Életünk története
– arcunk ráncaiba írva

Barázdált arc, összeráncolt homlok, megtört tekintet, vizenyős vagy karikás szem, akaratos áll, szúrós szempár, karakteres arcél, gyermeki tekintet, boldogságtól sugárzó arc…  
 
 
A sokszor éles, ám mindig találó népi megfigyelések kérlelhetetlen pontossággal jelenítik meg életünk történetét, annak eseményeit, fejlődési szakaszait, melyek nemcsak a lelkünkben hagynak nyomot, de árulkodó jeleik arcunkon, egész testünkön, sőt egészségi állapotunk változásaiban is nyomon követhetőek.

Az orvostudomány az ún. mikrorendszeri informatikában fedezte fel azokat a találkozási pontokat, melyekben az évezredes népi megfigyelések és a mai kor molekuláris biofizikai informatikai rendszerei - beleértve a lélekgyógyászat területét is - kezet nyújtanak egymásnak.

A vizuális diagnózis megerősítésként szolgál az anamnézis során a páciens szokásos kikérdezése, és a műszeres vizsgálatok eredményeinek értelmezéséhez, az öszszefüggések és a betegséghez vezető okok feltárásához.

Tekintsünk át néhány szemléletes példát a lelki és testi panaszok, betegségek arcon megjelenő „tükörképét” illetően.

szem a lélek tükre, de a „vergődő” lélek egyidejűleg gyöngíti az immunrendszert is (pszicho-neuro-immunológia) – ez elsősorban a hasi immunitást érinti. A vastagbél analóg területe a homlok – a népi mondás szerint: simítsuk el homlokunkról a bánatot. Ám a szomorúság, a keserűség árulkodó nyoma mégis ott marad: előbb sekély, később egyre mélyebb vízszintes barázdák formájában.

A krónikus fáradtság kísérője a krónikus vese gyöngeség, amely a mellékvesék hormonális egyensúlyvesztését is előidézheti. A mikrobiológiai egyensúly felborulása hölgyeknél például a férfi hormonok relatív túlsúlyát is eredményezheti, így megjelenhetnek a bajusz és szakáll pihéi, a mellékvesék kimerülése miatt pedig a homlokon, illetve az arcon a májfoltok.

Szintén vese gyöngeségre utal reggelenként a szem körüli táskásodás, a fekete árkosodás (karikák), de ezt jelzi – ha a szív is gyöngül – a kékes-lilás árnyalatú, szederjessé váló ajkak, s a hűvös orrcsúcs. Ezt a krónikus oxigénhiányos állapotot a tüdő megpróbálja a légző felület intenzívebb vérellátásával kompenzálni, melynek jelei az arccsúcsokon megjelenő pókhálószerű hajszálerek.

Az összenőtt szemöldök, illetve a közöttük lévő függőleges ráncok hajlamot jelentenek a máj-, vese-, lép-, vagy hasnyálmirigy betegségeire. Az arcon kétoldalt húzódó függőleges ráncok vékonybél problémára utalnak.

A telt ajkak egészséges bélműködésre és hölgyeknél jól működő genitáliákra utalnak, míg a vékony, ún. „madzagszáj”, e területek visszafogott működését jelzi. Ugyancsak a csökkent működés tükörképe a felső és alsó ajkak körüli ún. „zsákszáj” ráncok tömege. A szájzug állandó nedvessége a hasnyálmirigy rossz működésére utal.

Az állon megjelenő pattanások – főleg hölgyeknél – a kismedence működési zavarait jelzik.

Az orrcsúcs közepén lévő függőleges barázda szívgyengeségre utal, de ugyanezt jelenti a fülcimpán jelentkező mély ránc is.

Az arcbőr színe is sok mindenről árulkodik. A fehér arc többnyire krónikus vashiányos vérszegénységről, általános gyengeségről árulkodik. A bronzbarna arc sem tükröz mindig tökéletes egészséget, – egyéb tünetek mellett – akár egy súlyos hormonális betegség, a bronzkór jelzője is lehet.

Aki ismeri saját testi-lelki állapotát, s arcán valami újat, szokatlant fedez fel, ne rohanjon rögtön kozmetikushoz az árulkodó, igen értékes jelzés azonnali eltüntetése érdekében! A korrekció ugyanis nemcsak a kozmetikus és plasztikai sebész feladata, hanem kihívást jelent az embernek magának is, hogy elemezze saját életét, a rossz irányú változásokat, vegye számba, min képes változtatni, mit tud felvállalni, mint megváltoztathatatlan tényt. Szükség esetén kérje hozzáértő szakemberek segítségét is!

 
Béky László
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk