Ha köhög,
ha náthás, ha tüsszög…

Az élet fintora, hogy miközben írom ezt a cikket, kedves Olvasó, heveny nátha kellemetlen tüneteivel küzdöm, és szemem fokozott könnyezése miatt szétfolynak a betűk a számítógép monitorán. Így hát, a saját érdekemben is bízom benne, hogy eredményes és hiteles tanácsokkal fogok szolgálni Mindannyiuknak. Az első tanács: ne tartózkodjanak erősen klimatizált, hűvös helyiségben, mert úgy járnak, mint e sorok írója!

Mindig az a legfontosabb kérdés, hogy hogyan előzzük meg a betegség kialakulását? De még mielőtt elhamarkodott, sablonos válasszal (pl. „erősítsük az immunrendszerünket!”) lezárnánk a témát, GONDOLKODJUNK!

A fenti tüneteknek lehet lelki háttere is. Ha valamiből nagyon elegünk van, „megtelik a hócipőnk”, náthás tüneteket fogunk produkálni. Nem véletlenül használják a németek erre az „ich hab' die Nase voll” („tele van az orrom”) kifejezést. Akut nátha esetén mindig gondolkodjunk el azon, hogy miből vagy kiből van elegünk, mi az, ami nagyon irritál. Üljünk le meditálni, beszéljük meg magunkkal a dolgot, ha tehetjük, ne foglakozzunk a számunkra kellemetlen, idegesítő feladatokkal! Garantált a rövid időn belüli javulás…

A náthának és köhögésnek lehet allergiás eredete is. Ez a „szénanátha”, az allergia egyik leggyakoribb formája, a XXI. század népbetegsége. Így, a parlagfű szezon elmúltával, még sokunknak maradtak kellemetlen emlékei. A hagyományos orvoslás anti-allergikumokkal és szteroidokkal próbál ellene küzdeni. Én ezt „kétségbeesett gyógyításnak” nevezem, amely csak a tünetektől való megszabadulást eredményezi, de ez csak az intenzív osztályon indokolt.

tünetek a segítőtársaink! Segítségükkel rátalálhatunk a betegség gyökereire, és így válhatunk valóban egészségessé, nem csak tünetmentessé. Szerencsére létezik mellékhatások nélküli gyógymód is, ez a homeopátia. Hatása nem tüneti, a szervezet öngyógyító tevékenységét aktivizálva vezet a gyógyuláshoz. Természetes alapanyagokat használ (ásványi, növényi, állati), a szerek kiválasztása során alkati tulajdonságokat vesz figyelembe. Tartós eredményt szénanátha esetében is csak alkati szer kiválasztásával érhetünk el.

Emellett akut esetekben hatékony segítségnek bizonyul a Coryzalia tabletta folyós nátha, reggeli tüsszögés és szemviszketéssel járó állapot esetében. Ha sűrűbb az orrváladék, a tünetek kiegészítő kezelésére javaslom az Euphorbium orrsprayt. Dugulásos nátha esetén jól enyhíti a tüneteket a Luffeel orrspray. Melegvérű pácienseknél, dugulásos, esetenként orrvérzéssel, gyakori tüsszögéssel járó nátha esetén, jó eredménnyel alkalmazható a Luffeel tabletta.

Gyermekeknél a gyakori őszi-téli légúti panaszok esetén kezdjük a kezelést az immunrendszer erősítésével. Gyakran az ismétlődő antibiotikumos kezelések vezetnek a fajlagos védettség gyengüléséhez, és a visszatérő hurutos betegségek kialakulásához. A panaszok csökkenését és az immunrendszer erősítését elérhetjük fontos nyomelemek pótlásával is (pl. Béres-csepp vagy Humet-R).

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A gyomorban dől el, hogy a szervezetünk ki tudja-e vonni a táplálékokból a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat. Itt tisztul meg a táplálék – a gyomorsav hatására – a kóros baktériumoktól, gombáktól, vírusoktól. A nagyon savas közeg elősegíti az ételekben lévő fehérjék, vas és kalcium hatékony hasznosítását. Alapos rágás hiányában, a túlzott cukorfogyasztás, a fehérlisztből készült ételek mértéktelen fogyasztása csökkent gyomorsavtermeléshez vezet. Nagyon jó hatással van az emésztésre az alma. Étkezések között 1 alma szabályozza a savháztartást és könnyíti az emésztést. Étkezés közben ne fogyasszunk folyadékot, mert hígul az emésztőnedv, ám kifejezetten jót tesz, ha étkezések előtt citromlevet vagy almaecetet iszunk- vízzel hígítva.

A bélrendszer a jó egészség és a vitalitás központja. A belekben élő baktériumok – a bélflóra – a táplálék egyes részeinek lebontása mellett néhány vitamin (különösen a B vitaminok) termeléséért és a számunkra nem kívánatos kórokozó baktériumok, gombák és vírusok megsemmisítéséért is felelős. Óvjuk bélflóránkat, ne károsítsuk indokolatlanul antibiotikumokkal, s a kórokozó baktériumok legfőbb táplálékát jelentő cukor és fehérlisztből készült ételek mértéktelen fogyasztásával, együnk e helyett rendszeresen élőflórás joghurtokat!

Több betegség megelőzésében fontos szerepet játszanak a főként növényekben, gyümölcsökben (pl. homoktövis, ginseng, cékla, fekete ribizli, feketeáfonya, fekete bodza, kékszőlő stb.) található karotinoidok, flavonoidok és egyéb polyfenol vegyületek, az A-, B-, C-, és E-vitamin és más antioxidánsok, melyek fokozzák a szervezet ellenálló képességét. Ezekhez a fontos anyagokhoz hozzájuthatunk a Flavin-7, vagy a Flavon max koncentrátumokból is.

Nátha, meghűlés ellen eredményesen használhatunk gyógynövényeket is. A bíborszínű kasvirág, ismertebb nevén echinacea, jól alkalmazható immunerősítésre és megelőzésre. Gyógyszertárakban kapható alkoholos kivonatát, az őszi-téli időszakban folyamatosan szedhetjük, de egy hetes kúra után egy hét szünetet kell tartani. Ha betegség tüneteit észleljük magunkon, használjuk ki a következő gyógynövények gyulladásgátló, lázcsillapító, nyákoldó, izzasztó és immunerősítő hatását: csalánlevél, kakukkfű, keskeny levelű útifű, hársfavirág, fehérmályva-gyökér, édesgyökér, ezerjófű, zsályalevél, bodzavirág, borsmentalevél, fűzfakéreg és kamillavirág. Akár teakeverékként, akár külön-külön fogyasztva a főzeteket, jó hatásra számíthatunk, kellemes élményben lesz részünk.

rendszeres mozgás, sport, friss levegő, nap, tiszta víz, meditálás és pihenés rendkívül fontos immunerősítő szerepét szinte feleslegesnek tartom részletezni. Van azonban még egy érdekes állapot, amikor allergiát okozó tényezők és meghűlés, légúti fertőzés hiánya ellenére is folyamatos, kínzó köhögés gyötri a beteget. Ebben az esetben, a háttérben gyakran az emésztőnedveknek a nyelőcsőbe való visszaáramlása, más néven a reflux áll. (Lásd részletesebben lapunk szeptemberi számában – szerk.) A gége bejáratánál, a nyálkahártya felszínén, számos receptor (érzékeny idegsejt) helyezkedik el, melyek reflux esetén azonnali köhögést idéznek elő. Csecsemőknél a gyakori bukás, és az apnoe (légzéskimaradás) is refluxszal magyarázható. Ezért fontos, hogy szűnni nem akaró köhögések esetén, a fül-orr-gégész, allergológus, pulmonológus mellett vonjuk be a kivizsgálásba a gastroenterológus szakembert is.

Cikkem végére érve már meg is szabadultam a náthától egy nagy adag C-vitaminnak, s közben elszopogatott homeopátiás szeremnek köszönhetően. Önöknek is hasonlóan gyors gyógyulást kívánok annak reményében, hogy segítségükre lehettem néhány jó és hasznos tanáccsal.

Dr. Tihanyi István
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk