Betegség=Hiány?
Hiány=Betegség?

Emésztőrendszeri és felszívódási problémák hatása egészségünkre

Az emberek még manapság is azt hiszik, hogy táplálkoznak, amikor esznek. A táplálék szó azt jelenti, hogy az elfogyasztott étel táplál. Pedig ma ez egyre kevésbé igaz…

Könnyebben megérthetjük e kérdést a szavak mélyebb értelmének vizsgálatával. Itt van például az EGÉSZSÉG szavunk.

EGÉSZ-ség, azaz teljesség, hiánytalanság – az az állapot, amikor minden alkotóelem jelen van, nem hiányzik semmi. Ezt a logikát használva egyenes a következtetés: a betegség nem más, mint amikor a rendszer csorbát szenved, teljessége sérül, valami hiányzik belőle.

A hiány lehet lelki és anyagi. Most csak az anyagi oldalt vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről.

 

Ahhoz, hogy az emberi test egészségesen működhessen, szüksége van:

1. Energiaforrásra
Energiát a legkönnyebb szénhidrátokból és zsírokból nyerni, de a szervezet a fehérjéket is le tudja bontani azzal a céllal, hogy energiához jusson.

2. Építőkövekre
Ezek azok az alkotóelemek, amelyek beépülnek a szervezet saját anyagai közé. Ilyenek az aminosavak, fehérjék, a zsírok, az ásványi anyagok és a nyomelemek is, valamint a sokféle szénhidrát, ami nem ég el, hanem beépül.
Az emberi szervezet képes évente újra, frissre cserélni anyagai 97%-át, ha van miből.
A modern mezőgazdaság és élelmiszeripar termékei – gazdasági megfontolásból – egyre több energiaforrást és egyre kevesebb teljes értékű építőkövet tartalmaznak.

3. Szabályozó anyagokra
Az emberi testben nagyon sokféle kémiai folyamat zajlik egyszerre. Képzeljük el úgy, mint egy hatalmas zenekart, ahol vannak mindenféle vonósok, fúvósok, ütősök és még más hangszereken játszó zenészek is. Össze kell hangolni őket, mert e nélkül káosz, fülsértő zenebona keletkezik. A szabályozó anyagok a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek, a test karmesterei, melyek biztosítják, hogy harmónia legyen a sok-sok folyamat között. Ezek hiányában akár halálos káosz is kialakulhat a szervezetben.

Fontos tudni, hogy már egyetlen vitaminfajta teljes hiánya is halálos lehet.
Gondoljunk csak a skorbutra. Lehet, hogy minden rendelkezésünkre áll, kivéve a C-vitamin, s a szervezet máris működésképtelenné válik.
A már említett mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás következtében veszélyesen alacsony szintre csökkente az élelmiszerek vitamin, ásványi anyag és nyomelem szintje. Egy magyar tudós, Márai Géza vizsgálatai szerint 1966-90. között 24 év alatt az alábbi csökkenés volt tapasztalható:

Mikroelem tartalom csökkenés:
 
Vitamintartalom csökkenés:
  Búza:
Árpa:
Kukorica:
50,0%
62,3%
81,4%
    Borsó:
Tej:
Káposzta:
53,3%
95,0%
95,0%
 

Bár a mennyiségi éhezés megszűnt, s az emberek eleget ehetnek, a lakosság túlnyomó részét mégis minőségi éhezés fenyegeti. Ennek a súlyos hiányállapotnak az eredménye a szervezet egészének legyengülése, többek között az immunrendszer elégtelen működése is.

 

A legtöbb betegség hiányállapot következménye.
Nobel díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert már régen rávilágított erre az összefüggésre:
"Ha a nem megfelelő táplálkozás miatt valaki meghűl és tüdőgyulladásban meghal, a diagnózis tüdőgyulladás lesz, nem helytelen táplálkozás, és az orvosa is valószínűleg csak a tüdőgyulladást kezelte."
A mai viszonyok között szükségünk van a hiányzó tápanyagok pótlására, így manapság a szokásos étrend a következő módon egészül ki:

  • Előétel,
  • Leves,
  • Főétel,
  • Desszert,
  • Étrendkiegészítő.

Vigyáznunk kell! Olyan korban élünk, amelyben már a narancs és a citrom is skorbutos!
Napi táplálékunkban a feldolgozott, finomított ételekben található tartósítószerek feladata, hogy megakadályozzák a tápanyagok megromlását, lebontását, így teszik azokat emészthetetlenné a mikroorganizmusok számára. Mi vajon kivételek vagyunk?

Számunkra vajon jól emészthetőek ezek az „ételek"? Nem azok.

Az élelmiszeripar profittermelő képességét „E"-k hadserege támogatja, csak meg kell nézni egy átlagos élelmiszer címkéjét. A vegyi anyagok megsokszorozhatják a szervezet vitamin igényét.

Amennyiben ezek nem állnak rendelkezésünkre a táplálékban, nem tudjuk lebontani és elégetni a méreganyagokat. A másik lehetséges út, hogy a test „zsírba csomagolja” ezeket, így védve egészségünket. A méreganyagok felhalmozódnak szervezetünkben, s az elhízás egyik okaként is szerepelhetnek.

Elképesztő, hogy mi mindent kibír az emberi test! Tulajdonképpen az a csoda, hogy egyáltalán képes még annyi ideig is működni és kiszolgálni minket, mint amennyi ma az átlagos életkor. Megdöbbentő, hogy mi mindent megtesz az élet azért, hogy élhessen.
Tudnunk kell, hogy az emlős állatokhoz hasonlóan az embernél is a várható élettartam a növekedéshez szükséges időnek kb. a hatszorosa. Az ember növekedése 20 éves kora körül fejeződik be, tehát ebből kiindulva:

6 × 20 = 120!!

Ön hány évvel számol?

Vannak népcsoportok, ahol egyáltalán nem ritkaság a 100 év körüli, egészséges, aktív, jó állapotú ember. Ebben az a furcsa, hogy ez a normális.

Mi vagyunk a csodabogarak a 60-80 éves élettartamunkkal!
Egyáltalán nem fogadható el az, hogy az emberek évtizedeken át szenvednek a betegségektől, és idő előtt tönkremegy a testük.

Az embernek egészségesen kéne meghalnia, ahogyan régen a nagyon idős emberek este lefeküdtek, és reggel már nem ébredtek fel. Ezt a természetes halált a népnyelv „végelgyengülésnek” nevezi. Teljesen elfogadhatatlan és nagyon ritka esetnek kéne lennie annak, hogy valaki betegségben hal meg.

Ma sajnos nem ez a helyzet. Az emberiséget fenyegető, gyötrő leggyakoribb betegségeket nem valami, hanem valaminek a hiánya okozza.
Talán egyszerűnek tűnik a megfogalmazás, hogy ha nincs hiány, nincs betegség sem.
Ne feledje: a hiányt csak Ön tudja pótolni!
Az egészség ezen az új úton csak egyénileg érhető el.

 
Dr. Lenkei Gábor

E témáról bővebben olvashat szakértőnk Cenzúrázott egészség címmel a Free Choice Kft. gondozásában megjelent könyvében.

A könyv mottója:
"Amikor képes vagy arra, hogy segíts az embertársaidon, az a „képesség” megszűnik pusztán képesség lenni, és felelősséggé válik."

Adelle Davis

Free Choice Kft.
Tel: 1-413-1090, Fax: 1-413-1091
web: www.freechoice.hu

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk