A II. típusú cukorbetegségről

 ÉDES
 ÉLET…
  Naponta hallani már középkorú hölgyektől és uraktól is – „nincs semmi bajom, csak egy kicsit ugrál a cukrom”. Van, aki 2 és 8–l0, s olyan is, aki 1 és 21 közötti vércu-korszint értékek esetében legyint ilyen könnyedén. A normál 5 körüli érték élettani körülmények között természetesen változhat egy keve-set, de a 3 alatti szint már veszélyes hypoglicaemiás állapotot jelent, amely remegéssel, beszédzavarral, sőt eszméletvesztéssel is járhat, míg a kiugróan magas értékek oly mér-tékben rongálják a sejteket, hogy abban az egész szervezet károsodik.

Mi is a II. típusú cukorbetegség?

Az egész szervezet mintegy 70 milliárd sejtjére, az egész érhálózatra és a szervezet valamennyi funkciókörére kiterjedő, komplex anyagcsere forgalmi megbetegedés. Az időskori cukorbetegséget nem szabad felelőtlenül elbagatellizálni, hogy „majd egy kicsit diétázom, esetleg szedem a felírt gyógyszert, s majd csak lesz valami”. Tudomásul kell venni, hogy az esetleges következmények igen komolyak, egyik súlyosabb, mint a másik.

Az ingadozó cukorszint alapvetően tönkreteszi a szervezet sejtszintű energia gazdálkodását, állandó ATP hiány jelentkezik.
A sejtszintű éhezés a magas vércukorszintnél azért alakul ki, mert a vér magas cukor koncentrációja állandóan a sejtnedvekből próbál hígulni, s ez állandó szomjúságot, állandó vizelési kényszert idéz elő, míg alacsony vércukorszintnél nincs, ami az energiát adná.

Az állandó kiszáradási állapot tönkreteszi a bőr alatti kötőszövetben a vegetatív idegrendszer végpontjai körüli hidrátburkot, ez eleinte viszketésben jelentkezik test szerte, majd kialakul a polyneuropathia diabetica, ami már igen súlyos, a szervezet komfort állapotát nagy mértékben rontó állapot. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a laza rostos kötőszövet sejten belüli és sejten kívüli víztartalmának torzulása, ami a szervezet belső elektromágneses sejtközi információ áramlásának jelentős romlását hozza magával. Ez az egyik oka az előrehaladott cukorbetegek lelassult élettempójának, mentális retardációjának.

A következő kórkép a szervezet mintegy 80–100.000 km hosszú hajszálérhálózatának fokozatos tönkremenetele, az érpálya beszűkülése, az erek falának elmerevedése, ami magával hoz egy sor egyéb másod- és harmadlagos kórképet.

Az erek terminális beszűkülése krónikus oxigénhiányos állapotot hoz létre, emiatt a belső lebontási folyamatok az oxidatív állapot helyett erjedés irányába tolódnak el – ez a szervezet normális sav-lúg egyensúlyát károsítja. A vérsavó normális 7,38–7,43 közötti pH értéke savas irányba tolódik el.

Az elsavasodás következtében sérül a rendkívül kényes mikrobiológiai egyensúly részben a belekben, de a hüvelyben, a bőrön, a körmökön, a bőrredőkben, a hajas fejbőrön is elszaporodnak a sarjadzó és fonalas gombák, s kialakul a systemás mycosis, azaz az egész szervezetre kiterjedő gombás elfajulás.

A savas pH miatt nehezen és tökéletlenül ürül az epehólyag, ez részben epepangást eredményez, s visszahat a hasnyálmirigyre – lévén közös kivezető nyílásuk a patkóbélbe. További gond a zsíremésztés tökéletlensége, s ez magával hozza a zsírban oldódó vitaminok rossz szintézisét is. A zsírban oldódó vitaminok hiánya pedig tovább károsítja az amúgy is sérült nyálkahártyát és hámszövetet az egész szervezetben.

A patkóbél és az egész vékonybél rendszer zavara megmutatkozik a bélfodri nyirokcsomók tökéletlen működésében, s ez rontja az egész szervezet immunválaszadó képességét.

Az érrendszernek vannak ún. végartériái, melyeknek funkciókiesés esetén nincs alternatívájuk. Ezeknek egész életünkben kifogástalanul kell működniük, különben komoly károsodások alakulhatnak ki. Ilyen végartériák találhatóak például az agyban, a szemben, szívben és a vesékben is. Ezek cukorbetegség okozta károsodása következtében alakulhat ki a krónikus cerebralis hypoxia, aminek az eredménye a teljes elbutulás, a szemben lévő érkárosodás vaksághoz vezethet. A betegég neve retinopathia diabetica, s a lézer sem sokat segít rajta, sőt egy idő múlva a lézerkezelések okozta sok hegesedés eredményez vakságot. A szív koszorús ereinek tönkremenetele a szívinfarktust hozza magával, míg a vesében a nephropathia diabetica, azaz az elemi vese egységekben lévő glomerulusok elpusztulása rendszeres dialisist tesz szükségessé. Ezért kell a carbamid és creatinin szintet állandóan ellenőrizni.

A keringési összeomlás miatt megemelkedik a vérnyomás, szapora lesz a pulzus, s ez már önmagában igencsak elfárasztja az egész szervezetet – kialakul a krónikus fáradság szindróma.

A cukorbeteg lehet csont sovány, de lehet kövér is, emelkedhetnek a vérzsír értékek is, kialakulhat a hepato spleno megalia – májnagyobbodás, emelkedhetnek a májenzim értékek, ami egyértelműen az erjedés okozta belső alkoholtermelés eredménye. Az anyagcsere helyzet tovább romolhat, s megjelenhetnek a vérben és a vizeletben a ketontestek, ez már igen súlyos állapot.

Sokan – s magam is osztom ezt a véleményt – a genetikai hajlam mellett a lélek betegségének testi tünetét látom a kórban.

A kicsiny gyermeknél az anyai öl biztonságérzete, a szeretet, s a tejcukor édes íze – mint primer imprinting – lenyomatot hagy a limbikus központban. Amikor az élethelyzet tartósan megromlik, lehet ez gyász, válás, munkahelyi problémák, házastársi konfliktus, tartós stressz, egyéb lelki terhek, a tudattalan előhívja az édes ízt, azaz a biztonságot – ehhez kapcsolható a „bánatevő” fogalom is. A túlsúly, mint rontó tényező szerepel, mert a kövérség már önmagában is rizikó faktor, s erre rakódik még a lélek terhe is.

Nézzük ezek után a teendőket:

A diétában a 160–180 gr szénhidrátot illő tartani, de nem zsemléből, mert az könnyen oldódó szénhidrát!
A reggeli tehát teljes őrlésű gabonából készült pirítós, tökmagolajjal locsolva, de ehetjük vajjal, sajttal vagy lágy tojással is. Egyetlen étkezésből se maradjon ki a zöld kapor!
A tízórai legyen valamely savanyú gyümölcs.
Az ebéd: először a zöldségleves leve, majd a kifőtt zöldség összekeverve gabonakásával, hozzá leveles zöld saláta, grillezett zöldség, főzelékek, hal, túró, sovány baromfi.
Uzsonna: egy szelet pirítós tökmagolajjal.
Vacsora: zöld saláta, grillezett zöldség.
Pótvacsora: kefir, joghurt.

Nagyobb mennyiségben fogyasztható a sárgahüvelyű zöldbab, valamint a csicsóka is. Szezonjában bőven ehető a pitypang leveléből és virágából készült saláta pici olajjal, citrommal.

A fehérje – szénhidrát arány 1:3 lehet, igen fontos a bőséges élelmirost bevitel. Tilos az állati zsiradék, s minden, amiben könnyen oldódó szénhidrát van.

 

A funkcionális élelmiszer-kiegészítők közül a króm és cink nem maradhat ki, valamint kötelező a flavonoidok valamely formájának napi fogyasztása.

Teakúra:

Reggel – egy csésze fehér fagyöngy hideg ázaléka vagy egy csésze 3 percig főtt orvosi zsálya tea.
Napközben – kétféle teát kell külön-külön elkészíteni, majd összeönteni:
1. citromfű, orbáncfű, fekete áfonyalevél, szederlevél, málnalevél, szamócalevél, kecskeruta, kukoricabajusz, pitypanglevél és gyökér 1:1 arányú keveréke. Ebből 5 evőkanállal tegyünk 1–1,2 liter forrásban lévő vízhez, 1–2 percig főzzük, majd kissé lehűtjük és szűrjük le.
2. Este 1,2 liter hideg vízbe áztassunk be 5-6 evőkanál fehér babhéjat, ezt másnap lassan főzzük le a felére, s keverjük hozzá az 1. teakeverékhez. Az 1. és 2. teát összekeverve, egész napra elosztva kortyoljuk ízesítés nélkül.

Kiegészítésképpen a talpmasszázs, akupresszúra, akupunktúra, hidro-terápia, fényterápiák, s egyéb fizioterápiák is javasoltak. A különféle gombás fertőzések kezelése a diétával és illó olajokkal jól megoldható, de kiegészíthetjük halogén elemekkel és nascens oxigén kezeléssel.
Testápolásra vadgesztenye alapanyagú krémeket javaslok.
Mindent megelőz azonban az életmódváltás, a helyes értékrend kialakítása, a napi rendszeres, életkorhoz és erőnléthez igazodó, mértékletes sport, valamint a lélek békéjének megteremtése.

 
Béky László
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk