„A víz a mindenem…”
ATHÉN –
A NAGY ÁLOM

Cseh László egy 18 éves fiatalember,
aki számára – a budapesti Vörösmarty Gimnázium
diákjaként – még közeli emléknek számítanak az érettségi
„megpróbáltatásai”. Saját bevallása szerint igen kevés ideje
maradt a vizsgák előtti felkészülésre, de optimizmusa mindenen átsegítette. Igaz, hogy Halásztelken a családi zöldségesben sem tud „besegíteni” úgy, mint régebben, s hobbyját a számítástechnikát is kissé háttérbe szorítja. Mit tehet egy végzős diák, amikor körülette társai a végtelennek látszó nyári szünidőt, s a nagy szabad életet tervezgetik, míg rá sokkal nagyobb megmérettetés vár?
Éremért indul Athénba az Olimpiára…

Cseh László ötszörös magyar bajnok úszó számára – Linzben az ifjúsági EB-n szerzett 2. és 3. helyezés után – a nemzetközi éremgyűjtés a felnőtt mezőnyben 16 évesen kezdődött Riesában, ahonnan rövid pályás Európa-bajnoki bronzéremmel tért haza.

A tavalyi nyár termése négy ifjúsági Európa-bajnoki aranyérem, s közvetlenül előtte, Barcelonában a Világbajnokságon a felnőtt mezőny legfiatalabbjaként, 17 évesen szerzett ezüstérem, mellyel megdöntötte Darnyi Tamás 12 éves Európa-rekordját, minden idők harmadik legjobb idejét úszva. Idén májusban a madridi úszó-Európa-bajnokságról 2 arany és 1 bronz éremmel tért haza. Cseh László jelenleg a valaha élt legjobb magyar vegyes úszó. Fejlődése döbbenetes: 1 év alatt 10 másodpercet faragott le saját idejéből! Időeredményei alapján a világranglistán is a legjobbak között a helye. Edzője, Turi György szerint Laci, Darnyi Tamás nyomdokaiba lépett. Szakértők szerint még egyáltalán nincs teljesítőképessége határán, jó pár másodperc van még benne.

Mit jelent számodra a víz?
Mindent. Négy évesen kezdtem úszni a budapesti Spartacusban. Ez talán családi örökség, hiszen édesapám is válogatott úszó volt, kicsi korom óta mindig ő vitt edzésre, s azóta is mindenben segít, hogy előbbre jussak.

Kit tekintesz példaképednek?
Darnyi Tamást, aki már akkor Európa-bajnok volt, amikor én megszülettem. Felnézek rá és megfogadom a tanácsait. Időben ugyan gyorsabb vagyok nála, de ő sokkal komolyabb eredményekkel rendelkezik, nehéz lesz ezt behoznom…
Igen tisztelem még Güttler Karcsit és az idősebb úszókat is, nagyon adok a szavukra, tapasztalatukra.

Hogyan viseled a sikert, a népszerűséget?
Ezt is szokni kell, de soha nem szeretnék nagyképű lenni. Az egész környezetem, a családom, a nagyszüleim, s a halásztelkiek drukkolnak nekem, hát van is miért…

És a kudarc?
Ha nem én vagyok a hibás, akkor nem zavar, de bosszant, ha nem sikerül valami, amit célként tűzök ki, például Madridban az EB-n nem sikerült pillangón megúsznom a legjobb időmet.

Edzésen kívül mire jut időd?
Magánéletre nem nagyon. Elég szigorú a napi beosztásom. Reggel 6-kor kelek, az eddigi iskolaidő-szakban a reggeli edzés után 11-re értem be a gimnáziumba, aztán megint edzés, este 7-re érek haza, utána volt egy órám a tanulásra. Ennél többet csak hétvégén, vasárnap tanulhattam, ilyenkor igyekeztem behozni az edzőtáborok miatti lemaradást. A szombat tényleg az enyém, ekkor jut időm a barátaimra, meg a számítógépemre, néha fotózok is, bár főként a versenyeken, amikor épp nem úszom, akkor örökítem meg a többiek szereplését.

Hogyan őrzöd egészségedet, állóképességedet?
Szerintem igen jó formában vagyok a rengeteg edzésnek köszönhetően, emellett sokféle vitamint szedek megelőzésképpen, például C-vitamint, magnéziumot, komplex vitaminokat, hiszen nem engedhetek meg magamnak semmilyen kiesést egy esetleges betegség miatt.

Lesz-e számodra nyaralás?
Hogyne, Fűzfőn az edzőtáborban, kemény edzés, felkészülés. Pihenésre csak az Olimpia után szeptemberben kapok időt.

Legfőbb kívánságod?
Szeretnék már néhány hónappal idősebb lenni…

Athéni Olimpiával kapcsolatos célkitűzésed?
Minden számban, amiben indulok, meg kell úsznom a legjobb időmet.

Szerinted mire lesz ez elég?
Egy éremre biztosan a 400 méteres vegyesben, a 100 méteres hát és a 4×100-as váltó tekintetében nem mernék jóslásokba bocsátkozni, az majd ott derül ki a medencében. Mindenképpen legalább egy dobogós helyezést várok, éremmel szeretnék hazatérni.

 

Min kell még javítanod a felkészülés alatt?
A fordulóim nem elég gyorsak, és még jobb állóképességet kell szereznem.

Látsz-e esélyt a nagy ellenfél, az amerikai Phelps, a „földönkívüli” legyőzésére?
Barcelonában pillangón sokkal jobb volt nálam, háton ez már nem volt egyértelmű, mellen és gyorson pedig felvettem vele a versenyt. Keményen edzek, főként háton és mellen tudok még lefaragni az időmből. Barcelonában ő nyert, talán Athénban ez másképp lesz…

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk