Szeretet helyett az ajándékok ünnepe…

„Nyakunkon
a karácsony!”

A fogyasztói társadalomban persze az üzleti érdek diktál,
s ez mindent megváltoztat. A felpörgés, a rohanás, az „eredmények” hajszolása teljesen megfoszt minket a bensőségesség érzésétől.
Az advent a bevásárlás
ünnepe lett!

Hosszú listákkal rohangálunk, hogy ki nem maradjon valami, aztán a munka és háztartási teendők után fél éjszakát töltünk a temérdek ajándék becsomagolásával, díszítésével, masnik és üdvözlőkártyák megírásával. Németországban találkoztam először a „karácsonyi neurózis” kifejezéssel, ott több asszonyt a mentők vittek el a karácsonyi előkészületek okozta teljes idegi- és fizikai kimerültség állapotában.

Hallom a barátaimtól: „Már megint itt van a karácsony, még nem vettük meg mindenkinek az ajándékot, s még nem tudjuk, mi lesz az ünnepi vacsora!” Régen mákos guba volt, mert azt a legegyszerűbb elkészíteni. Nem kimerülni kell a karácsonyban, hanem épp ellenkezőleg, feltöltődni örömmel, szeretettel, csendesen, befelé fordulva készülődni a gyermekeinkkel együtt. Az egyedül élőknek sem kell Karácsonykor magányosnak lenniük, biztos lenne kit meghívni asztalukhoz, hogy örömet szerezzenek.

A karácsony egyúttal a rászorulókkal, a szegényekkel való törődést is jelenti.

Egyik barátnőm beiglit süt a szegények karácsonyára, ahol első évben Teréz anya nővéreivel együtt láttuk vendégül a nincsteleneket fehérrel leterített asztalnál, egy-egy tál kiadós meleg étellel. A következő években már száraz élelmiszert és meleg ruhát is osztottunk. Két évvel ezelőtt nagyon hideg volt, havas eső esett, s nemcsak hajléktalanok, szegények, hanem magányos, fáradt, idős emberek is sorban álltak a jeges hóban a tál meleg ételért. Volt, aki elájult az éhségtől, amíg a sorára várt.

Ha ezt látnák, mindenki elszégyellné magát a mérhetetlen pazarlás, az egyre nagyobb méreteket öltő „karácsonyi divat” miatt (minden évben más színű karácsonyfadíszek, függönyök, terítők, de van már karácsonyi pizsama és ágynemű is). Jézus pedig az istállóban a barmok között… Hát hol van itt az ünnep?

Gondoljuk csak el, már önmagában a drága díszcsomagoló papírokra és arany kötöző szalagokra fordított összegből hány fázó embernek lenne ünnepe egy tál meleg étellel.

Közvetlen családtagjainknak is igyekezzünk értelmes, hasznos ajándékot venni, de ne sokat, mert minél nagyobb az ajándékhegy, annál inkább csökken az örömkészség.

 

Egy kisgyerek kérdezte a Szentestén türelmetlenül: – „mikor kezdődik már a party? – Milyen party? – Amikor kiosztják az ajándékokat!” Éreztessük meg a gyermekekkel Karácsony üzenetét, a szeretet legbelső lényegét, hogy milyen jó adni, segíteni és jót tenni!

Karácsonyi ünnepünk részesei azok a családtagok is, akik már nem lehetnek közöttünk. Emlékezzünk rájuk szeretettel, gyújtsunk értük gyertyát (ez nekik is jó), mondjuk imát értük, és meséljük el a gyerekeknek, hogy kik és milyen emberek voltak, hogyan éltek, milyen emléket őrzünk róluk. Az emlékezéstől mindenkinek a szíve megtelik melegséggel, s a mosoly mellett néhány könnycsepp ugyanúgy a meghitt ünnep része.

Aki gyászol, s szellemi kapcsolatban van az elhunyttal, tudnia kell, hogy imájával, pozitív rágondolással segítheti őt, de fájdalmával, saját szenvedésével nem. Minden gyászban van sajnálat, önsajnálat, önzés és némi bűntudat. A gyász feldolgozásához tartozik, hogy végiggondoljuk életünket, mi jót és mi rosszat kaptunk és adtunk neki, tudnunk kell megbocsátani, és bocsánatot kérni, ezzel juthat lelki békéhez az itt maradó és az eltávozott. Minden vallás tanítja, hogy szabjunk határt a siratásnak, ezzel ne tartsuk itt önző módon, mert ez rossz a távozónak. Akkor teszünk jót, ha szabadon engedjük. A karácsony az öröm, a fény, a szeretet ünnepe, ne feledjük: aki elment, az már a fényben járhat…

Egyre sötétebb és hidegebb van, ilyenkor az emberek borúlátóbbak, depressziósabbak, felmerül az elmúlás gondolata. Régen is volt ilyen, de manapság az emberiség 30%-a szubdepresszióban szenved. Nem csoda, hiszen a hit – mint kapaszkodó – ereje a tudományos felfedezések révén az egész Földön meggyengült. Hogyan is képzelhetnénk el Istent, mint jóságos, szakállas öregembert, s a felhőkön ücsörgő kövér angyalkákat, mikor a TV-ben látjuk, hogy néz ki a világűr, s az asztronauták beszámolójából is tudjuk, hogy odafent dermesztő a hideg és a sötét. Ám a legújabb fölfedezések, pont az atomfizikára épülő filozófia megállapítja, hogy anyag pedig önmagában nincs, szellem nélkül nem létezik. Heisenberg pedig kimondja: „engem Isten léte nem érdekelt, de a munkám során találkoztam vele”. Az atomfizikusok következtetése szerint olyan rendező elv, akkora összefüggés, bölcsesség van az Univerzumban, ami az evolúciós fejlődés során nem jöhetett létre. Egyetlen feltevés lehetséges: egy általunk elképzelhetetlen, magas szellemi princípium létezése.

A depresszióból való kiút tehát, hogy visszataláljunk a számunkra elfogadható hithez, amely átsegít az élet nehézségein, s a gyászon is (gyász az is, ha elveszítjük a szerelmünket, a munkánkat, a barátunkat vagy épp az életcélunkat, meggyőződésünket).

Manapság észre sem vesszük, hogy mennyire manipulálnak minket, hogy a pénznek élünk. Sok haldoklótól hallottam: „csak most jövök rá, mennyit gürcöltem egy nagyobb házért, egy jobb kocsiért, könnyebb életért, hogy legyen pénzünk, még nyugdíjasan is dolgoztam. Csak a gyerekekkel nem törődtem eleget."

Még életünk során ébredjünk rá: a koporsónak nincsen csomagtartója!

Dr. Polcz Alain

SZEGÉNYEK KARÁCSONYÁRÓL INFORMÁCIÓ:

  • ADOMÁNYOK (ruha, takaró, régi hálózsák, száraz élelem, szaloncukor)
    – tel.: 06-20-367-9121;
  • PÉNZADOMÁNY adójóváírással: Bokor Kiemelten Közhasznú Alapítvány szla.: 10200902-32712999 – „Karácsonyi étkeztetés” megjegyzéssel;
  • HELYSZÍN: dec. 27-30. Baross tér - Keleti pu. aluljáró
    (további várható helyszínek: dec. 24-26: Blaha Lujza tér, Örs Vezér tere, Nyugati pu., Moszkva tér)
  • diákok és családok részvétele az ételosztásban a Baross téren – jelentkezés: 06-1-318 –3013
  • További információ a Szerkesztőségben.
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk