Optimális Diéta
a „mérlegen”


A naponta rendszeresen fogyasztott táplálékok mennyisége és összetétele jelentősen befolyásolja az egészségi állapotot. A kockázatnövelő vagy csökkentő táplálkozási tényezők és az egészségi állapot közti összefüggéseket gondosan elvégzett, nagy számú kutatás, elemzés eredményeinek értékelése során állapítják meg a szakemberek.

Legutóbb 2003-ban jelent meg a WHO/FAO szakértőinek nemzetközi táplálkozási ajánlása, amely összefoglalta a betegségek kockázatát növelő, illetve csökkentő tényezőket. A kockázatcsökkentő tényezők közé tartozik az összes zsiradék energiaarányának 15–30%-ra, ezen belül a telített zsírok arányának 10% alá csökkentése. Az ajánlott fehérjebevitel energiaarányát 10–15%-ban, az összes szénhidrátét 55–75%-ban, a napi elfogadható koleszterin bevitelt 300 mg-ban, a só bevitelt 5 g-ban határozta meg a szakértői bizottság. Az ajánlás szerint átlagosan minimum napi 400 g zöldség-főzelékféle, gyümölcs fogyasztására van szükség, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez 500 g/nap, a daganatos betegségek megelőzéséhez pedig 600–800 g/nap mennyiség kívánatos.

Dr. Jan Kwasniewski könyvet írt Optimális táplálkozás címmel, de ez a könyv nem a bizonyítékokkal alátámasztott irányelveket, ajánlásokat követi. Az általa meghirdetett optimális táplálkozásban a fehérje, zsiradék és a szénhidrát aránya 1 : 2,5–3,5 : 0,5–0,8, a könyv szerzője szerint ezzel a táplálkozással számos betegség megelőzhető, illetve gyógyítható.

A Kwasniewski dr. javaslatát bemutató példában a napi táplálkozásban a zsiradékból származó energia-arány 79%, a szénhidrátból származó 7% és a fehérjéből adódó 14%. A szerző szerint a legjobb zsiradék az állati eredetű zsír. Ajánlása tehát telített zsírsavakban (a szív- és érrendszeri betegségek bizonyított kockázati tényezői) gazdag állati zsírok és az összes zsír bőséges bevitelét szorgalmazza. A szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kockázatát jelentősen csökkentő táplálkozásra jellemző zöldségfélék, gyümölcsök jelentős részét viszont tiltja, az egy napos mintaétrendben ezt az élelmiszercsoportot két vékony szelet citrom, 1 adag zellerkrémleves és 2 evőkanál gyümölcslé képviseli.  

Kwasniewski dr. szerint az optimális táplálkozásnak nincs káros mellékhatása, ám az ahhoz igen hasonló ún. Atkins-diéta alkalmazása során a vizelettel történő megnövekedett kalciumvesztés, a csontritkulás és érelmeszesedés fokozódása (telített zsírokban gazdag, zöldség-gyümölcsben szegény étrend), továbbá a diéta miatti súlyos anyagcsere állapot, ketózis kialakulása figyelhető meg. A szerző szerint azonban számos betegség gyógyítható az optimális táplálkozással.

A bizonyítékokkal alátámasztott nemzetközi ajánlásoktól eltérő javaslatok alkalmazása és terjesztése a lakosság számára, akár a prevenció, akár a terápia területén hatalmas felelősséget jelent.

Az optimális táplálkozás leírása gondolatébresztő olvasmány, például előjöhet az elmúlt idők emlékei közül egy könyv* „Hogyan írjunk diétás könyvet?” alcímű fejezetének néhány bekezdése, a továbbiak ebből való szemelvények.

  1. Mondd meg az olvasóknak, ki vagy. Az jó, ha orvos vagy, mint például Dr. Atkins, de az sem baj, ha nem, mert akkor büszkén írhatod: nem vagyok orvos, egyszerűen csak megfigyelem és összerakom a tényeket.
  2. Találj ki frappáns címet. Minél meghökkentőbb, annál jobb.
  3. Mutasd be a Művet. Fő szabály: a diéta legyen a lehető legtermészetellenesebb és kiegyensúlyozatlanabb. Kipróbált és bevált módszer: csak egyes élelmiszerek fogyaszthatók, a többit ki kell irtani. A kiirtásra legalkalmasabb célpont: a szénhidrátok – kenyér, cukor, gyümölcsök, zöldségfélék.
  4. Keress régi könyveket. Néhány elfeledett diétás könyvben megtalálod például a kis szénhidráttartalmú diéták rendre visszatérő ideológiáját.
  5. Vatta, vatta, vatta. Tömd meg a könyvet receptekkel, anekdotákkal; kitűnően telítenek, akár az élelmi rostok.
  6. Jósold meg a jövőt. Az olvasók tudják, hogy a leadott testsúly gyorsan visszajön; mondd el, hogy te is tudod, de az általad javasolt táplálkozás rugalmasan változtatható (bár egyhangúsága miatt nincs ember, aki egy hétnél tovább tartaná).
  7. Említs meg a testmozgást. Vesd is el mielőbb, az olvasót untatja az izzadtságszag.
  8. Mindig az áldozat a hibás. Háríts el minden felelősséget; kudarc esetén a hiba nem a programban, hanem a használójában van. A vita lezárva.
  9. Fedezd magad. Valahol a könyvben hívd fel az olvasó figyelmét, hogy a diéta megkezdése előtt kérje ki orvosa tanácsát.

Hát ilyeneket írtak a múlt század nyolcvanas éveiben, ilyen volt a világ akkor…

* Jack Y. Zetiv: Popular Nutritional Practices:
A Scientific Appraisal. Popular Medicine Press, Toledo, Ohio, 1986

 
Dr. Zajkás Gábor
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk