Strandgomba, napgomba…

Fertőzések kívül-belül

A gombák valódi sejtmaggal és sejtfallal bíró klorofill nélküli paraziták, melyek az emberi bőrön bárhol megtelepedhetnek.
Kedvelik a nedvességet,
a nyirkos, sötét területeket, leggyakrabban ilyen helyeken kezdődik a fertőzés.
 

Az emberre veszélyes fajokat 3 típusba soroljuk: fonalas, sarjadzó vagy élesztő-szerű és penészgombák. Egy másik felosztás szerint megkülönbözetünk felszíni és belsőszervi, ún. szisztémás fertőzéseket. A továbbiakban testtájak szerinti megjelenésük szerint folytatjuk a bemutatást.

A leggyakoribb fertőzés a lábakon figyelhető meg. Az ún. atlétaláb általában a IV-V. lábujjak között alakul ki főként a zárt cipőben dolgozóknál, esetleg sportolóknál. Ilyenkor a bőr kifehéredik, esetleg nedvezik, berepedezik.
A másik típusnál a fertőzés a talpon kezdődik, és a talpélekre is kiterjedve hámlás, illetve piros gyulladás formájában mutatkozik. Ez az ún. mokaszinláb.

A bőr fertőzésétől függetlenül nagyon gyakori, bizonyos életkor fölött szinte népbetegség a lábköröm gombásodása, mely súlyos esetben mind a 10 körmöt érintheti. Általában a kis és nagylábujjak körmén kezdődik, annak felválásával, töredezésével, sárgás-fehér, sárgás-szürke elszíneződéssel, melynek során a köröm alatt morzsalékony, törmelékes anyag szaporodik fel, amely könnyedén kikaparható. Egyes fertőzések során fájdalommal is járó gyulladás alakul ki, ami a körömágy felől terjed duzzanattal, – másodlagos baktérium fertőzés esetén – gennyesedéssel is. A köröm illetve a lábgombásodás elterjedésében szerepet játszik az is, hogy a betegség nem fájdalmas, legfeljebb esztétikailag zavaró, amely azonban a nyári lábbelik viselése során feltőnő lehet.

Bőrgombásodás a test bármely területén kialakulhat szabálytalan, körkörös, közepükön gyakran spontán is gyógyulást mutató fertőzések formájában. Ezek ritkán viszketnek, sokszor már kisgyermek korban is megjelenthetnek, gyakran háziállatoktól vagy haszonálla-toktól szerzett fertőzés eredményeképpen.

A gombás fertőzés néha a hajas fejbőrre is ráterjed, a hajzat foltos, de nem teljes kihullását eredményezve. Ezek nagyon fertőző betegségek, némelyikük bejelentésre is köteles, kezelésük a környezet szűrésével együtt indokolt.

Külön fejezetet érdemelnek a nemi szervek gombás betegségei, melyek az ún. STD, nemi úton átvihető betegségek csoportjába tartoznak.
Ezekért főként az ún. candida gomba a felelős, mely sokszor nagyon makacs, hetekig, hónapokig tartó betegséget okozhat. Élete során 1-2 alkalommal csaknem minden nő átesik a hüvely akut sarjadzó gombafertőzésén, amely gyakran idült fázisúvá válik. A tünetei viszketés, fehér, túrós jellegő váladékozás, fájdalmas közösülés. A férfiak is megbetegedhetnek, a hímvessző bőrének élénkvörös, kissé nedvező gyulladása formájában. A betegség kezelése sokszor nagyon nehéz, mert a fertőzés forrása a szervezet saját tápcsatorna rendszere, emiatt a szervezet egészét kell kezelni.

Jelentős kozmetikai zavart okozhat az arcbőr, illetve a hajas fejbőr korpás gyulladása, amiért egyéb tényezők mellett a bőr normál flórájához tartozó, általában ártalmatlan gombaféle felelős. Több provokáló tényező együttes hatására a mennyiségileg és minőségileg megváltozott fagygyútermelés talaján a gomba sokszor élénkvörös, hámló, kissé viszkető, sokszor rendkívül ijesztő mértékű gyulladást okozhat.

Hasonló gombatörzs okozza, az ún. „napgomba” fertőzést, melynek során a le nem barnult bőrön alig észrevehető halványbarna folt keletkezik. Fény hatására a normál bőrterület lebarnul, a fertőzött rész azonban világosabb marad, és így jól látható fehér foltozottság jön létre. Ez az állapot nem igazán fertőző, viszont kiújulásra hajlamos, elsősorban erősen verejtékező embereknél.

A gombás fertőzésekre általában hajlamosító tényezők: a fokozott verejtékezés, az elhízás, cukorbetegség, más betegségek vagy gyógyszerek miatt legyengült immunrendszer, az antibiotikumok indokolatlan, tartós szedése, hormonális fogamzásgátlók, szexuális partnerek gyakori cseréje.

A kezelés enyhébb esetekben külsőleg alkalmazott gyógyszerekkel (kenőcsök, oldatok, hintőporok) is eredményes lehet, de súlyos, kiterjedt fertőzésnél vagy gyakori kiújulás esetén már belső kezelés szükséges, melynek során a mai modern készítményekkel végleges gyógyulás érhető el.

Megelőzés: termálfürdők, közös zuhanyzók látogatása során a papucs használata szinte kötelező! Természetesen, ha valaki tudja önmagáról, hogy fertőző betegsége van, az ilyen nyilvános helyeket nem is látogathatja. A termálvíz előidézheti a hüvelygomba fertőzést, amely ellen intimzuhannyal, vagy a normál hüvelyflórát helyreállító, hüvelykúpok használatával is védekezhetünk. Ezek sokszor az enyhébb fertőzések kezelésére is alkalmasak lehetmek.

A nyári meleg hónapokban a különösen gondos tisztálkodás, az ún. összefekvő bőrterületek szárazon tartása, dezodorálása fokozottan indokolt. A nyár folyamán az őszi-téli zárt cipők formaldehiddel történő fertőtlenítése kényelmesen kivitelezhető, így kivédhető a lábbeliktől történő visszafertőződés.

Végül ha valaki belső-szervi candida fertőzés tüneteit észleli (puffadás, emésztési zavarok, édességek utáni fokozott vágy, bőrviszketés, esetleg látásromlás stb.) szakemberek felkeresése mellett önmaga is sokat tehet a betegség legyőzése érdekében speciális diétával, kalóriaszegény étrenddel, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával, ami az egészség megőrzése szempontjából egyébként is indokolt.

Dr. Veres Imre
Bőr- és nemigyógyász,
kozmetológus szakorvos, magánorvos
Hotel Aranybika, I. emelet
Debrecen, Piac u. 11–15.
Tel.: 06/30 24-999-24

 

 

 

 

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk