HANGULATJAVÍTÓ GYÓGYNÖVÉNYEK

A komor őszi, tél eleji időjárás nyomasztó hatású. Aki hajlamos a depresszióra, az ebben az évszakban különösen szenved. A negatív stressz igénybe veszi, felemészti tartalékainkat. A megterhelésre először fáradtsággal reagál szervezetünk, amin kiadós pihenéssel még segíteni tudunk. Hosszan tartó stresszhatás azonban már nyugtalanságot, alvászavarokat, depressziót okoz, és szükségessé válik a kezelés, melyre – állapottól függően – a gyógynövények is lehetőséget kínálnak.

 

KÖZÖNSÉGES ORBÁNCFŰ
(Hypericum perforatum)

Az orbáncfű már az ókorban is igen jól ismert kedélyjavító gyógynövénynek számított. Növényi drogként a dúsan elágazó évelő növény virágzó hajtásait, ritkábban virágzatát használják manapság is.

Fő indikációs területe: a gyenge és közepesen súlyos depressziók kezelése. Az orbáncfű kivonatok az elvégzett kísérletek során ezen esetekben a hangulat és kezdeményezőképesség javulását eredményezték. Feszültségoldó hatásuk miatt enyhítették vagy megszüntették az idegességgel járó pszichoszomatikus panaszokat, segítettek normalizálni a szerotonin szintet. Antidepresszáns hatásukon kívül antioxidáns, vírus- és baktériumölő tulajdonságai is említést érdemelnek.

A fitoterápiás készítmények európai forgalmazásában vezető szerepet betöltő Németországban a leggyakrabban felírt OTC növényi készítménynek számít, évente mintegy 3 millió esetben írják fel az orvosok depressziós pácienseknek, hasonló a helyzet az USA-ban is.

Hazánkban tea, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, illetve gyógyszerként bevezetett fitoterapeutikumok formájában juthatunk hozzá. E készítmények terápiás hatása lassan érvényesül, ezért kúraszerű alkalmazás javasolt. Fokozhatja a fényérzékenységet, ezért alkalmazása közben napozás, szolárium ellenjavallt. Bizonyos gyógyszerek mellett alkalmazva együtthatás léphet fel, ezért használatáról tájékoztassuk kezelőorvosunkat.

LEVENDULA
(levendula augustifolia)

A valódi szagos, francia vagy keskenylevelű levendula Európa mediterrán vidékein honos évelő félcserje. Számos európai országban és Észak-Amerikában is termesztik. A gyógyászatban virágzatát és illóolaját egyaránt használják.

Az ókori görögök és rómaiak is jól ismerték, de a középkorban is nagyon becsülték gyógyhatását. A XV. századtól kezdve hazai használatáról is találunk utalásokat. Illóolajának legértékesebb összetevői a linalool és linalilacetát; görcsoldó, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. Emiatt a levendula virágzat és illóolaj gyakori alkotórésze a nyugtató, feszültségoldó teáknak és gyógyfürdőkeverékeknek.

 

Az alvás elősegítésére szárított virágzatát gyakran teszik az alvópárnába vagy alá. Nyugtató hatását könnyen észlelhetjük fürdőadalékként, vagy a lakótér illatosítására párologtatóban is. Teaként rendszerint összetett készítmény formájában idegfeszültség, nyugtalanság, ideges gyomor- és bélpanaszok alvászavarok esetén javasolják. Feszültségoldó hatása előnyösen érvényesül funkcionális szívfájdalmaknál, illetve kombinált készítményekben reumatikus és neuralgikus fájdalmaknál, légúti- és egyes bőrfertőzések esetén.

IlLÓOLAJOK

A depresszió, feszültség, nyugtalanság oldására a fitoterápia mellett az illóolajokat felhasználó illatterápia (aromaterápia) is széleskörű felhasználást nyer. Az illóolajok szagingerei a szaglóhártyáról az agy limbikus rendszerébe jutva és ingerhatást kiváltva jelentősen befolyásolhatják életműködésünket, közérzetünket, viselkedésünket, előnyösen alkalmazhatók ezért hangulatjavításra.

Az említett levendulaolaj például csökkenti az izomfeszülést, oldja a nyomott hangulatot, a depressziót és helyreállítja a lelki egyensúlyt, a citromillat hatására lassul a pulzus, a mandarin illata vidámságra derít, felüdít.

Borongós, szürke estéken melegséget és nyugalmat áraszt a citrom-, fahéj-, és ánizsolaj elegye. A jázmin, kamilla, muskotályzsálya, narancsvirág, rózsa illóolaj szintén oldja a rossz hangulatot, depressziót.

Prof. Dr. Kéry Ágnes

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk