A herpesz

„Nehéz ételt ettem!” „Más után ittam!” – Ilyen és ehhez hasonló megállapításokat tesznek a páciensek, ha megjelennek ajkukon a herpeszes hólyagocskák. Általában nem is tulajdonítanak neki jelentőséget, hiszen pár nap alatt, úgy ahogy jöttek, el is tűnnek onnan. Valóban az esetek zömében a felnőttkori, ajkakon megjelenő herpesz diszkréten lezajlik. Éppen ez az oka annak, hogy „viselője” nem gondol arra, a hólyagtartalom fertőző, s bizonyos esetekben komoly bajt is okozhat – például ha legyengült immunrendszerű embert, vagy kisgyermeket fertőz vele. Ne bagatellizáljuk el, ha herpeszes tüneteink vannak, igyekezzünk megóvni környezetünket a fertőződéstől!

A herpesz vírussal minden ember találkozik már kisgyermekkorában. Az első fertőzés az esetek 99%-ában tünet nélkül lezajlik, 1%-ban – tehát nagyon ritkán – ún. elsődleges herpesz vírusfertőzés alakul ki, amely komoly lázzal, súlyos nyálkahártya tünetekkel járó betegség.

Az első fertőzés átvészelése után az emberek 70–80%-a vírushordozóvá válik. A vírus egy érzőideg dúcban „bújik” meg. A szervezet védekező rendszere speciális ellenanyagokat termel, melyek megakadályozzák a vírus szaporodását, azaz a tünetek megjelenését. Ha valamilyen oknál fogva ez a védekezés meggyengül, a vírus életre kap és – „leszánkázva” az idegszálak mentén – tüneteket okoz a bőrön.  

A kiváltó okok általában banálisak: étrendi hiba, túlzott napozás, menstruáció, mechanikus irritáció (pl. ajakrúzs), de előidézheti lázas állapot, pszichés trauma és sok egyéb ok is. A bőrtünetek igen jól ismertek: vöröses udvarral övezett, csoportos, tűhegynyi hólyagocskák. Kevéssé ismert, hogy ezek a hólyagocskák máshol is megjelenhetnek: az orr körül, az arcon, a keresztcsont feletti bőrterületen, s a szem mellett is – kellemetlen szemészeti problémákat okozva. A herpesz vírusfertőzés egyik fajtája a nemi szerveket érinti, ez szülés esetén okozhat bonyodalmakat. A betegség gyakorlatilag bármely bőrfelületen jelentkezhet, de fontos tudni, hogy mindig azon a területen jelenik meg, amelyhez a fertőzött idegdúc tartozik.

A tünetek megjelenését általában megelőzik bizonyos bevezető tünetek: égető érzés, viszketés, egyes esetekben fájdalom. (Ha ilyenkor jégkockát szorítunk az érzékeny bőrfelületre, megakadályozhatjuk a tünetek kialakulását.) A tünetes stádiumot is kísérheti égő érzés, viszketés, esetleg nyirokcsomó duzzanat, majd pár nap alatt a hólyagok pörkössé válnak, végül ezek a pörkök lepottyannak és helyreáll az eredeti állapot.

A kiújulás gyakorisága, a tünetek súlyossága igen változó. Általában évente 2-3 alkalommal, de egyeseknél akár havonta is megismétlődhet.

Fontos szólnunk a gyakran kiújuló herpesz okozta pszichés zavarokról is. A herpesz megnehezítheti a párkapcsolatot, bizonyos foglalkozásoknál akadályt jelenthet a munkavégzésben – gondoljunk például a színészekre vagy az egészségügyi dolgozókra, élelmiszerekkel foglalkozó emberekre. A gyakori kiújulás állandó feszültségérzetet okozhat, rettegést attól, hogy pont a legkellemetlenebb időpontban jelentkeznek majd a tünetek, s maga ez a pszichés tényező is kiválthatja a herpeszt.

Ejtsünk pár szót a kezelésről!

A korai stádiumban elkezdett terápia megakadályozhatja a komolyabb tünetek kialakulását, a kezdeti jegelés hatására a hólyagok gyakran meg sem jelennek.

Az egyszerűbb esetek tüneti kezelésére számos, recept nélkül is kapható, kifejezetten vírusellenes hatóanyagokat tartalmazó készítményt találunk a patikákban. Ezek megszűntetik a bőrtüneteket, gyorsítják a betegség lefolyását, de nem akadályozzák meg a kiújulást, valamint súlyosabb tünetek (pl. szóródó formák) esetén nem elég hatékonyak. Az alternatív módszerek közül szóba jöhet a homeopátia, valamint a lágylézeres kezelés, amely nagyon gyorsan megszünteti a tüneteket. Súlyosabb esetekben kifejezetten vírusellenes aktivitással vagy immunstimuláló hatással bíró gyógyszerek is rendelkezésre állnak, bár ezek sem akadályozzák meg a betegség gyakori ismétlődését.

Gyakran jelentkező herpesz esetén érdemes előnyben részesítenünk a korlátozás nélkül szedhető, természetes komponensekből álló készítményeket.

Akupunktúrával is erősíthetjük szervezetünk védekező képességét, így csökkentve a herpeszes tünetek megjelenésének gyakoriságát.

Kedves Olvasó!

Ne essen kétségbe, ha Önnél is megjelennek a herpeszes tünetek! Ne engedjen utat a negatív gondolatoknak, mert ezek önmagunk ellen visszacsapó energiák, melyek tovább gyengítik szervezetünket, immunrendszerünket, ezáltal még inkább teret engedve a vírusfertőzésnek. A különböző relaxációs technikák segítséget nyújthatnak abban, hogy kiengedjük magunkból a feszültséget, levezessük a stresszt, mely közismerten korunk elsődleges betegségokozója. Mint minden gyógyulásnál, úgy itt is igaz, hogy egészségi állapotunkban nem várhatunk jelentős változást pusztán a gyógyszerektől!

 
Dr. Medgyessy Eugénia
Telefon: 203-0091
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk