Torokra forrt szavak

 
 
A betegségek felől közelítve egészen feltűnő,
hogy mi minden érheti az embert a nyak
magasságában, illetve azon belül.
Rekedtség, torok- és mandulagyulladás,
gégerák, pajzsmirigy-zavarok,
hogy a nyaki csigolyák és porckorongok


– agyműködést hátráltató – torzulásának következményeiről ne is szóljunk! Már ebből is kitűnik, hogy mennyire fontos kis testrész a nyak, amely a testet a központi „vezérlő egységgel” összekapcsolja, nem is akárhogyan, rugalmas, billenthető, elfordítható formában!

Amennyiben testünk a lélek fizikai világbeli szimbóluma, megnyilvánulása, úgy a nyaki zóna felel meg kapcsolati rendszerünknek, amely jelzi annak minőségét és lehetséges szabadságát.

Kimondhatjuk hát, hogy a nyakban – így a torokban – jelentkező betegségek alapvetően összefüggenek az adott személy kapcsolati – különösképpen pedig kommunikatív – szokásaival, azok célszerűtlen alakulásával. Erre számos bizonyítékot találhatunk a magyar nyelvben is. Az álláspontját túl mereven védő embert nyakasnak nevezzük, a szereteti élményt pótló édességfalót torkosnak, az utolsó pillanatban visszafogott mondat a torkunkra forr, és ha ez félelemmel (azaz valamivel való találkozásunk teljes elutasításának vágyával) függ össze, akkor az torokszorító… Az el nem fogadottság vagy fenyegetettség egy közösségben fojtogató helyzetnek minősül, és ha ránk kényszerítenek bizonyos álláspontot (vagy vállalást), akkor azt lenyomták a torkunkon! Bizonyos kellemetlenségeket, sértéseket nehéz lenyelnünk, aki izgul, s nehezen fejezi ki magát, annak pedig gombóc van a torkában.

 

Vannak, akiknek rendszeresen reszelős, rekedtes (kevéssé zenei) a hangjuk, a beszédük. Így világossá válik számunkra, hogy – szándékuk ellenére – közléseikkel nem harmóniát, hanem inkább zavart, kellemetlenséget, diszharmóniát szoktak teremteni.

Krákog, köhög valaki? Ezek a darabos hang-löketek jelzik, hogy az illetőnek lenne mondanivalója, esetleg ellenvéleménye is, de azt nem fogalmazta meg igazából, inkább a másiktól várja, hogy találja ki, vegye észre, s legyen tekintettel rá.

A torok-, és mandulagyulladások kíméletlenül megmutatják, hogy hordozójuk igaz lelke szerint kifejezetten lázadna valami ellen, amit környezete rendszeresen lenyelet vele, ám viselkedésében nem meri ezt kimutatni, inkább nyel tovább, és a testi tünetek veszik át az őszinte önfelmutatás ügyét.

Tanulságos látni, hogy a hajdan rettegett gyermekbetegség, a diftéria (hatékony gyógyszerekkel való) visszaszorítása óta a kisgyermekeknél megnövekedett az ál-diftéria, az ún. pszeudo-Croup légzési képlet előfordulása („kruppos” – mondják egyre többfelé…), amely pontosan ugyanazt az üzenetet közvetíti: a gyerek kiszolgáltatottságát, a szereteti helyzet elvesztésének félelmét, amely szinte fojtogatja a kisgyermeket, aki ezt még nem tudja vagy nem meri szavakkal kimondani.

Egy másik – szintén életveszélyes! – betegség, a gégerák viszont tipikusan felnőtteket, főként férfiakat érhet el. Szinte kizárólag olyanokat sújt, akiknek életében a nyelés funkciójához valamelyik véglet társul. Az illető életében tényként jelenlévő dolgot teljesen elutasítja, tagadja, egyáltalán nem nyeli le, de ugyanoda jut az is, aki határt nem szabva „túlnyeli” magát. Aki például sok éven át zajosan bírál egy máshitű felekezetet, miközben történetesen házastársa is onnan való, azt épp úgy elérheti a – végül műtétre és suttogásra kényszerítő – gégerák, mint azt, aki látszólag békésen viseli boldogtalan házasságát, de csendjének fenntartása végett féktelenül szeszesitalt vedel.

Mindkét példában a torok mértéktelen használatával találkozunk, mely mögött az emberi kapcsolatok elgépiesedett, szeretet nélküli kezelése húzódik meg. A torkunkkal összefüggő kapcsolati funkció (a beszéd) fontosságát, a kommunikációnkból hiányzó szeretet következményeit Jézus tömören fogalmazta meg:

„Nem az betegíti az embert, ami a száján bemegy,
hanem ami kijön belőle…”

Manapság ezt különösen szem előtt kellene tartanunk…

 
Hegedűs Eta
egészségtanító
Tel.: 06-20-929-2666
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk