Hol van még
TISZTA VÍZ ?A nyári melegben a szabadidő kellemes eltöltési módja a vízparti pihenés, fürdőzéssel vízisportokkal. Hazánkban nagyon sok helyen találhatunk ilyen lehetőséget, ahol a szép környezet önmagában is felüdülést jelent. A víz azonban veszélyeket is rejt magában, az ismert kockázatok és balesetveszély mellett a szennyezett vízből eredő megbetegedések lehetőségét is figyelembe kell vennünk. Természetes vizeink egy része nemcsak, sőt nem is elsősorban fürdőhely, hanem sokféle célra használt vízbázis, amelyet a szennyeződésektől nem vagy csak szigorú környezetvédelmi intézkedésekkel lehet megóvni.

A fürdéssel járó egészségi kockázatok közül elsősorban a széklettel terjedő és a víz által is közvetített kórokozók szájon át történő bejutását kell megemlíteni. Ezek általában rövid ideig tartó, maguktól gyógyuló, hasmenéssel, esetleg hányással és rossz közérzettel járó megbetegedést okoznak. Egyes célzott járványügyi vizsgálatok ennek a kockázatát 5% körülire teszik, azaz minden huszadik „megmártózás” járhat ilyen kellemetlen következménnyel. A kockázat persze nagymértékben függ az adott víz aktuális szennyezettségétől.

Ezen kívül még meg kell említenünk a légúti és bőrfertőzések kockázatát is, bár ezek előfordulása lényegesen ritkább, a pontos kockázati arányt nem ismerjük.

A most előkészületben lévő új Európai Uniós Irányelv sokkal szigorúbban és árnyaltabb módon fogja előírni a fürdővízminőség ellenőrzését és karbantartását, mint az eddig érvényben lévő, így a tagállamoknak nagyobb gondot kell fordítaniuk állampolgáraik és a külföldi turisták egészségének védelmére e területen is. Nagy tavaink és számos kisebb tavunk fő hasznosítója a turizmus, ezért elvárható, hogy a fürdőzők egészségének védelme legyen minden „gazda” elsődleges szempontja.

A nyilvántartott természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége tó vagy egyéb állóvíz (pl. holtág). Ezek mintegy 75%-a legalább „megfelelő” (sokuk „kiváló”) minősítést kapott az elmúlt két szezonban. Kiváló a minősítése például az Arlói és a Zalacsányi tónak, a Fertő tónak Fertőrákosnál és a Tiszatónak a legtöbb fürdőhelyen. Megfelelő minősítést kapott a többek között a Bánki tó, a Velencei tó legtöbb fürdőhelye, s a Délegyházi tavak is. Változó a vízminőség például az Omszki tónál és az őrségben a Vadása tónál. Nem ítélték megfelelőnek a vízminőséget a fürdési idény egy-egy időszakában több tó, pl. a Domonyvölgyi tó esetében sem. A legjobb a Balaton vízminősége, a legtöbb fürdőhely kiváló minősítést kapott, s csak elvétve fordul elő „nem megfelelő” jelző.

A legtöbb probléma egyes bányatavakkal és holtágakkal van, melyekben a megengedettnél nagyobb szennyezettség is előfordul – különösen a szezon vége felé. Közülük csak kevés a megbízhatóan és a szezonban végig tiszta vízű, többségük - talán a kevésbé védett környezet és a túlzott terhelés miatt – július végére, augusztus elejére többé-kevésbé elszennyeződik. Ellenpéldaként említjük az Ikrényi bányatavat, amely kiváló vízminősítést kapott.

Tájképi szépségükre tekintettel a jelenleginél sokkal nagyobb lehetne folyami fürdőhelyeink száma is. A valóságban ezek többsége – éppen a rossz vízminőség miatt – nem is szerepel a nyilvántartott fürdőhelyek listáján. A listán szereplő 22 folyóvízi fürdőhely 50%-ának a vize volt az elmúlt két szezon valamelyikében kifogásolt. Ennek oka a szennyvíztisztítás távolról sem kielégítő helyzete és a sokféle eredetű egyéb, főként ipari szennyezés határainkon belül és kívül egyaránt. Ezeken a helyeken nincs mód a vízminőség gyakori ellenőrzésére, ráadásul a víz minősége nagymértékben ingadozhat – akár néhány perc alatt is. Alig van olyan hely, amelyet nyugodtan és bármikor ajánlhatnánk. Leginkább a Mosoni-Duna és a szigetközi Duna-ágakat tekinthetjük kivételnek. A Felső-Tisza vízminősége sok helyen megfelelő, sőt kiváló, ám néha ott is tapasztalható minőségromlás. A Körösökön is több helyen találunk kiváló vízminőséget, sőt a Dráván is, például Barcsnál.

Fentieken kívül még nagyon sok helyen láthatunk fürdőzőket a meleg nyári napokon, ám nagyon fontos, hogy tudatában legyünk az ezzel járó kockázatoknak. S ha már nem tudunk ellenállni a hűs víz csábításának, legalább kerüljük el a víz szájunkba jutását, lenyelését!

Javaslom, hogy mielőtt szabadvízi fürdőzésre indulnánk, tájékozódjunk a „kiszemelt” helyszín vízminőségét illetően az ÁNTSZ honlapján (www.antsz.hu), ahol az ellenőrzött fürdőhelyek vízminőségi adatait a szezonon belüli időszakok bontásában is megtalálhatjuk.

Dr. Kádár Mihály
Országos Környezetegészségügyi Intézet
főosztályvezető főorvos

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk