Bélbetegségek minden mennyiségben

Más a tünet,
más a kór!

A betegek sorra keresik fel a rendelőket a legkülönfélébb panaszokkal, s ott megerősítést, sőt terápiát is kapnak TÜNETEIKRE.

 

A teljesség igénye nélkül néhány ezek közül:

 • Szomorú, elkeseredett, depresszív gondolatokkal keresik fel a pszichológust, s az meg is állapítja, hogy valóban jogos a panasz, mert valahol a tudattalanban ez is, meg az is mozgolódik. Jó lenne a problémát valamilyen szedatívummal, nyugtatóval vagy kedély javítóval kezelni, különben nagy baj lehet.
 • Állandósult fáradtság, hideg végtagok, főleg a lábak fáznak bokától lefelé. Az ideggyógyász vagy a kardiológus valamely béta-blokkolót, s keringésjavítót is javasol.
 • Fázékony a dereka, érzékeny a vesetájék, gyakoriak a felfázások. A szakorvos – biztos, ami biztos – felír valamilyen antibiotikumot.
 • Hullik, s fényét vesztett a haj, hajmosákor egy egész csomót lehet belőle összeszedni a fürdőkádban. A bőrgyógyász vitaminokat ír fel.
 • Kisebesedett a fejbőr, seborrheás foltok jelentek meg a szemöldök körül, s az orrcimpa kanyarjaiban is. A bőrgyógyász felír egy garantáltan hatékony kenceficét.
 • Fogmosáskor állandósult a fogínyvérzés, ínysorvadás jelei mutatkoznak, reggelente lepedékes a nyelv. A szakorvos felír egy rendkívül hatékony ecsetelőt, majd ezután egy másikat, emellett vitaminok fogyasztását, száj és fogíny zuhany használatát javasolja.
 • Időnként látászavar alakul ki, még kettős látás is előfordul. A szemész felírja az első korrekciós szemüveget.
 • Egyre gyakoribb a nátha, az orrnyálkahártya gyulladás, a szaglóhám kiszáradása, a szaglás gyengülése. A szakorvos felírja az orrcseppet, esetleg hozzá még valamely gyógyszert is.
 • Előbb a nagyízületek, majd a kisízületek is fájdalmasak lesznek, elsősorban a térdek, főként a bal. A szakorvos felírja szükséges gyógyszereket.
 • A test egész felületén igen száraz a bőr, de leginkább a lábszárak külső részén. A terápia: vitamindús hidratáló krémek, amelyek kilószám kerülnek felkenésre.
 • Változik a széklet. Hol napokig nincs semmi, aztán néhány bogyó, esetleg vékony, sárgás széklet gyakori utóürítéssel, máskor gázosodással, görcsökkel kísért híg székletürítés, akár naponta több alkalommal. A panasz gyors megszűntetésére a szakorvos szulfonamidot vagy antibiotikumot ír fel.
 • Állandósul az étkezés utáni puffadás, teltségérzet, ám erre is van számtalan, a tüneteket elkendőző gyógyszerünk.
 • Krónikussá vállnak az allergiás, asztmatikus tünetek, amelyre a szakorvos még a szteroidot is felírja.
 • Könyök- vagy térdhajlatban, s másutt is atopiás dermitis vagy ekcéma alakul ki, s már jön is a csodakenőcs, ami még szteroidot is tartalmaz.
 • Gombásodnak a körmök, elsősorban a kis- és nagylábujjakon. Máris ott a szakorvosi terápia: antimikotikumok szedése, esetleg ecsetelés valamelyik ügyeletes csodaszerrel.
 • Állandósult nőgyógyászati panaszok, folyás, kellemetlen szag, libidó csökkenés, gyakori vizelési inger, égő érzés – szinte mindenütt kívül-belül, ami házasélet után megsokszorozódik, s a partnernél is jelentkezik a kínzóan égő érzés, s a hámlás. Terápia: antibiotikum, s a eltiltás a házas élettől.

Kedves Olvasó!

A leírtakon kívül még mintegy 100 féle egyéb tünettel találkoztam az elmúlt évtizedek során, melyek a különféle bélbetegségekhez – az irritábilis bélszindrómától kezdve a krónikus vastagbélgyulladáson keresztül egészen a különféle rosszindulatú elváltozásokig – kapcsolódva jelentkeznek.

Felelősséggel állítom, hogy Hyppokrátész ősapánknak legszakszerűbb mondása: „a halál a belekben lakozik” szó szerint igaz, mert amíg a belekben nincs rend, a szervezet számtalan formában küldi jelzéseit, melyek kiinduló pontja a bél, ám a tünetek gyakran máshol jelentkeznek.

Fejlődéstanilag az embrionális időszakban az ún. bélcsíra stádiumban alakul ki a bélrendszer és a tüdő. A hagyományos kínai orvoslásban a tüdő és vastagbél egy energiarendszert képez. Tehát valamennyi bélbetegség megjelenhet légúti panaszok formájában is, és viszont.

Szervezetünkben mintegy 70 milliárd test sejt található, s ennél egy nagyságrenddel több a velünk együtt élő mikroorganizmusok száma. Ezek a parányi szervezetek saját anyagcsere folyamataik eredményeképpen elősegítik a bélben többek között a B-12 vitamin és a vas szintézisét, ezen kívül egy sor olyan élettanilag fontos feladatot látnak el, melyek nélkül szervezetünk hiánybetegség állapotába kerülne.

A mikroszervezetek táptalaját a szervezet tápanyagai közül az ún. élelmi rostok, főként ezek vízben oldódó fajtái (pl. a pektin) képezik. Ezek megtalálhatók többféle táplálékunkban, például az almában és a zabban.

A bélbetegségek összes formájánál a legelső lépés a helyes étrend kialakítása.

Tilos minden, amiben cukor és fehér liszt van, ami puffaszt, csípős vagy bugyborékos, szénsavas, továbbá amire egyéni érzékenység áll fenn.

  Ajánlatos az étrendben a teljes őrlésű, lehetőleg tönkölyből készült kenyér, péksütemény és tésztafélék beállítása, gabonakásák, zöldségleves és leveles saláták gyakori fogyasztása, de a héjjában sült vagy főtt burgonya, a párolt zöldségek is beleillenek a rendszerbe.

Reggelire ajánlott az epe elválasztás javítására hetente 3×3 db lágytojás, 1–1 evőkanál hidegen sajtolt étolaj pirítósra, napközben salátákra, kásafélékre.

A bélflóra helyreállítását a megfelelő táplálkozás mellett pre- illetve probiotikus készítményekkel is elősegíthetjük. A bélműködésre jótékony hatásúak lehetnek egyes gyógynövénykészítmények is.

Hasmenéses időszakban segít a lósóskamag tea, egyébként a citromfű, orbáncfű, apró bojtorján, cickafark, körömvirág, libapimpó, pásztortáska 1:1 arányú keverékének forrázata képezze napi 1–1,5 liter teánkat. A vastagbél nyálkahártyája igen érzékeny, itt történik meg a víz visszaszívása. Tehát, amíg bármilyen zavar áll fenn, folyadékot csak kortyonként szabad fogyasztani, mert különben még a legjobb tea is a hasmenést segíti elő. A teához használjunk valamilyen speciálisan kezelt, vagy pihentetett vizet. A rendezetlen struktúrájú víz nem segíti elő a gyógyulást.

A harmónikus makro-mikro elem és vitamin ellátás nélkülözhetetlen, de az adagolással óvatosan bánjunk, mert a sérült nyálkahártya nem szívja fel a kellő mennyiséget – tehát a napi adagot több részre osszuk el.

Alulról öltözzünk melegen, ha kell, alváshoz is húzzunk zoknit. A napi rendszeres testmozgás, sport, s a megfelelő mennyiségű pihenés, kikapcsolódás is elősegíti az állapot javulást.

Végére hagytam a legfontosabbat:

  Vegetatív idegrendszerünk két formában működik:
 • az egyik a nappali időszakban az állandó megfelelés a kihívásoknak (simpatikotonia)
 • a másik éjjel, amikor utolérjük magunkat, s töltődünk (parasimpatikotonia).

A nappali szakaszban a megterhelés miatt máshová koncentrálódik az energia, s nem jut elegendő az amúgy igen energiaigényes emésztési folyamatokra, így nem megfelelőek a lebontási folyamatok, erjedés alakul ki, amely tönkre teszi a sav-lúg egyensúlyt, a mikrobiológiai egyensúlyt. Ez hosszabb távon iritábilis bél szindróma kialakulásához vezethet, majd a problémák szervezetünkben ott folytatódnak, ahol erre genetikailag kódoltak vagyunk.

Aki állandóan űzött vadként éli életét, rohan, mindig késésben van, a saját élete mellett is elrohan, éjjel sem tudja kipihenni magát (pl. késői lefekvés vagy földsugárzásban lévő ágy miatt), s a tetejében nappal órákat ül a számítógép előtt, kocsijában állandóan szól a mobil telefon, az szedhet bármilyen csodaszert, csupán a tünetek enyhítéséhez juthat el.

A probléma okának megoldásába a fent leírt mikrobiológiai rend-terápián kívül az életvezetés normális mederbe terelése is beletartozik, s talán ez a legnehezebb, de nem megoldhatatlan feladat.

A bevezetőben említett számtalan tünet mind-mind a szervezet belső egyensúlyvesztésének külső megjelenési formái, melyeket nem a tünetek elkendőzésével kell orvosolni, hanem az egyéni különbségeket figyelembe véve, személyre szólóan meg kell keresni a testi-lelki ok-okozati összefüggéseket, s csak ezek gondos elemzése után szabad személyre szóló terápiát javasolni.

 
Béky László
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk