OPTIMÁLIS
DIÉTA?

DR. JAN KWASNIEWSKI (1937) lengyel orvos „optimális táplálko-zás” néven világszerte ismertté vált diétáját sokan mérföldkőnek tekintik a táplálkozás-elméletben, ám még többen vannak azok, akik megdöb-benéssel, sőt felháborodással fo-gadják a modern táplálkozási alap-elveknek homlokegyenest ellent-mondó teóriát.

Több mint egy millió ember táplálkozik világszerte a lengyel orvos útmutatása szerint, s élvezi annak jótékony hatását Lengyel-országon kívül az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Dél-Afrikában és Európában is (főként Németországban és Ausztriában). Kwasniewski dr. nem kevesebbet ígér, minthogy diétája alkalmas a táplálkozással összefüggő betegségek gyógyí-tására. 30 éve alkalmazza sikeresen meglepő megközelítésű diétás gyógymódját – egyéb kezelésekkel kiegészítve – hivatalosan „gyógyíthatatlannak” minősített betegségek esetében is. A kezelés eredményeként a betegek jelentős hányada teljesen felépült. Jan Kwasniewski hat könyvet publikált lengyelül, amelyek közül többet már számos nyelvre lefordítottak. 1999-ben a bécsi Lengyel Kulturális Unió Jan Kwasniewskit orvosi Nobel-díjra javasolta.

Az Optimális Diéta alapelvei

  Az Optimális Diéta egy táplálkozási rendszer, amely a szervezet számára az egészséges élethez szükséges valamennyi tápanyagot biztosítja, tehát egyes gyógyászati kezelésekkel szemben nem egy meghatározott betegség kezelésére szolgál. A betegek, akik alkalmazták az étrendet, gyorsan felépültek függetlenül attól, hogy milyen betegségben szenvedtek, ráadásul megszabadultak súlyfeleslegüktől, s megtartották optimális testsúlyukat.

Az étrendmodell alapja az elfogyasztott zsírmennyiség jelentős növelése a szénhidrát – mint energiaforrás – bevitelének csökkentése mellett. A táplálékok három legfontosabb összetevője: a fehérje (F), a zsír (Zs) és a szénhidrát (Sz). Ezek pontosan meghatározott arányú bevitelével érhető el a kívánt eredmény.
Ideális arány: 1(F) : 2,5-3,5 (Zs) : 0,5-0,8 (Sz) (Túlsúlyos betegeknél a zsírlebontás serkentésére a kezdeti arány – 1 : 2 (max!) : 0,5)

Személyre szabott diétánkhoz állapítsuk meg napi fehérje szükségletünket, amely ideális testsúly kilogrammonként 1 gramm. Például egy 160 cm magas ember ideális súlya (–100), azaz 60 kg (± 10%, azaz ± 6 kg alkattól függően). Napi fehérjeszükséglete tehát 60 ± 6 g. Az ezt meghaladó mennyiséget a szervezet zsírrá alakítja, feltéve, hogy az energiaszükségletet más tápanyagok fedezik. Idővel az anyagcsere-folyamatok annyira hatékonyak lesznek, hogy a szükséges fehérje mennyisége 0,6–0,8 g/kg-ra csökkenthető.
A szükséges fehérje ismeretében a megadott arányból kiszámítható a másik két tápanyag napi mennyisége. Példánkat folytatva, a 60 kg tömegű személy ideális napi bevitele: 60 g fehérje, 150–210 g zsír és 30–50 g szénhidrát.

Mit egyek?

Általános szabályok

  • Elsősorban azt együk, amiből a saját szervezetünk is felépül;
  • Az ételt – tekintet nélkül növényi vagy állati eredetére – alaposan megfőzve fogyasszuk (eltekintve néhány jelentéktelen kivételtől).
A legjobb – a tojás
Kétségkívül a leguniverzálisabb tápanyagforrás a tyúktojás, amely a legmagasabb biológiai értékű proteineket és zsírokat biztosítja az ember számára. A tojás sárgája biológiailag aktív tápanyagok sokaságát tartalmazza: érelmeszesedés elleni összetevőket, esszenciális telítetlen zsírsavakat, ritka, de fontos ásványokat (szelént, jódot), és vitaminokat. Legalább napi 4 tojást iktassuk étrendünkbe!
 
  Fehérjeforrások – a húsok
Az emberi szövetek biokémiai felépítéséhez a házisertés húsa áll a legközelebb. Ebből logikusan következik, hogy elsősorban sertéshúst kell fogyasztanunk. A szárnyasok (a házikacsa és a liba kivételével), s főként a hal húsa alacsony zsírtartalma, és az emberi szövetektől különböző biokémiai jellemzői miatt kevésbé megfelelő, fogyasztásukat kellő mennyiségű állati eredetű zsírral kell kiegészíteni. Fontos, hogy a heti menü legalább egy fogása tartalmazzon belsőségeket (vesét, májat, szívet, velőt stb.) A tejtermékek, különböző sajtok szintén jó, de nem elsődleges fehérjeforrások. A növényi eredetű fehérjék biológiai értéke, és ebből következően a tápértéke is alacsony az ember számára.

Zsírforrások
Kétségkívül az állati eredetű zsírok a legalkalmasabbak, melyek az ember számára legkedvezőbb arányban tartalmazzák a telített, valamint az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat. A vajban, a disznózsírban és a hús szaftjában található telített zsírok a legjobb energiaforrások az ember számára és az immunrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet játszanak.
Az állati eredetű zsírok többszörösen telítetlen esszenciális, és egyéb fontos zsírsavakat is tartalmaznak, ám ezek csak az egyéb zsírokkal helyes arányban fogyasztva egészségesek. Ez a döntő arány csak az állati zsírokban fordul elő. Ezek egyik legkiválóbb forrásai a tejtermékek, a különféle sajtok, a tejföl és a vaj – magas zsírtartalmú változatai (!).
Átmenetileg elfogadható alternatívát jelentenek a növényi zsírok közül: az olívaolaj, a különböző diófélék olajai, a pálma és kókuszolaj is. Emellett az egyébként helytelenül növényi olajoknak nevezett zsírfélék fogyasztását (különösen a sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazókét) a minimálisra kell csökkenteni emberi egészséget károsító hatásuk miatt.

Szénhidrátforrások
Az anyagcsere-folyamatok közötti egészséges egyensúly fenntartása érdekében korlátozott mennyiségű szénhidrát-fogyasztást az egyszerű cukrok (pl. glükóz és fruktóz) helyett inkább összetett szénhidrátokkal (pl. keményítő) fedezzük!
Leginkább ajánlottak az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek és a burgonya. A szénhidrátban gazdag tészták, a rizs és az édes gyümölcsök elkerülendők az emésztésre és az anyagcserére kedvezőtlen hatásuk miatt. Bizonyos gyümölcsök, főként a bogyós termésűek korlátozott mértékben fogyasztva jó szénhidrátforrásoknak tekinthetők. Kerüljük a cukrokat, esetleg ételek mérsékelt ízesítésére vagy kis mennyiségű desszertekhez, fagylaltokhoz fogyaszthatjuk!

Példamenü
Az alábbi étrend az „Arkadia” Egészségügyi Akadémián alkalmazott diéta része, melyet a két hetes kúrára túlsúlyosan érkező súlyos betegeknél sikeresen alkalmaznak, mint bevezetőt. A kezdeti szakaszban a betegek szervezete több energiát és jobb minőségű fehérjéket igényel. Nincs szükségük viszont annyi zsírra, mivel a diéta következtében a zsírfeleslegek gyors elégetésével beindul náluk a fogyás. Két hét alatt átlagosan 3,5 kg-ot fogytak, míg a legyengült, sovány páciensek átlagosan 2,6 kg-ot híztak. A fehérje-egyensúly helyreállásával (amikor a bevitt és kiválasztott protein mennyisége megegyezik) a diétában már az ajánlott 1 : 3 protein/zsír arányt alkalmazzák.

REGGELI: tojásrántotta sonkával, vajjal, palacsintával és citromos teával
2 tojás
Füstölt sonka
Disznózsír
Vaj
2 palacsinta
1 vékony szelet citrom
100 g
  50 g
  10 g
  10 g
100 g

  Arányok
Fehérje
Zsír
Szénhidrát

Összesen
1 : 3,2 : 0,15
  32,3 g
103,8 g
     5 g

1010 kcal
EBÉD: zellerkrémleves, rántott sertésszelet, ecetes uborka,
burgonyaszirom, higított gyümölcslé
Leves
Sertésszelet
Disznózsír (a sütéshez)
Uborka
1/2 tojás (rántott szelethez)
2 evőkanál gyümölcslé
– 1 pohár vízhez
200 ml
110 g
  10 g
1 db (kb 100 g)
100 g


  Arányok
Fehérje
Zsír
Szénhidrát


Összesen
1 : 2,8 : 1,4
25 g
71 g
35 g


884 kcal
VACSORA: csülök-kocsonya, palacsinta, vaj, citromos tea
Kocsonya
Vaj
2 palacsinta
1 vékony szelet citrom


100 g
  10 g
100 g  Arányok
Fehérje
Zsír
Szénhidrát

Összesen
1 : 1,8 : 0,1
51 g
85 g
  5 g

884 kcal
VACSORA: csülök-kocsonya, palacsinta, vaj, citromos tea

Arányok
Fehérje
Zsír
Szénhidrát

Összesen
1 : 2,5 : 0,4
108,3 g
259,8 g
  45 g

2854 kcal
 

Jó étvágyat!

Gyógyítási eredmények

Az „optimális étrend” a leglátványosabban a cukorbetegek állapotát javítja. Az orvostudomány hagyományos kezeléseinek nyomán még senki sem épült fel e betegségből, míg a Kwasniewski-féle diétát választók közel 80%-a meggyógyult, a fennmaradó 20% állapota pedig jelentősen javult. A gyógyszert szedő cukorbetegek szinte mindegyike (több száz beteg) a kezelés első három hete folyamán – orvosi ellenőrzés mellett – abbahagyhatta a gyógyszerek alkalmazását. Az inzulint használó betegek mindegyike legalább 70%-kal csökkentette inzulinadagját, összességében 50–60%-uk hagyta el az inzulint, a cukorbeteg gyerekeket is beleértve. (Figyelem: a napi 40 egységnél több inzulint adagoló betegek csak ellenőrzött, klinikai körülmények között kezdjék meg étrendjük, illetve az inzulinadagok megváltoztatását!)

Az alábbi lista olyan betegségek felsorolását tartalmazza, melyeknél Dr. Kwasniewski több száz, illetve több ezer esetben eredményesen, sikerrel alkalmazta az Optimális Diétát egyedi terápiákkal kombinálva: cukorbetegség mindkét típusa, reumatikus ízületi gyulladás, szívizom-elégtelenség, szívkoszorúér-megbetegedések, magas vérnyomás, ideggyengeség, érelmeszesedés, emésztőrendszeri betegségek (a gyomorfekélyt és vastagbélgyulladást is beleértve), pikkelysömör, köszvény, allergiás megbetegedések, asztma. Sclerosis multiplex esetén a diéta megállítja a betegség előrehaladását, és minden esetben az egészségi állapot javulásához vezet. Ennek mértéke az agy és a perifériás idegsejtek károsodásának mértékétől függ.

Fenti adatok részben nem hivatalos klinikai vizsgálatokon alapulnak, mivel Kwasniewski dr. klinikai vizsgálatok folytatására, illetve esettanulmányok közlésére irányuló legtöbb kísérlete a hivatalos orvosi kar bojkottjába ütközött Lengyelországban.

Szakvélemények

A Lengyel Orvostudományi Akadémia Terápiás Bizottságának hivatalos álláspontja: „…minden jelentős nemzetközi tudományos program kimutatta, hogy az állati eredetű zsírok és a sertéshús visszafogása, a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásának növelése és a bevitt kalóriamennyiség csökkentése mérsékli a vér koleszterinszintjét, és csökkenti az ún. civilizációs betegségek előfordulását. Ennek alapján a Bizottság Dr. Jan Kwasniewski által javasolt, „optimális étrendnek” nevezett diétát az egészségre mélységesen ártalmasnak tartja”.

Jan Kwasniewski válaszának részlete: „…Módszerem mindenesetre káros lehet azok számára, akik alkalmazni szeretnék, de emellett még mindig hisznek a modern orvostudomány csalhatatlanságában…Úgy tűnik, bárki szabadon fejleszthet ki gyógymódokat mindaddig, amíg azok alkalmasak nem lesznek a betegségek kezelésére, amíg nem fejtenek ki kedvező hatást a gyógyításban, mint történt ez az optimális diétával is…”

Dr. Henryk Rafalski, a Lódz-i Orvosi Akadémia elnöke, a Kwasniewski-módszer hatékonyságnak vizsgálatával megbízott, 11 professzorból álló bizottság vezetője: „A tények alátámasztják J. Kwasniewski ismereteit a humán táplálkozás területén, és bizonyítják képességét tudásának gyakorlati alkalmazására is.”

Dr. W. Ponomarenko: „…Megbizonyosodtam arról, hogy a diéta hatékonyan kezeli az elhízást, a szív-érrendszeri megbetegedéseket, a magas vérnyomást, a rheumatoid arthritist és más betegségeket. Dr. Kwasniewski bebizonyítja, hogy a telített zsírok csak bizonyos mennyiségű szénhidrát jelenlétében ártalmasak…”

Prof. Dr. Julian Aleksandrovicz, a Krakkói Orvosi Akadémia Haematológiai Klinikájának vezetője: „…Jan Kwasniewski: „A táplálkozás hatása az ember biológiai és kulturális evolúciójára” c. munkája számottevően gazdagította a táplálkozás tudományos elveivel foglalkozó irodalmat. Az elgondolások – különösen a civilizációs betegségek megelőzése jegyében – tudományosan alátámasztottak, s jelentős gyakorlati előnyöket is nyújtanak.

Forrás:
„Dziennik Zachodni” napilap No. 127 és 140, 1999. június
Homo optimus 2000 - Wydawnictwo WGP 1999
www.wgp.com.pl/Kwasniewski-eng.html
www.ahoa.org.au www.ahoa.org.

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk