2004 szeptember

Itt a nyár
Kedves Olvasó!
Mint minden jó, úgy idei nyarunk is véget ért, de – rendíthetetlen pozitív gondolkodásunk szerint – csupán azért, hogy átadja helyét egy újabb, netán szebb időszaknak, amit sokan „indián nyárnak, de még többen a „vénasszonyok nyarának” neveznek. A borúlátóbbak szerint újra indul a „mókuskerék”, kezdődik a hajtás, az iskola, a stressz, ideje felvenni egy magasabb fordulatszámot, nincs megállás…
Fogászat
A fogak biológiája

Fogaink és szerveink kapcsolata
A szájüregben elhelyezkedő fogak az utóbbi évtizedekben kikerültek elszigeteltségükből. Megdőlt az a nézet, hogy a fogazat és annak állapota a szervezet egy szeparált területét jelentik. Először a fogászati gócok irányították erre a figyelmet, majd a rágószervi rendellenességek és a táplálkozás milyenségének távolhatásai jelentkeztek. A biológiai – komplementer fogászat tudományterülete feltárta, hogy a szájüreg a szervezet funkcionális, elválaszthatatlan része, az itt jelentkező problémák a szervezet egyéb részeire is kihatnak, sőt a szervezetből is érkezhetnek jelzések erre a területre.

Dr. Csiszár Róbert, fogszakorvos,
a komplementer / biológiai fogorvoslás honoris causa tanára, vizsgáztatója
Herbárium
Gyógynövények a szájüreg és fogíny elváltozásainak kezelésében
A száj és garatüregben keletkező gyulladások és a hozzájuk kapcsolódó fájdalom csökkentésére, illetve a szájüreg mikroflórájának karbantartására a középkor óta alkalmazzák a gyógynövényeket. A salernói Johannes Platearius 1125 körül íródott Gyógymódok című művében számos receptet ajánl. Kétségtelen, hogy a száj- és garatüreg elváltozásai – ideértve a meghűlés okozta gyulladásokat is – negatívan befolyásolják a táplálék fizikai és kémiai lebontását is, ezért ezeket az emésztőszervek betegségeihez is sorolhatjuk.
Prof. Dr. Kéry Ágnes, a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke
Bőrgyógyászat
A herpesz
„Nehéz ételt ettem!” „Más után ittam!” – Ilyen és ehhez hasonló megállapításokat tesznek a páciensek, ha megjelennek ajkukon a herpeszes hólyagocskák. Általában nem is tulajdonítanak neki jelentőséget, hiszen pár nap alatt, úgy ahogy jöttek, el is tűnnek onnan. Valóban az esetek zömében a felnőttkori, ajkakon megjelenő herpesz diszkréten lezajlik. Éppen ez az oka annak, hogy „viselője” nem gondol arra, a hólyagtartalom fertőző, s bizonyos esetekben komoly bajt is okozhat – például ha legyengült immunrendszerű embert, vagy kisgyermeket fertőz vele. Ne bagatellizáljuk el, ha herpeszes tüneteink vannak, igyekezzünk megóvni környezetünket a fertőződéstől!
Dr. Medgyesi Eugénia,
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos és akupunktúrás orvos, adjunktus
Anyagcsere
Gyomorsav túltengés, reflux…
Az ember egészségi állapota a tápcsatornában dől el…
„Az ördög a belekben lakozik.” E bölcs megállapításhoz hasonló, részben ókori, részben újabb keletű mondások: „azzá leszel, amit eszel”, „a belek a tyúkokkal mennek aludni”, „táplálékod legyen gyógyítód” stb. – mind azt igazolják, hogy az ember egészségi állapota a tápcsatornában dől el. Mint közismert, a tápcsatorna a szájnyílással kezdődik, összetevői pedig a nyálmirigyek, a fogak, a nyelv, a nyelőcső, a gyomor, a máj és az epehólyag, a hasnyálmirigy, a nyombél, a vékonybél, a vakbél, a vastagbél, majd a végbélnyílásban végződik.
Dr. Bakanek György, GyISM szakmai főtanácsadó,
nőgyógyász, sportorvos, életmód tanácsadó
Epés gondok
Az epehólyag kövesség az emberek mintegy 10–15%-át fenyegeti. Kialakulásának veszélye az életkor előrehaladtával, konkrétan 40 év felett ötévenként 3%-kal növekszik. Nőknél kétszer olyan gyakran fordul elő, mint férfiaknál, ennek feltételezhető oka részben a hormonális különbségben, részben pedig a terhesség epepangást okozó hatásában keresendő.
Dr. Mádi-Szabó László, az orvostudományok kandidátusa,
belgyógyász, gasztroenterológus
Dietetika
Édes élet…
A II. típusú cukorbetegségről
Naponta hallani már középkorú hölgyektől és uraktól is – „nincs semmi bajom, csak egy kicsit ugrál a cukrom”. Van, aki 2 és 8–l0, s olyan is, aki 1 és 21 közötti vércu-korszint értékek esetében legyint ilyen könnyedén. A normál 5 körüli érték élettani körülmények között természetesen változhat egy keveset, de a 3 alatti szint már veszélyes hypoglicaemiás állapotot jelent, amely remegéssel, beszédzavarral, sőt eszméletvesztéssel is járhat, míg a kiugróan magas értékek oly mértékben rongálják a sejteket, hogy abban az egész szervezet károsodik.
Béky László, természetgyógyász
Optimális diéta?
DR. JAN KWASNIEWSKI (1937) lengyel orvos „optimális táplálkozás” néven világszerte ismertté vált diétáját sokan mérföldkőnek tekintik a táplálkozás-elméletben, ám még többen vannak azok, akik megdöbbenéssel, sőt felháborodással fogadják a modern táplálkozási alapelveknek homlokegyenest ellentmondó teóriát.
Dr. Jan Kwasniewski, kutató orvos, belgyógyász, dietetikus
Optimális Diéta a „mérlegen”
A naponta rendszeresen fogyasztott táplálékok mennyisége és összetétele jelentősen befolyásolja az egészségi állapotot. A kockázatnövelő vagy csökkentő táplálkozási tényezők és az egészségi állapot közti összefüggéseket gondosan elvégzett, nagy számú kutatás, elemzés eredményeinek értékelése során állapítják meg a szakemberek.
Dr. Zajkás Gábor, OÉTI igazgató helyettes, főorvos
Sztárriport
„Nem vagyok beteg, csak diabeteszes!”

ERŐS ANTÓNIA, az RTL Klub műsorvezetője közismerten szép, energikus és mindig jókedvű. Nehéz elhinni róla, hogy már 10 éve cukorbeteg, s az ennek megfelelő szigorú étrendi és életmódbeli korlátok ellenére mind magánéletében, mind feszített tempójú munkájában maradéktalanul teljes életet él. Nem marad ki semmiből, erről csoki barna színe is árulkodik, sőt bevallja, hogy napimádó…

Kardiológia
Szív & Szex
Férfiak intim gondjai az érrendszeri betegségek tükrében
Anyagi értékekre összpontosító fogyasztói társadalmunk sajnálatos velejárója szív- és érrendszeri kockázati tényezőink növekedése. Ez magyarázza a magas vérnyomás és koleszterin szint, a túlsúly, a cukorbetegség, a mozgásszegénység, a dohányzás következtében viszonylag fiatal életkorban fellépő érbetegségek növekvő számát. A megélhetésért és érvényesülésért vívott harc közepette fenntartott egészséges életmód aszkétikus önfegyelmet igényel. A réven nyert pillanatnyi örömökért azonban a kialakuló érbetegség súlyos vámot szed: gyakran az életminőség egyik legféltettebb kincsének – partnerkapcsolatok, szerelmi élet – elvesztését is jelentheti.
Dr. Polyák József, belgyógyász-, kardiológus-, klinikai farmakológus szakorvos,
a magas vérnyomás ellátásának "Európai minősítettségével” rendelkező orvosa
A hónap kérdése
A csoki pedig egészséges!???
Azok, akik azt állítják, hogy nem tudnak élni csoki vagy pizza nélkül, nem biztos, hogy túloznak. Legalábbis ezt állítják amerikai kutatók, akik egy kísérlet során egészséges, de éhes emberek agyát szkennelték, és azt találták, hogy ha kedvenc ételüket látták és szagolták, agyuk ugyanúgy reagált, mint a kokainfüggőké a drogra.
Dr. Pándy Mária, szexuálpszichológus, a Magyar Szexológiai Társaság titkára
Jó bőrben
Ha puha a test
A kötőszöveti gyengeségről
Korábban a tudományos felfogás szerint a kötőszövet feladatának a szervek közötti hézagok kitöltését tekintették. Ma már tudjuk, hogy az ún. laza, rostos kötőszövet szervezetünk belső informatikai rendszerének legfontosabb elemi egysége. A szervezet sejtjei egymással ultra finom elektromágneses rezgésekkel kommunikálnak, s ezt elsősorban a laza, rostos kötőszövet közvetíti.
Dr. Veres Imre, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, egyetemi tanársegéd
Stressz
PSB = Pszichoszomatikus betegség!
A kifejezés egy görög eredetű szóösszetétel (psyhe = lélek; soma = test). Maga a megbetegedés a lélek és a test oda-vissza kölcsönhatásának zavarából ered. Ennek megfelelően a kezelés is elsősorban a lelki okokra irányul, noha emellett a fizikai tünetek is enyhíthetőek.
Prof. Dr. Kisgyörgy János, akadémikus,
igazságügyi elmeszakértő, pszichiáter, allergológus
SZERtelen stresszoldás
Szelíd módszerekkel a stressz ellen
Manapság számos üzleti érdekből „divatba hozott” egészségi probléma létezik, ám a stressz kérdéskörére irányított figyelemnek alapos oka van, hiszen a modern civilizáció egyik jelentős zavaráról van szó! A mai euro-amerikai társadalom polgárai – kiváltképp a városlakók – többnyire „túlstresszeltek”.
Hegedűs Eta, egészségtanító, pedagógus
Természetgyógyászat
Az ősi mágikus fokhagyma
A fokhagyma elsőként azt juttatja az emberek eszébe, milyen is az íze, milyen ételekbe való ízesítőszerként, és természetesen, hogy milyen büdös. Emiatt rengetegen nem is fogyasztják, pedig ha tudnák hogy szinte varázserővel hat egészségünkre!
Só – fehér arany, vagy fehér méreg?
Bolygónkon az élet minden formájának kiindulópontja az őstenger. Az ott megjelenő első élőlények anyagcsere folyamatait a sós tengervíz tette lehetővé. Az evolúció során, a szárazföldi élőlények szervezetében végbemenő folyamatokért továbbra is a só maradt felelős, s így van ez az emberrel is.
Tóth Krisztina, természetgyógyász, táplálkozási- és életmódtanácsadó
EU-körkép
A szomszéd kertje mindig zöldebb!
Étrend-kiegészítő körkép
Az étrend-kiegészítők piacán az EU-csatlakozást követő, a hazai gyártókat és fogyasztókat egyaránt érintő változásokról, s a számtalan külföldi készítmény beáramlása folytán kialakult hazai helyzetről kérdeztük a legilletékesebbet, Dr. Horacsek Mártát, az Országos Élelmezés Tudományi Intézet osztályvezetőjét.
Dr. Horacsek Márta, okl. tartósítóipari mérnök, az OÉTI osztályvezetője
Környezetünk
Tájsebészet
Környezetünk „méregtelenítése”
A szemét gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, ugyanis a természet körforgása során semmilyen felesleges anyag nem keletkezik. Az ókori görög és római kultúrák szervezett szemétszállításához képest a középkor jelentős visszalépést jelentett, a fekáliát és egyéb hulladékokat nemes egyszerűséggel az utcára borították. Emiatt napirenden voltak a tömegpusztító járványok, a pestis és a kolera. Míg a régebbi korok hulladéka főként szerves alapú volt, addig a jelené nagy mennyiségben tartalmaz természetidegen, nem lebomló, életre közvetlenül is veszélyes anyagokat. A szakszerűtlenül tárolt hulladékok, az illegális lerakók ma is ugyanúgy veszélyeztetik az ivóvízbázisokat, szennyezik a talajt és a levegőt, mint egykor.
Privigyei Csaba, környezetvédelmi tanácsadó,
a Tájsebészet Program országos koordinátora
Egészségposta
Egy ér aranyból?
A Szerkesztőség Egészségposta rovatához érkező levelekben egyre gyakoribb kérdés, hogy milyen természetes gyógymódok állnak rendelkezésre az aranyér kezelésére. Olvasóink részére küldött személyre szóló válaszaink mellett szükségesnek látjuk, hogy a lap hasábjain is részletesebben kitérjünk erre, hiszen a levelek tanúsága szerint igen sok olvasónkat érinti e téma.
Béky László, természetgyógyász
Újdonságok
Termékújdonságok
Asztrológia
Asztro-diéta – Mit egyek?
Az ízek, az ízlelés bolygója a Vénusz. Ízlésünket, étkezési szokásainkat nagyban befolyásolja, hogy hol helyezkedik el személyes horosztkópunkban. Ennek tükrében – rendhagyó módon – asztológusunk látja el Önt, Kedves Olvasó „testhez álló” étkezési tanácsokkal.
Németh Ágnes, okleveles asztrológus
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk