Gyógynövényekkel
könnyebb az öregedésAkad-e olyan, aki ne fogadná meg szívesen a „fiatalodj, ne öregedj” felszólítást? Az életkor meghosz-szabbítása csak akkor értékes igazán, ha az életminőség megőrzésével valósul meg. A jó genetikai adottságok mellett megfelelő életmód is szükséges az idős korral járó problémák kockázatának csökkentéséhez. Genetikai örökségünket nem befolyásolhatjuk, de a helyes életvitel, a testmozgás, a megfelelő élelmiszerek – az antioxidánsokban és vitaminokban gazdag gyümölcsök, zöldségek és – szükség esetén – a jól megválasztott gyógynövények fogyasztása már csakis rajtunk múlik.

A mindennapok zaklatott életvitele mellett, különösen idős korban kiemelkedő jelentősége van az alkalmazkodást segítő, ún. adaptogén növényeknek, melyek lassítják az öregedési folyamatot. Bizonyos határon belül képesek növelni a szervezet ellenálló képességét, a fizikai teljesítőképességet, a szellemi frissességet és a stressztűrű képességet is. Az adaptogén növénycsoport eddig ismert tagjai – néhány kivételtől eltekintve – a Távol-Keletről származnak. Legjelentősebb közülük a ginszeng, melynek amerikai és szibériai változata is ismert.

GINSZENG

Az egyik legismertebb kínai gyógynövény. Közhasználatú neve az „embergyökér” jelentésű kínai szóból ered, s vaskos karógyökerének alakjára utal. A gyógyászatban porított gyökerét alkalmazzák tea (forrázat), tabletta, alkoholos kivonat formájában – rendszerint kúraszerűen.

A ginszeng szakirodalma óriási és napjainkban is intenzíven kutatják. A ginszeng kivonatok serkentik a sejtek működését, ezáltal fokozzák a fizikai és szellemi teljesítőképességet, javítják a sejtek oxigénfelvételét és az izmok oxigén felhasználását. Fokozzák az éberséget, emlékező- és koncentrálóképességet, stimulálják az immunrendszer működését. Mindezek miatt javul az általános közérzet, az életminőség.

A kúraszerű alkalmazásának tartama maximálisan három hónap lehet; szükség esetén – megfelelő szünet beiktatásával – a kúra ismételhető. Túladagolása nyugtalanságot okozhat.

ÖREGEDÉS – VITAMINOK – ANTIOXIDÁNSOK

Idős korban kiemelt jelentősége van a C- és E-vitaminban gazdag ételeknek, italoknak. Csökkenteni képesek a szívbetegségek kockázatát, hatásos immunerősítők, mérséklik a szürke hályog és a pigment elváltozások veszélyét, védik a sejteket a környezeti ártalmak káros hatásaitól.

A természetes antioxidánsok fogyasztásának főként idős korban van fontos szerepe az oxidatív stressz, azaz a szabad gyökök okozta károsodások kivédésében. A rossz antioxidáns státusú egyének betegségei az átlagosnál súlyosabbak és több szövődménnyel járnak, de felgyorsul szervezetük öregedése is. Szervezetünk jelentős saját antioxidáns védelemmel rendelkezik (antioxidáns enzimek, vitaminok). A belső védelem leromlása esetén nélkülözhetetlen ezen anyagok kívülről történő bevitele, melynek forrásai lehetnek többek között a növényi flavonoidok, antoflavonoidok és karotinoidok is.

Napjainkban egyre inkább igazolást nyer az „egy antioxidáns – nem antioxidáns” elv, tehát az egyfajta, nagyobb dózisú bevitel helyett törekedjünk párhuzamosan többféle antioxidáns alkalmazására (pl. C + E vitamin, C-vitamin + flavonoidok, karotinoidok + flavonoidok), melyek egymás hatását erősítik, kiegészítik, így valódi védelmet nyújtanak az oxidatív stressz ellen.

A sárga, narancssárga, vörös, kék és fekete színű gyümölcsök (citrom, alma, kivi, áfonya, fekete szőlő, vörös bor stb.) és zöldségek (paradicsom, sütőtök, hagymafélék, káposzta, brokkoli stb.), a fekete- és zöld tea mind-mind lehetőséget kínálnak az egészségesebb öregkor elérésére.

Egyre több gyógynövényről derül ki, hogy kedvező hatásukat antioxidáns tulajdonságuk is eredményezi. A jól megválasztott hatóanyag-tartalmú gyógynövényteák fogyasztása – méregtelenítő hatásuk mellett – az antioxidáns védelem okán is fontos része lehet a betegségek megelőzésének és az időskori jó erőnlét fenntartásának.

Az egészséges életmódra való törekvést érdemes már fiatalkorban elkezdeni, nemcsak a várható élettartam, hanem az élet minőségének növelése érdekében is.


Prof. Dr. Kéry Ágnes
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk