GYÜMÖLCS=
Egészség+Szépség!

Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja kiemelt hangsúlyt helyez étkezésünkben a napi háromszori gyümölcsfogyasztásra. Az évi egy főre jutó 50–60 kg körüli fogyasztásunkkal messze elmaradunk a korábban már az OÉTI, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága által javasolt napi fél kg gyümölcs fogyasztásától.

Miért került ennyire előtérbe e kiemelt jelentőségű élelmiszerek fogyasztásának hangsúlyozása? Egyrészt mivel:

 
a legtöbb Európai Uniós tagország lakossága kétszer annyi gyümölcsöt fogyaszt, mint mi.
 

Másrészt, mert keveset tudunk a gyümölcsök fontos élettani szerepéről, például a szervezet ásványianyag-háztartását áthangoló hatásáról, a szív- és keringési betegségek megelőzésében, a fogyókúrában, illetve a szépségmegőrzésben betöltött szerepéről.
A hazai lakosság táplálkozási szokásait a túlzott konyhasó (nátrium) és az alacsony káliumfogyasztás jellemzi. Az igen magas nátrium/kálium aránynak pedig egyenes következménye a magas vérnyomás, a szív- és keringési betegségek gyakoribb előfordulása.
A gyümölcsfogyasztás képes csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket. Míg táplálkozásunkban a nátrium/kálium arány átlagosan 3–4 közötti értéket mutat, addig a gyümölcsök magas kálium és alacsony nátriumtartalmukkal képesek ennek korrigálására, s – a szervezet áthangolása révén – az arányt a védő szerepet betöltő kálium javára fordítani.

 
A kálium/nátrium arány az almában 40,
körtében 43, kajszibarackban 300,
őszibarackban 83, cseresznyében 83,
szilvában 100, szőlőben 12, ribiszkében 100, szamócában 80, málnában 73, citromban 75.
 

Az ilyen értékekkel rendelkező gyümölcsök fogyasztása már önmagában lehetővé teszi a szervezet kedvező irányba történő áthangolását. További előnye a gyümölcsfogyasztásnak, hogy a gyümölcsökben található magnézium védi a szívizomzatot a kálium leadásától, és ezzel is segíti a szív- és érbetegségek megelőzését és gyógyulását.

 
A gyümölcsök alacsony energiatartalmukkal
az egészséges fogyókúrának is nélkülözhetetlen elemei.
 

Gondoljuk csak végig, hogy az íz- és élvezeti értékükkel az étkezés örömét kiváltó gyümölcsfélékből fél kg alma mindössze 150, ugyanennyi cseresznye 300, a görögdinnye közel 150, a málna 140, a ribiszke 165, a sárgadinnye 200, az őszibarack 200, a narancs 200, s körte csupán 250 kalóriát tartalmaz.
Az olajos magvú gyümölcsök, a dió, a mogyoró, a mandula gazdagabbak ugyan energiatartalomban, viszont értékes E-vitamin-források, amelyek védik szervezetünket a betegségeket kiváltó túlzott oxidációtól, a dohányzás és a különböző stressz-hatások következtében keletkez, a sejthártyákat és a sejtek genetikai anyagát is károsító szabadgyökök hatásától. Hasonlóan antioxidáns hatásúak a gyümölcsökben található C-vitamin, a színes gyümölcsök karotin-tartalma, a citromban található rutin, citrin, quercitrin, cianidin, melyek a P-vitamin keverékei, ugyancsak idetartoznak a gyümölcsök védőhatást kifejtő flavonoidjai, a szőlő magjában és héjában található resveratrol és a fenol-származékok.

Nem kevésbé fontos szerepük van a gyümölcsöknek és zöldségeknek a szépség megőrzésében, ápolásában. Egy kiadós nyári gyümölcs vagy zöldségkúra kedvezően befolyásolja a bőr állapotát, egyben javítja a szervezet anyagcseréjét is. A karotinból képződő A-vitamin, az egyik legfontosabb „hámvédő”, hiányában a bőr és a nyálkahártyák szárazzá válnak. Nikotinsav hiányában gyulladásos bőrelváltozások keletkezhetnek a napfény által közvetlenül ért bőrfelületen. A mikroelemek közül e tekintetben főként a cink játszik kiemelkedő szerepet. A különféle gyümölcs- és zöldségkombinációk a kozmetikai szereknek is kedvelt összetevői.

Igyekezzünk az egészséges életmód területén is felzárkózni a fejlettebb EU-tagországokhoz! Ha – hozzájuk hasonlóan – kétszer annyi – naponta legalább fél kg – gyümölcsöt fogyasztunk, egészségünk mellé még karcsúság és szépség is társul!

Prof. Dr. Rigó János

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk