Egy műsor az egészségért

Ma Magyarországon háromszor annyian halnak meg szívkoszo-rúér-betegségekben, négyszer többen agyér-betegségekben, mint az európai unió más országaiban. Azonban a dolgok hátterében nemcsak az egészségtelen életmód, a rossz táplálkozási szokások, a dohányzás, alkoholfogyasztás, a szűrővizsgálatok elhanyagolása, a kevés mozgás áll, hanem az ország gazdasági fejletlenségének foka, a társadalmon belüli egyenlőtlenségek, az egészségügyi ellátás helyzete, a környezetszennyezés és a hiányos egészségkultúra.

A Hálózat televízió Egészségmagazin című műsora neves szakemberek és „páciensek” segítségével közérthető formában igyekszik tolmácsolni az orvostudomány legújabb eredményeit, segít eligazodni az információáradatban, javasol, alternatívát kínál. A műsor felelős szerkesztője: Erdélyi Alíz várja az adással kapcsolatos észrevételeket a 203-43-32 telefonszámra vagy levélben a Budapest 1660, Pf. 405.

Az októberi adás témája az Atópiás dermatitisz vagyis az atópiás ekcéma lesz, mely egy igen gyakori bőrgyulladásos betegség, ami igen kellemetlen viszketéssel, bőrszárazsággal, piros foltokkal jár együtt. Emellett a betegség beilleszkedési zavarokat is okozhat, amely az esztétikai problémák miatt merülhetnek fel. Gyakori betegség, amiben minden hatodik 5 év alatti gyermek érintett, ami 10–15%-ot jelent. Az öröklött hajlam és az immunrendszer labilitása a fő okozója. A kezelés évekre is elhúzódhat, nehezen állítható meg. A Heim Pál Gyermekkórház az egyik élen járó intézmény, amely nagy segítséget ad a betegek gyógyításában és abban is, hogy létrehoztak a családok számára egy Atópia iskolát.

Az iskola két-háromhavonta kerül megrendezésre, ahol a gyermekek a játékos programok mellett különböző kezeléseket kapnak: Fürdőfény kezelés, fóliás pakolás. A szülők pedig, továbbképző, ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak a betegségről, és szakemberekkel beszélgethetnek. A szülők legalább annyira segítségre szorulnak, mint atópiás gyermekük, ugyanis komoly pszichés terhet jelent számukra gyermekük folyamatos ápolása.

Az Egészségmagazin sugárzási ideje:
2004. október 13. és 27. szerda 17.30-18.00.
Ismétlések:
2004 október 14. és 28. csütörtök 6.30 és 17.00 óra,
2004 október 17. és 31. vasárnap 9.30,
2004 október 19. és november 2. kedd 12.00.

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk