Szemünk világa

"A vakság is taníthat valódi látásra,
s valódi belátásokhoz vezethet el bennünket."
Thornwald Dethlefsen

Alig egy évtizede még, hogy a különféle szemproblémák természetes gyógyítása nemcsak a nyugati orvoslásban, de még a laikus számára is szinte teljességgel lehetetlennek tűnt. A látásjavító szemtorna közel 100 éves, a szemmasszázst és szemjógát pedig már az ősidők óta alkalmazták Kína, Tibet és India természeti népei.

A szem edzése kimaradt a hazai népi gyógyításból. A népszerű, természetes gyógymódokkal szemben a szemgyógyítás tudománya nem szállt apáról fiúra, nem voltak elődök, mesterek.

A szemtréning módszerei: a szemtorna, az akupresszúrás masszázs, az optikai reflexológia, vagyis íriszdiagnosztika, amely szivárványhártya – mint genetikailag kódolt, átfogó reflextérkép – összefüggéseit vizsgálja, a gyógynövénykúrák, de kiegészíti a tréninget kínai masszázs, taoista energetikai gyakorlatok hangterápiával, Hatha-jóga légzőgyakorlatok, vezetett zenés meditációk és járáskoordinációs gyakorlatok is. Ezek s a természetes úton korrigáló segédeszközök mindegyike a szemproblémák kialakulásának megelőzését, a további látásromlás megakadályozását és helyreállítását szolgálják.

 

A VIZUS-módszer® – a nyugati szemorvoslástól eltérően – a már bekövetkezett látásromlást a legtöbb esetben eszközös vagy sebészeti korrekció nélkül is visszafordíthatónak tekinti.

Az egyes látásproblémák hibás nézési szokások miatt jönnek létre, ezért szemüveg nélkül – természetes úton – gyógyíthatók.

Ezért nem függnek össze az öregedéssel (tehát nem törvényszerű az olvasó-szemüvegesség); az öröklöttséggel (tehát a rövidlátás nem öröklött betegség); a látásproblémák megelőzhetők, vagyis rajtunk múlik, hogy életünk végéig ne legyen szükségünk szemüvegre.

A szemgyakorlatok megnyugtatják, pihentetik a túlterhelt szemet és a felborult látási egyensúly visszaállítására törekszenek. A program része Meir Schneider komplex mozgás és látásterápiás módszere is. Mozgásterápiájának elve a mozgáskoordináció, az egyes testrészek elkülönített mozgatása, a masszázs és önmasszázs. A mozgás és látásterápia közös szempontja: a test és az elme ellazítása, a teljes relaxáció, valamint az agy „összezavarása”, melynek segítségével leküzdhetjük rosszul beidegződött szokásainkat.

Tudatosan kell törekedni a szem nevelésére, a helyes nézési szokások kialakítására. A látást lehet irányítani, sőt jelentős mértékben befolyásolni és javítani is. Bár a korrekciós lencsék gyors és könnyű megoldást ígérnek, nem küszöbölik ki a szemprobléma igazi okát, amely miatt a szemüveget felírták. A látásfejlesztő gyakorlatok ezzel szemben a problémák gyökerére hatnak, alkalmazásukkal nemcsak megnöveljük a mérhető látásélességet, de erőssebbé és egészségesebbé tesszük a szemünket.

A látás a szem és az agy komplex munkájának (kölcsönhatásának) eredménye, s a látási szokásminták viszonylag nehezen változtathatók. Az értelem legsikeresebben használható eszközei a látás fejlesztésére: a memória és az elképzelés.

A módszer gyakorlatai hatékonyak rövid- és távollátás, kancsalság, szemtengelyferdülés, szürkehályog, zöldhályog, különféle retina megbetegedések és keringési problémák esetén. Alkalmasak a centrális és perifériás látás stimulálására. Ez az egyetlen módszer, amellyel a vakság határát súroló, orvosilag már „leírt” maradéklátás még stimulálható.

 
Cseke Vanda
ETI okl. szemtréner
VIZUS Alapítvány
T/F: 06 (1) 220-2029,
www.vizus.hu
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk