Arc- és homloküreg gyulladás

Kedves Olvasók!

Az utóbbi hetekben – a hűvösebb idő beálltával – egyre több olyan levél érkezik a Szerkesztőség Egészségposta rovatához, melyben olvasóink a megfázással, náthával párosuló homloküreg gyulladás természetes gyógymódjairól érdeklődnek.

A hangképzésben és a hallásban fejünk – a benne található üregekkel (a homloküreggel és a két arcüreggel) – a rezonátor szerepét tölti be.

Felső légúti megbetegedések esetén ezek az üregek – ugyan különböző mértékben – de általában „érintetté” vállnak, a kisfokú, gyorsan múló panaszoktól egészen az évtizedekig elhúzódó krónikus gyulladásos állapotig. Az ilyen gócnak az a veszélye, hogy immungyengeség esetén ráhúzódhat a vesékre, az ízületekre, a szívbelhártyára, a szívizomra vagy a szívburokra, de fenntarthat az egész szervezetre kiterjedő általános lázas állapotot is, amely hol nyugalmi, hol fellobbanó szakaszában van.

A krónikus gyulladásos üregek a bakteriális fertőzések fészkei, de egy nem célzott antibiotikus kezelés, vagy egyéb ok miatt gombás fertőzés is kialakulhat bennük.

A krónikus gyulladás nyugalmi szakaszában tünetmentes a beteg, az üregekből nem ürül váladék, nem észlel fájdalmat, de ha immunrendszere bármely okból gyengül, a betegség újra fellángol.

A kiváltó okok között első helyen áll a megfázás, a felfázás, vagyis a hideg, a huzat, a szél és a nedvesség (pl. eső, hó, köd).

A tünetek széles skáláján szerepel az erős, hasogató fejfájás, az eldugult orrjárat, a nehezített légzés, az eleinte híg, később sűrű, sárgás, zöldes gennyes váladék, amely szerencsés esetben legalább kiürül. Ha azonban nem ürül, hanem pang a váladék, egyre jobban feszíti az üregeket, ezáltal a fájdalom és egyéb tünetek fokozódnak.

Természetesen a szakorvosi ellátás az elsődleges! Ha szükséges, nem tiltakozhatunk a célzott antibiotikus vagy szulfonamidos kezelés ellen sem, sőt esetenként indokolttá válhat az üregek felszúrása és kiöblítése is.

természetgyógyászat több oldalról is segítheti a mielőbbi gyógyulást, ezek a következők:

  • javítani az egész szervezet általános immunológiai állapotát többek között magas C vitamin tartalmú táplálékokkal, flavonoidokkal és egyéb készítményekkel;
  • csökkenteni az egész szervezetben a nyálkahártyák irritatív állapotát, s lokalizálni azt a fejre és az üregekre;
  • csökkenteni a kórokozók számát természetes baktérium és gombaölő módszerekkel;
  • javítani a felső légutak átjárhatóságát, fokozva ezzel az egész szervezet oxigénellátását.

Mindezekre a gyógynövények, funkcionális készítmények és fizioterápiás módszerek számos lehetőségét ismerjük, ezek leghatékonyabb kombinációját mindig egyedileg kell kiválasztani.

Régi népi gyógymód a következő: 5 liter vízben 5 evőkanál mustármagot 5 percig főzünk, majd lehűtjük annyira, hogy lábunkat áztatni tudjuk benne. Eközben két kisebb fej vöröshagymát jól felmelegítve nyuszifül kötéssel a füleinkre kötünk, s szintén eközben (tehát mindent egyidőben), kb. 25 kanál megdarált, pár percig vízben főzött lenmagot fehér anyag közé téve, parittyakötésben a két arccsontra és a homlora kötünk.

Mindeközben az asztalon egy edény forró vízbe fokhagymát reszelünk, esetleg 1-2 csepp kakukkfű- és kapormag olajat teszünk bele, majd betakart fejjel, csukott szemmel inhalálunk.

Ha van hozzáértő családtagunk, segítőnk, akkor a meleg mustármagfürdőben a nagylábujjon masszírozza a homlok és az orr zónáját (a kiürülés irányába!).

 

l0–20 perc múlva, kissé előre hajolva próbáljuk meg – váltva a két orrból – a váladékot (kíméletesen) kifújni. Ehhez többnyire 1-2 ilyen kezelés elegendő, de ha mégsem ürülne, legyünk türelmesek, és folytassuk a kúrát. Figyelem, a váladék csak az aktív időszakban üríthető ki, a nyugalmi fázisban ugyanis be van száradva!

 
Béky László
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
   
 
Biorejtvény 2004. 10.