A fej, mint a tudat központja

A tudattalan hatása
hétköznapi életünkre

A tudattalan nem más, mint lelkünk élő világa,
annak ellenére, hogy a tudatunk számára ismeretlen.
Énünk kapcsolata a tudattalannal életfeltétel,
fontosabb tehát, mint például a táplálkozás.
A mindennapi alvás során tudatunk ebben olvad fel,
szűnik meg, és ebből születik meg újra reggelente.
Ez a naponkénti „meghalás” és „feltámadás” annyira
fontos létfeltétel, hogy hiányát egy hétnél tovább nem bírnánk ki. Táplálkozás nélkül pedig 60–70 napig is elél az ember.

Mai civilizációnk technikai jellegű, a fej civilizációja, amitől sajnos egyáltalán nem lettünk jobbak. Mindez az ész, a tudatos, racionális gondolkodás eredménye, ami életmódunkat, életkörülményeinket drasztikusan megváltoztatta. Technikai eszközeink – melyektől a racionális ember a megváltást remélte – már-már az emberiség életét fenyegető démonná kezdenek válni a nukleáris és biológiai fegyverekkel, a természeti környezet pusztításával és szennyezésével. Életünket megkönnyítő vívmányaink mellett a civilizációs betegségek sokaságát hoztuk létre.

Miért? Mert technikai vívmányaink mindegyike lélektanilag emberi képességerősítőként működik. Ez önmagában nem lenne baj, ám a dolog egyoldalúan működik, csak az ember tudatos, racionális oldalát fejleszti.

Az ember, a személyiség, azonban több mint a feje!

A fej önmagában életképtelen. Nyelvünkben az egészség kifejezés tökéletesen mutatja az ember lelki és testi teljességének, arányos, harmonikus működésének szükségességét. „Jól csak a szívével lát az ember” mondja a Kisherceg. Technikai civilizációnk tehát éppen egyoldalúsága miatt torzítja el lelki és testi életünket.

Hogyan reagál erre az emberi természet? Kompenzációval, melynek különböző szintjei alakultak ki az elmúlt évszázadban. A magas szintű spirituális megújulási mozgalmaktól és a lélekgyógyászat kifejlődésétől kezdve az átlagemberek szellemi turmixkészítésén, és a fiatalok extázis keresésén át, egészen a kóros megnyilvánulásokig, például a szenvedélybetegségekig.

A lélekgyógyászaton belül a XX. század első felében kifejlődött mélylélektani irányzat célja a tudatos, racionális életünk hátterében húzódó tudattalan világának megismerése volt. A gyógyítás pedig a tudattal való integrációjában állt.

Az utóbbi évtizedekben a lélekgyógyászok érdeklődése egyre jobban kiterjed a spirituális dimenzióra, a testben kifejeződő lelki, szellemi kapcsolatokra is.

A testünkhöz és a természethez való viszonyunk javítása, a test bölcsességének felszabadítása – például a fókuszálás által – a fejlődés egyik lényeges tényezőjévé vált. Tudatos életünknek a tudattalannal való kapcsolata tehát testi-lelki egészségünk döntő tényezője.

Ezzel az ismeretlen „másvilággal” mindannyian találkozunk, ha másként nem, akkor álmainkban. Elnevezése is találó, hiszen ennek törvényei egészen mások, mint éber világuknak. Ha ez utóbbi alapján akarnánk megérteni és magyarázni az előzőt, akkor csak annyit mondhatnánk: már megint valami badarságot álmodtunk. A mélylélektani kezelések egyik fő eszköze mégis az álmok világának megismerése, értelmezése.

Szintén hatalmas területét jelentik e másvilágnak az ún. pszichoszomatikus betegségek, melyek kialakulásában feldolgozatlan tudattalan komplexusaink vesznek részt vegetatív idegrendszerünkön és hormonális rendszerünkön keresztül.

 

Identitásunk tudattalanból való kifejlődésének két fő gyökere van, amiből az életenergiát kapja: az egyik a gyerekkorunk, a másik pedig közösségünk történelme. Minél többet tudatosítunk és értünk meg egyedi fejlődésünk lelki eseményeiből, minél jobban megismerjük társadalmi közösségünkkel való kapcsolatainkat, az adott közösség történelmi fejlődését, kultúráját, ősi gyökereit, annál erősebb lesz szabadságunk, egészségünk, lelki erőnk és szellemi fejlődésünk kibontakozása.

Az emberi életnek három olyan dimenziója van, amivel az állatvilág nem rendelkezik: a tudomány, a művészet és a vallás. A spirituális fejlődés ezeken a területeken realizálódhat leginkább.

Dr. Süle Ferenc

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk