Klimax kozmetológia

A klimax életszakaszában a szervezet visszafejlődése erőteljessé, sokszor szembeütővé válik, elsősorban nőknél. A lebontó anyagcsere folyamatok kerülnek túlsúlyba, a nemi mirigyek tevékenysége fokozatosan csökken, s a menstruáció megszűnik.

A kozmetikai eltérések mellett a szervezet működésében is jelentős módosulások tapasztalhatóak: hőhullámok, vérnyomásváltozások, különféle belgyógyászati betegségek halmozódása (pl. elhízás, szív- és érrendszeri problémák, csontritkulás, cukorbetegség), illetve a hormonális „védelem” megszűnte miatt bizonyos daganatos betegségek fokozott kockázata (pl. emlőrák, petefészekrák).

Fenti betegségek mellett a kozmetikai problémákat a korosodó hölgyek külön lelki csapásként élhetik meg, hiszen a faggyútermelés csökkenésével, a mélyrétegi vízhiány kialakulásával „a 30-asok” szarkalábai elmélyülnek, a bőr rugalmatlanná válik. Az orcákon megjelennek az ún. rosacea korai tünetei: gyulladásra hajlamos érzékeny bőr először aktív, majd passzív vérbőséggel, mely az orrszárnyakon is szembeötlővé válhat. Felerősödhetnek egyes pigment rendellenességek is, például a májfolt, mely sokszor fiatal korban jelentkezik bizonyos fogamzásgátló tabletták szedése alatt vagy terhesség után. E zavaró jelenség hátterében az arc bizonyos területein a hormonális változásra fokozottabb termeléssel reagáló pigment sejtek működése áll. Kezelése sokszor nehéz, többnyire kozmetológus szakorvos feladata.

Emellett megjelenhetnek az öregkori óriásszeplők a kézháton, az alkarokon, az arcon és a halánték területén. Ezek idült napfénykárosodásra vezethetők vissza.

A kor előrehaladtával sajnos daganatos betegségek is jelentkezhetnek, szerencsére ezek többnyire jóindulatúak, ilyen például a főként a felső szemhéjakon kialakuló, sárgásbarna, lapos kis csomócskák, az ún. xanthelesmák.

Közismert tény a bőr ún. „emlékező képessége”, vagyis az évtizedek alatt elszenvedett napégések következtében rosszindulatú bőr tumorok is kialakulhatnak A mai napozási szokások mellett azt tapasztaljuk, hogy a régebben csak a klimaktérium környékén jelentkező, elfajult anyajegyekből vagy azoktól függetlenül kialakuló festékes bőrdaganat (Melanoma malignum) már egyre fiatalabb, akár 20–30 éves korban is létre jöhet. Ezért tudatosítanunk kell a fiatalokban azt, hogy bőrünk regeneráló képessége nem végtelen, azzal visszaélni nem szabad!

Bőrünk ésszerű védelmével, folyamatos ápolásával elérhetjük, hogy a klimaktérium környékén jelentkező, arra az időszakra jellemző bőreltérések közül csak kevéssel kelljen számolnunk későbbi életünk során.

 
Dr. Veres Imre
Bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos, magánorvos
Hotel Aranybika I. emelet, Debrecen, Piac u. 11-15.
Tel.: 06/30 24-999-24
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk