2004 december – január

Boldog Új Évet!
  Kedves Olvasó!
  Most fér ránk csak igazán a „pozitív gondolkodás"! Az év eme sötét, barátságtalan időszakában, az egész éves hajtástól holtfáradtan igyekszünk elintézni, bepótolni mindent, amire év közben valahogy nem jutott időnk. Szeretnénk az évet elégedetten, nyugodt lelkiismerettel zárni úgy, hogy megfeleltünk a magunk és mások által elénk állított követelményeknek. Lelki nyugalmunknak persze az is feltétele, hogy eddigi terheinkből ne cipeljünk át semmit a következő évre, induljunk végre tiszta lappal. Jól is tesszük!
A fej
A tudattalan hatása hétköznapi életünkre
A tudattalan nem más, mint lelkünk élő világa, annak ellenére, hogy a tudatunk számára ismeretlen. Énünk kapcsolata a tudattalannal életfeltétel, fontosabb tehát, mint például a táplálkozás. A mindennapi alvás során tudatunk ebben olvad fel, szűnik meg, és ebből születik meg újra reggelente. Ez a naponkénti „meghalás” és „feltámadás” annyira fontos létfeltétel, hogy hiányát egy hétnél tovább nem bírnánk ki. Táplálkozás nélkül pedig 60–70 napig is elél az ember.  
Dr. Süle Ferenc, Pszichiáter, pszichológus, OPNI Valláslélektani O. ny. főov.
„Taxisofőr” a koponyánkban
  A „pozitív gondolkodás” dilemmái
Sokaknak bizonyára már a „könyökén jön ki”, hogy megint a pozitív gondolkodásról hallanak, de biztos, hogy még többen vannak azok, akik egyáltalán nem gyakorolják azt életük során, sőt nem is tudják, hogy mit jelent valójában. Semmiképpen nem azt, hogy reggeltől estig széles szájjal mosolygunk, mondván: „minden nagyon szép, minden nagyon jó, állandóan boldog vagyok”. Egészen mást jelent, alapvetően két dolgot: a negatív hatású kifejezések és gondolatok kerülését, illetve megoldás centrikus hozzáállást.
Dr. Domján László, orvos és agykontrolloktató, az orvostudományok kandidátusa
A fejfajas fajtai, csillapításának módjai  
A fejfájásról szinte mindenkinek van saját tapasztalata. A szerencsésebbek csak egy-egy betegség múló tüneteként találkoznak vele, sokaknak azonban a mindennapjait megkeseríti e visszatérő fájdalom...  
Dr. Áfra Judit, adjunktus – Orsz. Idegsebészeti Tudományos Intézet  
Hajgyógyászat
A HAJ – antenna az Univerzum felé

  Közeledik a tél, egyre hidegebb van, így az egész testfelszínen összeszűkülnek a kapilláris erek, ezáltal romlik a tápanyagellátás és a salaktalanítás a bőr alatti szövetekben – így a fejbőrben is. A nappalok rövidülnek, egyre kevesebb fényt, napot kap szervezetünk.
  Kiss Éva, hajgyógyász, természetgyógyász
Érzékszerveink
Kapcsolatunk a külvilággal
Az ember számtalan formában kapcsolódik az őt körülvevő világegyetemhez. A makrokozmosz teljes elektromágneses spektrumából érzékszerveinken keresztül eljut hozzánk a fény, a hangok, az illatok és szagok, az ízek, s tapintás útján is számtalan információ, ismert továbbá a hő- és térérzet, egyeseknél a geopáthia érzékelése, s van, aki képes a mágneses mezők, s különféle egyéb sugárzások  
érzékelésére is. A környezetünkből érkező információk számunkra lehetnek közömbösek, kellemes, éltető hatásúak, avagy rombolóak, betegítőek is.
Béky László, természetgyógyász
Titokzatos fülzúgás
  A fülzúgás latin neve tinnitus, melynek jelentése csengés, csörgés, zúgás. Olyan hang hallását jelenti az egyik vagy mindkét fülben, ritkábban a fejben, ami nem emberen kívüli hangforrásból ered. Ez lehet pl. morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés. Egyesek olyan zajhoz hasonlítják, mint a magasfeszültségű vezeték zúgása, vízcsobogás, repülőgépzaj, motorhang. Legtöbbször nyugodt, csendes környezetben a legkellemetlenebb. Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet.
Dr. Szalai László, pszichológus, a Fülzúgásgondozó Centrum vezetôje
LÁSS! ne csak nézz!
A szemüvegességről nem a kor, vagy az örökletes tulajdonságok, hanem „csupán” a rossz nézési szokások tehetnek. Dr. Bates, amerikai szemorvos végezte a világon az első mikrosebészeti beavatkozást a szemen az 1800-as évek végén, 1920-ban könyvet jelentetett meg tudományos kutatásai alapján kidolgozott  
egyedi módszeréről, ezt követően már nem nyúlt késhez, csak természetes úton gyógyította a legkülönfélébb látási problémákat.
Vén Péter, szemtréner
Torokra forrt szavak
  A betegségek felől közelítve egészen feltűnő, hogy mi minden érheti az embert a nyak magasságában, illetve azon belül. Rekedtség, torok- és mandulagyulladás, gégerák, pajzsmirigy-zavarok, hogy a nyaki csigolyák és porckorongok – agyműködést hátráltató – torzulásának következményeiről ne is szóljunk! Már ebből is kitűnik, hogy mennyire fontos kis testrész a nyak, amely a testet a központi „vezérlő egységgel” összekapcsolja, nem is akárhogyan, rugalmas, billenthető, elfordítható formában!
Hegedűs Eta, egészségtanító, pedagógus
Az érintés csodája
A tapintás különleges helyet foglal el érzékszerveink sorában, hiszen egyidejűleg érzelmi életünk „szószólója” is. Több ezer idegvégződésünk segítségével – a tapintás révén – értékes információkhoz jutunk. Bőrünk olyan rezgéseket is továbbít, amire többi érzékszervünk nem képes.  
Ha például valaki elveszti látását, a tapintása igen kifinomulttá válik. Bőrünk egészen specifikus, csak ránk jellemző – gondoljunk csak az ujjlenyomatra! Valószínű, hogy szervezetünkben sok minden van még, ami csak ránk jellemző, tehát megismételhetetlen.
Dr. Csikai Erzsébet, orvos – természetgyógyász
  A hatodik érzék
  E kifejezés legtöbbünkben misztikus érzéseket vagy kétségeket ébreszt, működését leginkább a vitatható tények vagy a természetfeletti területére soroljuk. Pedig a hatodik érzékről, vagy más néven, az érzékszerveken túli észlelésekről ma már nagyon is sokat tudunk.
  Paulinyi Tamás, író, parapszichológiai kutató
Dietetika
Ünnepre készülve  
Az ünnepi készülődés mindig örömmel és várakozással teli időszak, amikor a tervezgetés, az ajándékötletek mellett nagy gondot fordítunk a több napos ünnepi menü összeállítására is.
E kellemes időszakban természetes, hogy – hétköznapi szokásainktól eltérően – nagyobb választékra, különlegesebb ízekre, ínyencségekre vágyunk.
 
Dr. Zajkás Gábor, OÉTI igazgató helyettes, főorvos  
  Génháború
  A génmódosított élelmiszerek kockázatai
A genetikai módosítás az utóbbi időben egyre több kételyt szül szakemberben és fogyasztóban egyaránt. Nem is alaptalanul, hiszen a korábban csak riogatásnak tekintett borúlátó vélekedések napjainkban egyre inkább igazolódni látszanak.
  Tóth Gábor, okl. élelmiszerip. mérnök, táplálkozás kutató
A vitaminokról – őszintén…  
Manapság nem könnyű helyesen táplálkozni! Vagy nincs rá időnk, vagy nem jutunk hozzá mesterséges adalékanyagoktól mentes, természetes élelmiszerekhez.  
Dr. Lenkei Gábor, kutatóorvos  
Szeretné meghosszabbítani az életét?
A korai öregedés a rossz egészségi állapot terméke!
Agyonhajszolt, rohanó világunkban kevés idő jut arra, hogy olyat tehessünk, amivel meghosszabbíthatjuk, egészségesebbé tehetjük életünket. Minél hosszabb ideig figyelmen kívül hagyjuk szervezetünk jelzéseit, „óránk” annál gyorsabban ketyeg.
Dr. Bánovszky Borisz
Prevenció és terápia
  Ízületi betegségek
  Hajlam, öröklődes, megelőzes…
Bizonyos mozgásszervi megbetegedések (pl. a krónikus sokízületi gyulladás és a Bechterew-kór) esetén gyakori a családi halmozódás. A több ízületre kiterjedő, kopásos, degeneratív ízületi bántalmak is több generációt végigkísérhetnek, különösen, ha életmódjuk az idő múlásával változatlan marad.
Dr. Kricsfalvi Péter, a Dimenzió Egészségpénztár főigazgató főorvosa
Hanyatlás idősen és fiatalon  
Az időskori hanyatlás és elbutulás magából az időskorból adódóan is bekövetkezhet, ám gyakran valamilyen idegrendszeri betegség következményeként lép fel. Ismeretesek azonban olyan, szintén idegrendszert érintő betegségek is, amik már fiatal felnőttkorban visszafordíthatatlan módon aláássák az egészséget.  
Prof. Dr. Kisgyörgy János, akadémikus,
igazságügyi elmeszakértô, pszichiáter, allergológus
 
Olvasóink írták…
„Ez év májusában súlyos sípcsont- és medencecsonttöréssel járó balesetet szenvedtem. Szeretném megosztani Önökkel, hogy a gondos orvosi kezelés mellett milyen sokat köszönhetek a doktor által ajánlott természetes emuolaj tartalmú krémeknek, melyek enyhítették a törések környékén keletkezett gyulladásokat, és megszüntették a több hónapos kényszerű ágyban tartózkodás miatti felfekvéseket. Köszönet mindezért!”
Ünnep
  „Nyakunkon a karácsony!”
  Szeretet helyett az ajándékok ünnepe…
A fogyasztói társadalomban persze az üzleti érdek diktál, s ez mindent megváltoztat. A felpörgés, a rohanás, az „eredmények” hajszolása teljesen megfoszt minket a bensőségesség érzésétől. Az advent a bevásárlás ünnepe lett!
Dr. Polcz Alain, pszichológus, tanatológus, a Magyar Hospice Mozgalom elindítója
Herbárium
Hangulatjavító gyógynövények
A komor őszi, tél eleji időjárás nyomasztó hatású. Aki hajlamos a depresszióra, az ebben az évszakban különösen szenved. A negatív stressz igénybe veszi, felemészti tartalékainkat. A megterhelésre először fáradtsággal reagál szervezetünk, amin kiadós pihenéssel még segíteni tudunk. Hosszan tartó stresszhatás azonban már nyugtalanságot, alvászavarokat, depressziót okoz, és szükségessé válik a kezelés, melyre – állapottól függően – a gyógynövények is lehetőséget kínálnak.  
Prof. Dr. Kéry Ágnes, a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke
Aromaterápia télen
  A téli időszak kalóriadús táplálékai az átlagosnál több salakot képeznek szervezetünkben, ezért érdemes idejében elkezdenünk a méregtelenítést. Aromaterápiával kellemes körülmények között és eredményesen fokozhatjuk méregtelenítő kúránk hatékonyságát.
  Gillich István, természetgyógyász
Egészségposta
Melegítő téli ételeink
Leveleikben rendszeresen visszatérő kérdés, hogy mi tekinthető egészséges étrendnek az egyes évszakokban, így ez alkalommal mindannyiuk számára összefoglaljuk a téli időszakban különösen ajánlott ételeket és táplálkozási elveket.  
Béky László, természetgyógyász
Biorejtvény
  Fejtse meg itt és küldje el nekünk!
Asztrológia
Ajándékozási tippek  
Nő: bármilyen elegáns, ízléses dísztárgynak, akár egy gyertyának is örül, míg ha a másik nemhez tartozik, akkor boldoggá tenné bármilyen vasból (fémből) készült dísztárgy, vagy egy különleges csavarhúzókészlet.  
Németh Ágnes, okleveles asztrológus
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk