Az ember egészségi állapota a tápcsatornában dől el…

Gyomorsav túltengés, reflux…

„Az ördög a belekben lakozik.” E bölcs megállapításhoz hasonló, részben ókori, részben újabb keletű mondások: „azzá leszel, amit eszel”, „a belek a tyúkokkal mennek aludni”, „táplálékod legyen gyógyítód” stb. – mind azt igazolják,
hogy az ember egészségi állapota a tápcsatornában dől el. Mint közismert,
a tápcsatorna a szájnyílással kezdődik, összetevői pedig a nyálmirigyek, a fogak,
a nyelv, a nyelőcső, a gyomor, a máj és az epehólyag, a hasnyálmirigy, a nyombél,
a vékonybél, a vakbél, a vastagbél, majd a végbélnyílásban végződik.
 

A mai kor embere előre megfontolt szándékkal – sokan ismeretek híján – szinte mindent megtesz annak érdekében, hogy tápcsatornáját nap, mint nap valamilyen inzultusnak tegye ki.

Kezdődik azzal, hogy a lakosság jelentős részének rendkívül elhanyagoltak a fogai. Ma már egyáltalán nem tréfa, hogy sok embernek „több füle van, mint foga”. Hiányos fogazattal nem lehet kellő alapossággal megrágni, feldarabolni, és péppé őrölni az ételeket. Erre még azok is hajlamosak, akiknek egyébként hiánytalan a fogsora. Ételeinket rosszul megrágva, kapkodva nyeljük le, a falatok nem tudnak a nyállal összekeveredni, pedig az emésztésnek már a szájban el kellene kezdődnie. A rossz fogak, a dohányzás, a tömény és rossz minőségű alkoholok, valamint a szélsőséges hőmérsékletű ételek és italok fogyasztása miatt nőtt meg a szájüregi rosszindulatú daganatok száma. Fontos, hogy a szájban észlelt, nehezen gyógyuló sebek, illetve fekélyek esetén azonnal forduljunk szakorvoshoz. Sajnos Magyarországon kb. egymillió fogkefe fogy évente, ami nem utal valami fergeteges szájhigiéniára.

  Nyelvünk az egész tápcsatorna tükrének tekinthető. Mindenkinek meg kellene vizsgálni reggelente tükör előtt a nyelvét, mert ez jelzi, a tápcsatorna mindenkori állapotát. Ha a nyelvünk tiszta, nem lepedékes, berepedezett vagy fekélyes, s emellett nedvesen csillogó, akkor feltehetően tápcsatornánk rendesen dolgozik. Ezért nézi meg az orvos elsőként a nyelvünket, mert ebből fontos következtetéseket tud levonni emésztésünket illetően.

A forró ételek, a cigaretta, az alkohol és a kapkodva elfogyasztott, rosszul megrágott ételek a nyelőcső nyálkahártyáját ugyanúgy károsítják, mint a szájüreget. Nyelőcsőgyulladást, fekélyt, és esetenként rosszindulatú daganatot is okozhatnak.

Rendszeres tömény alkoholfogyasztás következtében a májsejtek elhalnak, és helyüket kötőszövet tölti ki, ami természetesen nem tudja a szervezet számára szükséges méregtelenítési funkciókat ellátni, ezért ún. alkoholos zsírmáj és májzsugor lép fel. Így a tápcsatornából odavezető vénás vér már nem tud akadály nélkül átfolyni a májon, ezért a nyelőcsőben és a hasüregben nagy, tágult vénák keletkeznek, melyek a lábon lévő visszerekhez hasonlítanak. Ez az esetek egy részében véres széklettel, illetve a vér szájon át történő ürítésével párosul.

Ma már szinte népbetegségnek számít az ún. nyelőcső reflux, vagyis a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom gyengesége, ami nem tudja megakadályozni, hogy a gyomorsav visszaszivárogjon a nyelőcsőbe, s az ott lévő nyálkahártyát felmarja. A következmények: gyomorégés, savanyú íz a szájban, böfögés, esetleg csuklás. Gyakori a tisztázatlan eredetű fejfájás, melynek hátterében sokszor reflux betegség áll. Ezt a gasztroenterológus szakorvos egy viszonylag egyszerű tükörvizsgálattal meg tudja erősíteni.

Általánosan igaz, hogy a betegségeket megelőzni kell, mert az a legeredményesebb és legolcsóbb! A különböző betegségek csaknem 100%-áért a helytelen életmód a felelős. Egyre többet látni az utcán papírból szendvicset majszoló, s közben rohanó embereket, holott az étkezés táplálékfelvevő funkciója mellett elsősorban élvezet is, amelyre érdemes naponta 5 × (!) 10–15 percet rászánni, hogy 3 óránként étkezni tudjunk.

Reflux diéta

A reflux betegségnél fontos a rendszeres, kis mennyiségű étkezés. Kerüljük az erős fűszereket, a savas ételeket, az alkoholt, valamint a dohányzást.

Fogyasszunk reggelente valamilyen frissen facsart zöldség vagy gyümölcslevet, egy pohár gyógyteát (például Benedekfűből) vagy néhány szem gyümölcsöt. Nagyon jók a gabonák, a pelyhek és a müzlik, az élőflórát tartalmazó natúr joghurt és kefir, valamint a növényi eredetű tejek.

Ebédre mindig együnk meleg levest, főzeléket vagy salátát. A nyers zölddel elfogyasztott hús kevésbé hizlal, mint a hagyományos köretek. Délután is együnk nyers zöldet vagy gyümölcsöt és 6 óra előtt fejezzük be a nehéz étkezést. Lefekvés előtt egy gyümölcsöt, egy joghurtot vagy egy salátát még elfogyaszthatunk. Igyunk napi 2 liter szűrt vizet, gyógyteát vagy ásványvizet. Tartózkodjunk a szénsavas, cukros „üdítő” italok fogyasztásától. Magyarországon is kapható gyógynövényboltokban, illetve patikákban egy kiváló bázikus por, mely nemcsak a szervezetben keletkezett savas túlsúlyt képes kompenzálni a vérben, hanem a gyomorsav megkötésére is alkalmas.

A tápcsatornának rendkívül sok betegsége ismeretes, ilyenek például a gyomorhurut, a gyomorfekély, a vékony- és vastagbél különböző gyulladásai, fekélyei, melyeket ma már életmódváltással, gyógyszeres kezeléssel és különböző természetes alapanyagú gyógytermékekkel kitűnően lehet kezelni. Nem szabad még a banálisnak tűnő problémákat sem elhanyagolni, mert például a fekélyek talaján is rosszindulatú elváltozások alakulhatnak ki. Ezért fontos, hogy szokatlan tünetek esetén forduljunk orvoshoz. Még egy visszatérő, gyakori csuklás mögött is rejtőzhet komoly betegség. Ne ajánljunk egymásnak orvosi vizsgálat nélkül gyógyszereket, mert ami az egyik embernek jó, a másiknak kifejezetten árthat.

Az emberek többsége makacsul reménykedik és hisz abban, hogy különböző gyógyszerekkel meg lehet szüntetni a betegségeket. Már több ezer évvel ezelőtt is ismert volt az a tény, hogy gyógyítani csak a természet képes, az orvos legfeljebb kezelni tud. Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy egészségéért csak saját maga felelős. Tehát nem folytathatják tovább következmények nélkül a betegségük kialakulásához vezető életmódot, mert ha azon semmiképp nem hajlandóak változtatni, az orvos által felírt gyógyszerek sem tudják rendbe hozni őket.

Szomorú, hogy napjainkban még mindig sok az indokolatlan antibiotikum fogyasztás, aminek hatására a bélrendszerben levő hasznos baktériumok elpusztulnak, ez különböző emésztési panaszokat, a candida gomba elszaporodását és az immunrendszer működésének zavarát idézi elő. Ezekre a tünetekre újabb gyógyszereket írnak fel, s így indul a végeláthatatlan körforgás, melyből úgy tudunk kikerülni, hogy változtatunk étkezési szokásainkon, és gyógyszerek helyett természetes gyógymódokat alkalmazunk.

Ez persze nem teszi feleslegessé az évenkénti egészségügyi szűrést és góckutatást. Eszébe ne jusson senkinek csuklási rohamok, véres széklet, tartós hasmenés, fokozódó fogyás vagy a has területének makacs fájdalma esetén orvosi vizsgálat nélküli öngyógyításba kezdeni. Szakszerű kivizsgálás után konzultáljuk meg kezelő orvosunkkal, hogy melyik az a helyes életmód, táplálkozás vagy természetes gyógymód, mely a szükséges gyógyszeres kezelés mellett alkalmazható és gyógyulásunkat hatékonyabbá teszi.

Dr. Bakanek György

Budai „GYÓGY-FŰ-SZER-TÁR"
BP. XII., Nagyenyed u. 7.
(Déli pályaudvarnál)
Tel.: 3-554-328

Szaktanácsadás, bio- és reform élelmiszerek, gyógynövények, gyógyhatású készítmények, gyógyvizek.

 

Természetes alapanyagú bio- és reformélelmiszerek, gyógynövények és gyógyhatású készítmények, testsúly optimalizálás, allergia- és candida vizsgálat
– gyógynövény szaküzletünkben.

Bp. XIV., (Zugló) Bosnyák téri piac 9-es faház. Tel.: 06-30-9-507-852

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk