Miért fontosak a tisztítókúrák?

A prevenció a legsikeresebb egészségvédő program!

EGÉSZSÉGÜNK KÁRTEVŐI

Olyan világot élünk, melyben nap mint nap egészségkárosító, toxikus anyagokkal találkozunk. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás mellett sajnos, ma már az iparilag előállított élelmiszerek, gyógyszerek, kozmetikumok, tisztálkodó- és tisztítószerek is újabb mérgeket juttatnak szervezetünkbe. Sőt az ivóvizünk és a levegőnk is szennyezett.

A méreganyagokkal telítődött máj egy idő után már nem tudja tisztító funkcióját maradéktalanul ellátni, és egyre több salakanyag, méreg jut a vérrel és a nyirokrendszer működésével a szövetekbe. Ennek egyenes következménye az immunrendszer gyengülése, ami csak tovább erősíti a folyamatot, szaporodnak a panaszok, betegségek jelentkeznek (többek között allergiák, bőrbetegségek, gombafertőzések – candida, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek stb.). Szoros összefüggést találtak például a rostszegény táplálkozás, a székrekedés és a vastagbélrák között. A bélfalakon lerakódott, sokszor évtizedes salakanyag kiváló táptalajt nyújt az ártalmas baktériumoknak, melyek egyrészt kikerülhetnek a szervezetbe, másrészt közvetlen okozói is lehetnek a vastag- és végbélráknak. Statisztikailag bizonyítottan ezek száma növekedett az elmúlt évtizedben, s gyakoriságát tekintve a 2. helyen áll az összes daganatos betegség között.

TISZTÍTÓKÚRA = PLUSZ ÉVEK

Sok betegség gyökere a szervezetben felhalmozódott toxikus anyagokhoz kötődik, tehát külső segítséget kell nyújtanunk szervezetünk öntisztító tevékenységének támogatására. Erre leghatékonyabbak a periodikus tisztítókúrák, amelyek évekkel meghosszabbíthatják életünket. A kérdés csupán az, hogyan válasszuk meg a tisztítókúrára legalkalmasabb terméket?

A legfontosabb követelmény, hogy akár évtizedes lerakódásokat is képes legyen eltávolítani – nemcsak a bélrendszerből, hanem az egész szervezetből. Emellett aktívabb működésre kell bírnia a bélrendszert, mert a hashajtók állandó fogyasztása csak még kényelmesebbé, lustábbá teszik a beleket A Psyllium például elősegíti a bélmozgást, azonban komplex méregtelenítésre önmagában nem alkalmas. Ehhez többféle növény szinergikusan ható alkotóelemeire van szükség, melyek a vérkeringésen keresztül végzik el a tisztító tevékenységet, semlegesítik a vérben lévő méreganyagokat, egyben serkentik a kiválasztó szervek aktivitását.

A tisztítókúra fontos elemei az élelmi rostok, melyeknek hét alapkategóriáját ismerjük: korpa, cellulóz, hemicellulóz, lignin, pektin, gumiszerű- és nyálkaanyagok, melyek két csoportot alkotnak: a vízben oldódó és nem oldódó rostokat.

A nem oldódó rostok a növények fás részei, melyek a seprű szerepét játsszák az emésztőrendszerben, fokozzák a bélmozgást, ezzel – több tanulmány szerint – megelőzhetik a vastagbél- és végbélrák kialakulását. Újabb tanulmányok e rostoknak a vér ösztrogén szintjét csökkentő hatásáról is beszámolnak, mely köztudottan a mellrák megelőzésében játszik szerepet.

A vízben oldódó rostok (pl. pektinek) a „szivacs” szerepét töltik be az emésztőrendszer „nagytakarításában”. Javítják a szénhidrát- és zsíranyagcserét, csökkentik a vér cukor- és koleszterinszintjét, mérséklik az étvágyat, ami fogyókúra esetén igen fontos előnyt jelent.

Dr. Bánovszky Borisz

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk