HAJKORONÁNK MEGŐRZÉSE
 
ami hullik, törik, vékonyodik, vagy nincs

Alighogy kihevertük a tavaszi hajhullást – ami általában az ilyenkor fokozottabban mőködő pajzsmirigynek köszönhető – máris készülődhetünk a nyár „fenyegető veszélyeire”.

Az egészséges hajat fedő szarulemezkék (kutikulák) szorosan illeszkednek egymáshoz, felszínük sima, ezért a haj egészségesen fénylő, tapintása selymes, nem kócolódik, a hajszál mélyebb rétegei védettek a nedvességvesztéstől. Ám a hajszálakat nap, mint nap káros külső hatások érik…

A napfény a szőkítéshez hasonlóan a haj fehérjeanyagának bontásával puhítja fel a kutikulákat. A hajat érő ultraibolya-sugárzás nemcsak szárító hatása miatt káros, hanem ki is fakítja a hajat. A napsugár UV-tartománya a levegő molekuláris oxigénjéből szabad oxigént szabadít fel, ami reakcióba lép a hajszálban található vízmolekulával, és H2O2-t alkot. A haj felszínén sérül a kutikula, így a hajszál mélyebb rétegei is károsodnak, a hajvégek felrostozódnak, s a haj törékennyé válik.

A nyári hajápolás részben a károsodások megelőzésére, részben a már kialakult bajok kezelésére irányul.

A hajat erős napsütésben kendővel, kalappal védhetjük, illetve napfürdő után jó minőségű hajbalzsammal regeneráljuk. Olyan készítményeket szoktam javasolni, amelyek mind a fokozott fényvédelemben, mind a károsodott haj regenerálásában – mélytisztításában, újraépítésében – segítséget tudnak nyújtani.

 
JÓ TANÁCS: A balzsamot széles fogú fésűvel oszlassuk el a hajon!
Vizes hajat ne dörzsöljük a törölközővel, csak itassuk le a nedvességet róla.

Abban az esetben, ha törik vagy hullik a hajunk és nem sikerül azt külső kezelésekkel 1–2 hét alatt rendbe hozni, jusson eszünkbe, hogy a haj és a fejbőr problémái a szervezet segélykérő jelzései. Valami nem mőködik jól a szervezetben, s ha nem kezeljük ki a „gyökerektől” kezdve, újból jelezni fog.

A még egészséges mértékűnek tekinthető hajhullás nem látványos, hiszen a hajszálak nagy része nincs ugyanabban a fázisban. Nem helyes, ha számokban határozzuk meg a természetes hajhullás mértékét, hiszen mindez attól függ, hogy utána visszanő-e a haj. A növekedés lassulása, a hajminőség változásai – mind jelzés értékű lehet!

Minden betegség – a legegyszerőbbtől a kínokat okozó súlyos kórokig – egyazon „kis magból”, valamilyen lelki konfliktusból fejlődik ki. A lelki okok finom rezgésinformációinak „besűrűsödése”, anyagivá válása, a fizikai test azon részén mutatkozik meg, amilyen jellegű a „lelki baj”. Mind a szervek, mind a tünetek jellegzetességei üzennek nekünk. A hajas fejbőr ugyanolyan mikro-terület, mint a kéz vagy a talp, amelyen láthatóak bizonyos szervek zónái. Egy adott ponton vagy területen megjelenő probléma – akár korpa, akár kopaszodás, vagy csupán a haj helyenkénti elvékonyodása – egy-egy szerv zavarára, méregterheltségére utal. A vese és hólyag, a máj és epe, a szív és vékonybél, a gyomor, lép és hasnyálmirigy, a tüdő és vastagbél látványosan „jajgatnak”.

Miért hullik vagy miért fogy el idő előtt?

Ékességünket termelő „üzemünket” a szőrtüszők alsó szakaszában kell keresnünk. Az itt található, osztódásra képes sejtek (anyasejtek) ötszörös anyagcseréjüknek köszönhetően időben jelzik a szervezet túlzott terhelését.

A hajápolás az étkezéssel kezdődik!

Majd az emésztéssel, a kiválasztással, és a méregtelenítéssel folytatódik. Ha testünk nem jut elegendő tápanyaghoz, biztosra vehetjük, hogy hajunk, körmünk is jelzi ezt. Ugyancsak kiváltó tényező lehet a szervezet elsavasodása – a hibás táplálkozástól, a nem megfelelő folyadékfogyasztástól stb. –, valamint a méreganyagok felhalmozódása (nehézfém, gyógyszerek, vegyszerek).

JÓ TANÁCS: Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálékokat válasszunk: teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök.
Fedezzük fehérje szükségletünket alacsony zsírtartalmú forrásból: hal, baromfi, hüvelyesek, gabonák!

A haj 98%-a fehérje, tehát a fehérje bevitel kulcsfontosságú az étkezésben. Mégis, ha túl sok van belőle, savasítja szervezetünket. A vese a savas bomlástermékeket kalciummal, ásványi anyagokkal „közömbösíti”.

Amennyiben ezek nem kerülnek be a táplálékkal megfelelő összetételben, úgy a szervezet a hajból és a körömből vonja el a hiányzó mennyiséget. A szervezet legmobilabb ásványi anyag raktára a fejbőrben van. Ha olyan mennyiségben kell a szervezetnek savakat és mérgeket közömbösítenie, hogy a vér és nyirok ásványi anyag tartalékai arra már nem elegendően, a fejbőrt éri a veszteség, ami a hajhagymák mőködését súlyosan érinti.

JÓ TANÁCS: 1-2 hetente kényeztessük a fejbőrt tápláló, méregtelenítő, stresszoldó pakolással. Hajmosásnál hetente – de lehet naponta is – masszírozzuk meg a fejbőrt, a fület, a nyakat és a vállakat.

Saját hajgyógyászati tapasztalataim alapján állítottam össze a HAIR NICE komplex krémpakolást, amely úgy hat a fejbőr és a haj problémáira, hogy közben – az illóolajok finom rezgéseinek köszönhetően – a lelket is gyógyítja. A kínai medicina szerint a haj egészsége a vesemőködéstől függ, de a bélbolyhok állapotát is tükrözi külsőleg.

JÓ TANÁCS: haja szépségét is védi, ha naponta 1,5–2 liter szénsavmentes vizet fogyaszt.

Anyagcsere- vagy felszívódási zavar, a bélflóra összetételének megváltozása, folyamatos stressz, hormonális problémák, a pajzsmirigy csökkent vagy túlzott mőködése – mind-mind a haj állapotát befolyásoló problémák, melyek így egyszerűen hangzanak, a megoldás mégis összetett.

A hajas fejbőr tehát BESZÉL, s a hajgyógyász szakembernek értik ezt a „nyelvet”. Ha a külső kezelésen túl a szervezet belső terápiájában – esetleg még a lelki okok feltárásában – is segítséget nyújtanak, akkor már rövid időn belül számíthatunk a LÁTHATÓ eredményre, hiszen még a már elveszettnek hitt hajszálakat is újra növekedésre lehet bírni!

 
Kis Éva
hajgyógyász
tel.: 06 (20) 964-0830
www.nicehajgyogyaszat.hu
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk