Hány szívdobbanás egy élet?

Az élővilág törzsfájának legfelső szintjét elfoglaló emlősök szívműködésének egyik alapvető jellemzője a szív ütésének percenkénti száma.
Ezen élőlények testmérete általában fordított arányban áll szívük percenkénti ütésszámával.
Ez egyben várható élettartamuk egyik fontos jellemzője is.
 

Szívünk ritmusos összehúzódásával párhuzamosan a szövethatári feszültségekből fakadóan mikroszkopikus méretű mechanikai sérülések keletkeznek. A szervezet a kialakult sérüléseket mindenkori helyreállító képességének függvényében automatikusan javítja. E folyamat hatékonyságát több kockázati tényező is ronthatja: az emelkedett vérzsír, vércukor, húgysav és homocisztein érték, a dohányzás következtében keringésünkbe jutó kátrányanyagok és égéstermékek, a gyulladásos fehérjék stb.

Könnyen belátható, hogy a magas vérnyomás, a szívütés szám (pulzus) fokozódása növeli az egységnyi idő alatti sérülések számát, így a mechanikai hatások révén válnak érrendszeri kockázati tényezővé. Az egyes kockázati tényezők együttes előfordulása azonban nem összeadódva, hanem közelítőleg egymás szorzatainak arányában, azaz hatványozottan növelik a kockázatot.

A szívütés szám a szívizomzat „karbantartottságát” jelző saját vezérlési ritmusán túl bonyolult idegrendszeri és hormonális szabályozás alatt áll.

magzati életben a 130–150 percenkénti szívütés szám a születést követő időszaktól az ifjú korig folyamatosan csökken. A csökkenés mértéke függ a gyermek fizikai aktivitásától és anyagcsere sebességétől, valamint egyéb reflexes és hormonális hatásoktól. A szívizomzat karbantartottságára jellemző érték az ébredési pulzusszám, amely a fizikai edzettség állapotától függően 40–70 percenkénti számot mutat. Szintén irányadó a nyugalmi pulzusszám, mely öt perc ülő testhelyzetű pihenés után általában percenkénti 60-80 körül mozog, de értéke a testi-lelki terhelés fokozódásakor érthetően növekszik. Így válik a szívütés számot, ezen keresztül az élettartamot befolyásoló tényezővé a népbetegségnek számító asztmatikus és stressz betegségek széles köre.

Minél magasabb a szív- és érrendszer szöveteit terhelő, ütésenként végighaladó feszítő erők gyakorisága, annál magasabb az érrendszer sérülésének esélye. Tekintsük át ezt egy példán!

Tételezzük fel, hogy minden egyéb kockázati tényezőtől mentes hármas ikrek csupán átlagos percenkénti szívütés számukban térnek el egymástól: 60, 70, illetve 80-as értéket mutatva.

70. életévüket elérve szívük a következő ütésszámot teljesítette:

  • 60-as pulzussal:
    2 milliárd 200 millió,
  • 70-es pulzussal
    2 milliárd 580 millió,
  • 80-as pulzussal
    2 milliárd 915 millió.
 

A 80-as ütésszám átlagot teljesítőhöz viszonyítva a 70-es átlagúnak 9 év, a 60-as átlagúnak pedig 21 év tartalék ütésszáma maradt. Természetesen számos más tényező is finomítja ezt a megközelítést, de a hasonlat szemléletes.

Felnőtt korban szakember vezetésével összeállított tréninggel elősegíthetjük a szív- és érrendszeri-, illetve egyéb betegség, vagy egyszerűen kondíciónk romlása miatt megemelkedett szívütés számunk csökkentését. Emellett széles körben alkalmazunk gyógyszereket is a pulzus csökkentése érdekében. Alternatív módszerként a szív- és érrendszeri reflexekre igazoltan kedvező hatású galagonya-, orbáncfű-, és citromfű kivonatok, teák is alkalmazhatóak.

Az igazi lehetőség azonban a megelőzés, amely a gyermek- és ifjúkori egészséges fizikai aktivitással kezdődik. Növeljük tehát a magunk és gyermekeink teherbírását, életesélyét rendszeres testmozgással! Segítsük a gyerekeket, hogy természetes mozgásigényüket készségfej-lesztő és örömöt adó tevékenységekkel elégíthessék ki! Ne feledjük: éveket nyerhetünk! Hozzáfogni pedig sohasem késő!

 
Dr. Polyák József

…, hogy sokáig maradhass közöttünk!!!

Tiszta szívvel, emberséggel, szív- és érgyógyászati szakellátással, tanácsadással az infarktus és az agyi érbetegség megelőzéséért.
Veszélyeztetettség felmérés, gondozás, teljes körű ellátás szervezése.

Rendelésvezető:
Dr. Polyák József
belgyógyász-, kardiológus-, klinikai farmakológus szakorvos a magas vérnyomás ellátásának „Európai minősítésével” rendelkező orvosa

1137 Budapest, Katona J. u. 27.
1146 Budapest, Dózsa György út 7.
Előjegyzés: 06 1 270 0472

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk