TÍMUSZ –
a csecsemőmirigy

A csecsemőmirigy, más néven tímusz szerepét sokáig titok fedte. Ma már tudjuk, hogy az immunrendszer központi szerveinek egyike (a másik a csontvelő). A tímusz szürkés-rózsaszín szerv, mely a mellkasban a szegycsont mögött helyezkedik el. Emlősökben – így az emberben is – két lebenyből áll, ezek kisebb lebenykéinek sejtjei külső kérgi és belső velőállományt képeznek.

A méhen belüli élet során a magzati őssejtekből különféle funkciójú sejtek képződnek. A vér őssejtjeiből például nyiroksejtek is képződnek, ezek közül azok, amelyek a vérárammal bekerülnek a tímuszba, ott ún. tímusz-függő limfocitákká (röviden T limfocitákká vagy T sejtekké) alakulnak. Bár a születés után még sokáig képződnek T sejtek a tímuszban is, a képzés egyre inkább áttevődik a nyirokcsomókba, ahol e folyamat életünk végéig tart.

A tímusz nagysága nem csecsemőkorban a legnagyobb (kb. 4×5 cm), csak a baba méretéhez képest tűnik nagynak. A születés után tovább növekszik egészen a pubertás korig, majd ettől kezdve fokozatosan csökken a mérete, és szerkezetében egyre több lesz a zsírszövet. Az életkor mellett a másik „sorvasztó” tényező sejtjeinek kortizol érzékenysége. A kortizol a mellékvesekéregben képződő nagyon sokféle hatású szteroid hormon, melynek termelése stresszhelyzetekben fokozódik. Gyulladásos betegségek egy részében az orvosok írják fel betegeiknek a szintetikus kortizol-származékokat – a szteroidokat, pl. a prednizolont. Tehát a nagy, illetve gyakori stressz és a tartós szteroid kezelés egyaránt gyorsítják a tímusz elsorvadását.

A tímusz hiánya súlyos betegséget okoz, az így született gyermekek – megfelelő kezelés nélkül – nem sokáig tudnak életben maradni, mert nem tud szervezetük ellenállni a fertőzéseknek. Ugyanakkor, ha felnőtt korban, bizonyos betegségekben (pl. miaszténiában) eltávolítják a tímuszt, az immunrendszer működésében komoly zavar már nem keletkezik.

A tímusz tehát az immunrendszer egyik legfontosabb sejtjének a képzési helye, emellett a T limfociták működését befolyásoló tímusz-hormonokat is termel. A T limfociták szerepe kettős: egyrészt az egész immunrendszer karmesterei, szabályozói, másrészt az ún. sejtközvetített immunreakciók végrehajtói, tehát a sejtekben élő vírusok, paraziták elpusztításában játszik fontos szerepet. A T limfociták működőképessége idős korban (65 év felett) már kimutathatóan gyengébb, 80 éves kor felett pedig még jobban csökkent. Ezzel hozható kapcsolatba, hogy bizonyos vírusok (pl. az övsömört okozó bárányhimlő vírusok), vagy baktériumok (pl. a tuberkulózis baktériumok) az idős embereket könnyebben megbetegítik.

A 70-es évektől kezdve számos anyagot izoláltak a tímuszból, melyek különféle immunológiai hatást mutattak. E kutatások talán legismertebb alakja az amerikai A. L. Goldstein professzor. Sok klinikai vizsgálatot is végeztek ezekkel a hormonokkal, elsősorban vírusfertőzésekben vagy azok megelőzésében és különféle daganatos betegségekben. Bár a tímusz hormonkezelés állatkísérletekben egyértelműen hatásos volt, azaz az immunrendszert kifejezetten erősítette, az eddig végzett emberi megfigyelések még csak gyenge hatásokat jeleztek. A kutatások most is folynak pl. hepatitisz vírusfertőzéssel kapcsolatban – más anyagokkal kombinálva.

 

Mindezek után azt gondolhatnánk, hogy a tímusz hormonkészítmények – lévén jótékony hatásúak a T sejtekre – az egészséges ember általános védekező készségét, ellenálló képességét javítják. Vagyis, aki fiatal, de legalábbis egészséges akar maradni, az feltétlenül szedjen ilyen készítményt. Tudni kell, hogy a tudományos vizsgálatokban injekciós készítményeket alkalmaztak, mivel a fehérjetermészetű hormonok a szájon át szedve lebomlanak és hatásuk nem mutatható ki.
Nem hiszek abban, hogy különféle tablettákkal és kapszulákkal a tímusz működését serkenteni lehet vagy kell. A helyes életmód, a kellő mozgás, a tudatos táplálkozás és az értelmetlen túlhajszoltság – mint stressztényező – kerülése sokkal hatékonyabban javítja ellenálló képességünket!

 
Prof. dr. Gergely Péter
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk