezedre! Ökölbe szorul? Karfát szorongat? Zsebkendőt morzsol? Ujjakat tördel? Vagy lassan, nyugodt tempóban simít egy kedves arcon, egy megfáradt öreg háton?  
Szilágyi Edit, pszichopedagógus  
Szexológia

Szerelem Keleten
  A nyugati „fejlett” világban a Káma Szútra, mint a titokzatos szerelmi pozitúrák könyve híresült el, pedig egészen másról van szó. Keleten a szútrák olyanok, mint nálunk a szent könyvek, melyek a vallásos ember életvezetéséhez adnak útmutatást. A Káma szó mindazt a boldogságot, testi és szellemi örömöt jelenti, melyhez erősen ragaszkodunk, csak erősen tömörítve azonosíthatjuk a testi szerelemmel.
  Dr. Pándy Mária, szexuálpszichológus,
a Magyar Szexológiai Társaság titkára
Biorejtvény
Fejtse meg itt és küldje el nekünk!  
Asztológia
Az ideális partner
  Ne higgyük, hogy egy harmonikus kapcsolat létrejöttéhez elegendő, ha a partnerek „jól kijönnek” egymással, sőt még a legforróbb szexuális, erotikus vonzódás sem jelent garanciát.
  Németh Ágnes, okleveles asztrológus
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk