„A szeretetnek melege van a természet hidegében,
világossága van az élet sötétségeiben,
és a szeretetnek ajkai vannak,
amik mosolyognak velünk az örömben,
és lecsókolják könnyeinket a fájdalomban”

Gárdonyi Géza

Az érintés csodája

A tapintás különleges helyet foglal el érzékszerveink sorában, hiszen egyidejűleg érzelmi életünk „szószólója” is. Több ezer idegvégződésünk segítségével – a tapintás révén – értékes információkhoz jutunk. Bőrünk olyan rezgéseket is továbbít, amire többi érzékszervünk nem képes. Ha például valaki elveszti látását, a tapintása igen kifinomulttá válik. Bőrünk egészen specifikus, csak ránk jellemző – gondoljunk csak az ujjlenyomatra! Valószínű, hogy szervezetünkben sok minden van még, ami csak ránk jellemző, tehát megismételhetetlen.

Életünk minden pillanatában – még a méhen belül is – nagy jelentősége van az érintésnek. Az a baba, akit szeretettel várnak, akihez kedves szavakat „küldenek”, és rendszeresen „simogatják”, biztos, hogy egészséges, szép és nyugodt kisgyermek lesz. Sok szakember tanácsolja, hogy ne vegyük fel a babát, ha sír. Én azt tapasztaltam, hogy az ölelő kéz melegét, a szív lüktetését érezve, azonnal megnyugszik, tehát nincs miért megvonnunk ezt tőle. Ha elesik a kisgyerek és megüti magát, édesanyja simogatásától azonnal elmúlik a fájdalma.

Nemcsak a gyermekeknek van szüksége azonban simogatásra, ölelésre, hanem kortól, nemtől függetlenül minden embernek! Csodás dolog visszaemlékezni szüleink, nagyszüleink ölelő karjára, ami nyugalmat, biztonságot, szeretetet árasztott. Régen minden találkozásnál öleléssel üdvözölték egymást a rokonok. Kár volt ezt a szép szokást elfeledni! Ha minden napunkat úgy kezdjük, hogy átöleljük szeretteinket, nyugodt, boldog napunk lesz. Nem elég csak érezni a szeretetet, annak nap, mint nap hangot is kell adni egy-egy dicsérettel, simogatással, mosollyal. Gondoljuk csak el, milyen sokat számít ez egy idős embernek, talán az életét menti meg, visszaadja életkedvét, az emberekbe vetett hitét. Árasszuk ezt a csodát, hogy minél több embert melegítsen, boldogítson!

Az érintés varázsa talán a szerelemben a legteljesebb. Elég egy ujjal megérintenünk kedvesünket, máris bizsereg az egész teste, rózsaszínné válik a világ, eltűnnek a gondok, az idő megáll, s ez a varázslat örökké tarthat, ha újra és újra ezt a szeretetet, ezt a fényt adjuk párunknak. Néha még látni ilyen csodát, amikor két idős ember kéz a kézben jár, mintha egyek lennének. Szeretetük fénye messze kisugárzik, s talán mások is meglágyulnak tőle, észbe kapnak, hogy elrohant az élet, és épp a legfontosabbat hagyták ki belőle…

Többször átéltem már az érintés csodáját a halálfélelem leküzdésében is. Egyik betegemet már senki sem látogatta, mert kómában volt. – Úgy sem tud beszélni, azt sem tudja, hogy itt vagyunk – mondták. Természetesen ez nem így van. Beszélni valóban nem tud, de igenis mindent hall és érez, s talán ilyenkor van a legnagyobb szüksége a kedves szóra, az együtt átélt szép emlékek felidézésére, a simogatásra. Meglátogattam, megsimogattam, és a nevén szólítottam: – itt vagyok, eljöttem – mondtam. Könny csordult a szeméből. Másnap tudtam meg, hogy ezután hamarosan meghalt. Ma is jó érzés tölt el, hogy ha a gyógyulásában már nem is lehetett segíteni, legalább ott lehettem vele utolsó perceiben.

Az érintés csodája leginkább a szeretetmasszázsnál érvényesül, amely egy igen finom, kellemes simogatás. Minél lágyabban végezzük, annál nagyobb hatást érhetünk el.

Az izmok tárolják az összes negatív információt, amit életünk folyamán átéltünk, összegyűjtöttünk. Ezek a blokkok gátolják az energia szabad áramlását, ami feszültséget, rossz közérzetet, fáradtságot, sőt betegségeket is okozhat.

A kezelést halk zene mellett, nyugodt körülmények között, néhány perces ráhangolódást követően végezzük. Semmilyen hétköznapi gondolat nem zavarhatja meg ezt a csodás együttlétet. Nincs ellenjavallat, nincs mellékhatás, van azonban pihenés, ellazulás, esetleg mély alvás, fájdalomcsillapítás, sőt gyógyulás is. Testileg, lelkileg és szellemileg is feltöltődünk a szeretet energiájával, helyreáll a lelki béke, a kiegyensúlyozottság és harmónia érzését még napokig őrizni tudjuk. Javul a vér- és nyirokkeringés, a méreganyagok kiürülése. Sok párkapcsolatot menthet meg, mert rendszeres alkalmazása a gondoskodás, az összetartozás és bizalom egyik legkifejezőbb formája.

„A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja.
A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle.”

 
Dr. Csikai Erzsébet – Tel.: 06 52 442-471
Rendelő: 4032 Debrecen, Gyöngyösi u. 22. fszt. l.
Rendelési idő: hétfő 16–19, kedd és csütörtök 8–11 óra
 
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk