2004 október – november

Kedves Olvasó!
Kedves Olvasó!
Menthetetlenül közeledünk az év legborongósabb, legnedvesebb, s emiatt talán legkellemetlenebb időszakához. A rövidülő nappalok, az éltető fény és meleg hiánya, a menetrendszerűen érkező köd, eső, fagy mindannyiunkban borús gondolatokat ébreszthet. Ilyenkor tör ránk a depreszszió, belénk hasít az elmúlás gondolata…
A lélek mélyén
Szívesen élni!

A szív alapvető és központi jelentőségű szervünk, keringető funkciójának kiesése (köztudomásúan) egyet jelent a halállal. Működését ennek megfelelően önmaga vezérli (bár a központi idegrendszernek is van beavatkozási lehetősége).

Hegedűs Eta, egészségtanító, pedagógus
A hónap kérdése
Hány szívdobbanás egy élet?
Az élővilág törzsfájának legfelső szintjét elfoglaló emlősök szívműködésének egyik alapvető jellemzője a szív ütésének percenkénti száma. Ezen élőlények testmérete általában fordított arányban áll szívük percenkénti ütésszámával. Ez egyben várható élettartamuk egyik fontos jellemzője is.
Dr. Polyák József, belgyógyász-, kardiológus-, klinikai farmakológus szakorvos,
a magas vérnyomás ellátásának "Európai minősítettségével” rendelkező orvosa
Immunrendszer
PNI = Pszicho-Neuro-Immunológia
A pszicho-neuro-immunológia (PNI) egy új tudományág, mely egységes jel- és fogalmi rendszerben tárgyalja az adaptációs zavarokat, s új lehetőségeket vet fel a betegségek kialakulásának megértésében: a genetikailag meghatározott és a környezeti tényezők együtthatásának a tisztázásához.
Prof. Dr. Kisgyörgy János akadémikus,
igazságügyi elmeszakértő, pszichiáter, allergológus
TÍMUSZ – a csecsemőmirigy
A csecsemőmirigy, más néven tímusz szerepét sokáig titok fedte. Ma már tudjuk, hogy az immunrendszer központi szerveinek egyike (a másik a csontvelő). A tímusz szürkés-rózsaszín szerv, mely a mellkasban a szegycsont mögött helyezkedik el. Emlősökben – így az emberben is – két lebenyből áll, ezek kisebb lebenykéinek sejtjei külső kérgi és belső velőállományt képeznek.
Prof. Dr. Gergely Péter
SE Közp. Immunológiai Labor vezetője, egyetemi tanár
Nyirokrendszerünk – mint védőbástya
A nyirokrendszer létezéséről a legtöbben csak akkor vesznek tudomást, ha valamilyen működészavar lép fel. Összehasonlítva a vérkeringéssel, a nyirokrendszernek nincsen külön a szervek felé vezető érrendszere: ezt a feladatot az artériák látják el, együtt szállítva a vér valamennyi elemét, azokat is, amelyekből a szervekben a nyirok összeáll. Az egyes szervekből nyirokérpályák kapcsolódnak össze, végül a fő vénába torkollanak. Nincs tehát a nyirokkeringést fenntartó önálló „pumpa”, ezzel szemben a nyirokérpálya részeként a nyirokcsomóknak egymásra épülő, egyre nagyobb és összetettebb szűrőrendszere van.
Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus, egyetemi tanár
Miért fontosak a tisztítókúrák?
Olyan világot élünk, melyben nap mint nap egészségkárosító, toxikus anyagokkal találkozunk. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás mellett sajnos, ma már az iparilag előállított élelmiszerek, gyógyszerek, kozmetikumok, tisztálkodó- és tisztítószerek is újabb mérgeket juttatnak szervezetünkbe. Sőt az ivóvizünk és a levegőnk is szennyezett.
Dr. Bánovszky Borisz, sebész-belgyógyász szakorvos
3 milliméteres csirkecombot ebédeltem…
A modern tudomány egyértelműen bebizonyította, hogy megfelelő mennyiségű „mikrotápanyag” fogyasztásával az egészség sokkal könnyebben megőrizhető, és a betegségek nagy része sokkal egyszerűbben megelőzhető. Sőt, a már kialakult betegségek is nagyon jól kezelhetők, akár meg is gyógyíthatók egyszerűen, élelmisze-rekkel.
Dr. Lenkei Gábor, kutatóorvos
Alternatív módszerek
Nyirokmasszázs
Manapság a táplálkozással bevitt méreganyagok, vegyszerek, tartósítószerek 15–20-szor jobban leterhelik az immunrendszert, mint 50 évvel ezelőtt. Nem véletlen, hogy egyre inkább növekszik az allergiás, rákos megbetegedések, és a cellulites problémák száma, mely egyenes arányban áll a szervezetben lerakódott salakanyagok mennyiségével. Egészségi állapotunk egyik fontos alappillére, hogy milyen állapotban van az immunrendszerünk és megfelelő-e szervezetünk nyirokkeringése.
Faragó László, természetgyógyász, masszőr oktató
Helyes légzés – élet-hosszig
Mozgásszegény életmódunk, rossz testtartásunk és gyakran zaklatott idegállapotunk miatt tartóssá válhat az általános fáradtság, a kellemetlen közérzet. Az ülő foglalkozást végző vagy szoros ruházatban járó emberre jellemző alsó, szakaszos légzés hatékonysága minimális, hiszen a rekeszizom fel-le mozgása visszafogott. Emiatt fizikai megterhelések esetén kapkodva veszi a levegőt, és szellemileg is könnyebben kimerül. A különféle légzésmódszerek rendszeres gyakorlásával kedvező élettani hatásokat érhetünk el. Mivel a legtöbb módszer alapját a jógalégzés képezi, ismerkedjünk meg ennek legfontosabb elemeivel!
Böde István, jóga oktató
Természetgyógyászat
Ha köhög, ha náthás, ha tüsszög…
Az élet fintora, hogy miközben írom ezt a cikket, kedves Olvasó, heveny nátha kellemetlen tüneteivel küzdöm, és szemem fokozott könnyezése miatt szétfolynak a betűk a számítógép monitorán. Így hát, a saját érdekemben is bízom benne, hogy eredményes és hiteles tanácsokkal fogok szolgálni Mindannyiuknak. Az első tanács: ne tartózkodjanak erősen klimatizált, hűvös helyiségben, mert úgy járnak, mint e sorok írója!
Dr. Tihanyi István
gyermekgyógyász, az Interlab Gyógyközpont igazgató főorvosa
Dietetika
Éveink fogynak, súlyunk gyarapszik…
A fejlett országokban az elhízás a középkorú lakosságban fordul elő leggyakrabban, mind a férfiak, mind a nők között évtizedről évtizedre növekszik egészen 50-59 éves korig, majd csökkenni kezd, és a 8. évtizedben éri el újra a 20-29 éves kor közötti testtömeget. A helyzet Magyarországon is hasonló.
Dr. Zajkás Gábor, OÉTI igazgató helyettes, főorvos
Klimax-diéta
A női klimax azt az 1-3 évig tartó időszakot jelöli, amely alatt a női szervezet a csökkenő majd megszűnő menstruációhoz alkalmazkodik. Ez általában 45-52 éves kor között zajlik. A menstruáció teljes megszűnését Menopausának nevezzük.
Dr. Boros Szilvia, PhD, sport-szakorvos
PMS–diéta
A menstruációt megelőző napokban sokan kellemetlen idegrendszeri és egyéb elváltozásokat tapasztalnak. Nem értik hangulatváltozásuk okát, nem tudják, miért lesznek ingerlékenyebbek, mikor semmi különösebb okuk nincs rá.
Prof. Dr. Rigó János
az MTA doktora, az Országos Dietetikai Intézet igazgatója
Jó bőrben
A változókor bőrtünetei
Valamennyi élőlény léte folyamán sajátos, szinte állandó változások között éli biológiai valóságát. A folyamat a fogamzással indul, és az elmúlással végződik. Létünk csakis harmonikusan működő biológiai rendszereink útján valósul meg, amit egészséges életnek nevezünk. Jellegzetes szakaszai közül, a változókor szervezetünknek talán a legbonyolultabb folyamata.
Dr. Major Endre, bőrgyógyász szakorvos
Klimax kozmetológia
A klimax életszakaszában a szervezet visszafejlődése erőteljessé, sokszor szembeütővé válik, elsősorban nőknél. A lebontó anyagcsere folyamatok kerülnek túlsúlyba, a nemi mirigyek tevékenysége fokozatosan csökken, s a menstruáció megszűnik.
Dr. Veres Imre
bőrgyógyász - kozmetológus szakorvos, egyetemi tanársegéd
Életünk története – arcunk ráncaiba írva
Barázdált arc, összeráncolt homlok, megtört tekintet, vizenyős vagy karikás szem, akaratos áll, szúrós szempár, karakteres arcél, gyermeki tekintet, boldogságtól sugárzó arc… A sokszor éles, ám mindig találó népi megfigyelések kérlelhetetlen pontossággal jelenítik meg életünk történetét, annak eseményeit, fejlődési szakaszait, melyek nemcsak a lelkünkben hagynak nyomot, de árulkodó jeleik arcunkon, egész testünkön, sőt egészségi állapotunk változásaiban is nyomon követhetőek.
Béky László, természetgyógyász
eLeM-tan: a szilícium
A szilícium fontos alkotórésze a csontoknak és a porcszöveteknek. A hazai lakosság átlagos szilícium fogyasztása napi 10–50 mg. Megfigyelték, hogy azoknál a népeknél alacsony a szilíciumfogyasztás, akiknél az állati eredetű élelmiszerek dominálnak, s kevés élelmi rostot fogyasztanak. A vegetáriánusoknál ez az érték 40 mg feletti is lehet, míg a főleg állati eredetű táplálékot fogyasztóknál még a 20 mg-ot sem éri el.
Prof. Dr. Rigó János
Terápia
Rezgésgyógyászat
Gondoltál már arra, hogy Neked is meghatározott hanghullámod van, melyet rokonaid, ismerőseid felismernek? A szavak hanghordozásukban energiát és olyan információt rejtenek, melyek jellegüket megőrzik egy életen át. Hangunk – átvitt értelemben – olyan, mint egy ujjlenyomat.
Stregova Erzsébet, természetgyógyász
Férfi bajok, prosztata betegségek
Magyarországon a férfiak születéskor várható élettartama 65-68 év, ezzel az európai országok között az utolsó helyen állunk. Szakemberek szerint - megfelelő környezeti és életmód körülmények között, rendszeres egészségügyi ellenőrzés mellett - genetikai adottságainkat illetően 120-130, mások szerint 150 évet is élhetnénk, jó fizikai és szellemi életminőségben.
Intim torna férfiaknak
Döbbenetes, hogy amikor egy férfi féltékeny, megnő a heréjében termelődő hímivarsejtek száma. Ugyanakkor, ha nem szeretne utódot nemzeni, jelentősen csökken a spermatermelés. A psziché (tudattalanul is) ugyanúgy hat a férfiak szervezetére, mint a nőkére.
Kriston Andrea, az intim torna módszer kidolgozója
Herbárium
Gyógynövényekkel könnyebb az öregedés
Akad-e olyan, aki ne fogadná meg szívesen a „fiatalodj, ne öregedj” felszólítást? Az életkor meghosz-szabbítása csak akkor értékes igazán, ha az életminőség megőrzésével valósul meg. A jó genetikai adottságok mellett megfelelő életmód is szükséges az idős korral járó problémák kockázatának csökkentéséhez. Genetikai örökségünket nem befolyásolhatjuk, de a helyes életvitel, a testmozgás, a megfelelő élelmiszerek - az antioxidánsokban és vitaminokban gazdag gyümölcsök, zöldségek és - szükség esetén - a jól megválasztott gyógynövények fogyasztása már csakis rajtunk múlik.
Prof. Dr. Kéry Ágnes, a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke
Egészségmagazin
Egy műsor az egészségért
A Hálózat televízió Egészségmagazin című műsora neves szakemberek és „páciensek” segítségével közérthető formában igyekszik tolmácsolni az orvostudomány legújabb eredményeit, segít eligazodni az információáradatban, javasol, alternatívát kínál.
Egészségposta
Arc- és homloküreg gyulladás
Az utóbbi hetekben - a hűvösebb idő beálltával - egyre több olyan levél érkezik a Szerkesztőség Egészségposta rovatához, melyben olvasóink a megfázással, náthával párosuló homloküreg gyulladás természetes gyógymódjairól érdeklődnek.
Béky László, természetgyógyász
Környezetünk
A jövő energiaforrásai
Az ún. fosszilis energiák (szén, olaj, földgáz) nemcsak, hogy néhány évtized alatt el fognak fogyni, de használatuk súlyosan környezet-szennyező, sőt Földünk éghajlatára is beláthatatlan hatással vannak. A nukleáris energia pedig olyan, mint az a bizonyos seprű, amellyel a varázsló inasa a vizet hordatta: sikerült az ellesett varázsszavakkal vízhordásra bírnia, de a megállításához szükséges varázsigét már nem tudta. Mi sem tartjuk az atomerőműveket teljes biztonsággal a kezünkben, és a radioaktív hulladékok ártalmatlanítására sem ismerünk valóban megnyugtató megoldásokat.
Beliczai Erzsébet
Levegő munkacsoport Orsz. Környezetvédő Int. elnök helyettese
Asztrológia
Gyenge pontjaink,
betegséghajlamaink a csillagok szerint
Az asztrológusok már Ptolemaios idejében is foglalkoztak orvoslással, hiszen a az írástudó papoknak, akik gyakran csillagászok, asztrológusok is voltak, bőven jutott idejük megfigyelni, hogy mely betegségre, milyen időben, melyik gyógyfű használt. Mátyás király Regiomontanust hívatta magához Bécsből, hogy gyógyítsa meg súlyos bőrbetegségét. A tudós sikerrel járt, így lett Mátyás királyunk udvari asztrológusa haláláig. Az emberi test különféle részeit az asztrológia a 12 jegyhez kapcsolja, ennek megfelelően tekintsük át, hogy hol található az egyes jegyek szülötteinek leggyengébb pontja, melyre fokozottan ügyelniük kell.
Németh Ágnes, okleveles asztrológus
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk