Allergiások
étrendje
 
  Amióta beköszöntött a tavasz, egyre több levél érkezik a szerkesztőségbe, melyben az allergiások számára megfelelő étrendről érdeklődnek az olvasók. Nógrád megyéből érkezett az a levél, melyből röviden idézek:

"…A fiam és a lányom 18 és 16 évesek. Kora tavasztól késő őszig csak tüsszögnek, sokszor alig kapnak levegőt, szemük viszket, orruk meg néha úgy folyik, mint a vízcsap. Kaptunk rá orvosságot, ettől tényleg jobban vannak, csak annyira bágyadtak, hogy nem merem mindig adni nekik, meg elolvastam a mellékhatásokat is, és emiatt sem akarom, hogy 4-5 hónapig egyfolytában szedjék. Így marad az orrcsepp, meg a szemcsepp. Emellett mindkét gyerek igen kényes gyomrú, gyakran elkapja őket a hasmenés. Pedig megadok, megfőzök nekik mindent, amit kérnek, reggel várja őket a tejszínhabos kakaó a kaláccsal, éppúgy, mint kiskorukban, hétvégén csibét vágok, és nem telik el hét, hogy ne sütnék nekik valamilyen süteményt. A kislányom mégis olyan soványka, sápadtka, a fiú meg olyan csendes, magának való. Szégyellem, hogy pont az én gyermekeim ilyen göthösek, pedig itt igazán jó a levegő, mégsem fejlődnek kellőképpen. Nem tudom mi tévő legyek…"

Kedves Asszonyom!

Gyermekeinél részletesen leírt panaszok manapság egyre több ember életét keserítik meg.

Az allergia a szervezet túlméretezett, rossz irányú válasza a külvilág ingereire. Mivel a probléma kiinduló pontja egyaránt lelki és testi eredetű is, a terápia sem szorítkozhat csupán a tünetek ideig-óráig történő megszüntetésére. Tudnunk kell, hogy ilyen esetekben nem a pollen, a virágpor a kiváltó ok, hanem az csupán az utolsó csepp a pohárban, ami végleg felborítja az addig normálisan működő rendszert. A megoldás tehát, hogy elsőként az alapokat tegyük rendbe, s akkor a virágpor már nem fog akkora zavart okozni. Mivel kérdése főként a helyes étkezésre irányult, erre térek ki részletesebben:

Az első években a teljes vegetárius koszt követendő, aminek alapja a tönköly kenyér, a teljes őrlésű gabonákból készült tészták, gabonakásák, leveles saláták, friss gyümölcsök, zöldséglevesek, főzelékek, kevéske hidegen sajtolt étolaj (pl. a pirítós kenyérre). Gondoskodjunk a megfelelő kalcium bevitelről elsősorban növényi forrásból (pl. friss zöld lucerna), másodsorban megfelelnek olyan készítmények, mint a Tovita, a Neurosan, vagy egyszerű házilagos megoldásként fogyasszunk el napi 1 kiskanál őrölt tojáshéjat néhány csepp citrommal vagy citromos vízzel (a kalcium citrát-kötésben könnyebben felszívódik).

Fontos a kiegyensúlyozott vitamin- és makro-mikro elem ellátás és a flavonoidok bevitele is.

Allergia tea: citromfű, orbáncfű, apróbojtorján, körömvirág, martilapu, tüdőfű, kakukkfű, cickafark, pásztortáska, lándzsás útifű 1:1 arányú keverékének forrázata, melyből a napi adag legalább l,5 liter legyen. Emellett jótékony hatásúak a jóga légzőgyakorlatok, a nem túlzásba vitt sport (pl. úszás, séta, kerékpározás (az allergizáló terület kerülésével), a talpmasszázs, ahol a cél az immunrendszer harmonizálása. Alkalmazhatunk valamilyen természetes légzéskönnyítő, hurutoldó módszert is. Az orr nyálkahártya tisztítására az 1%-os sós vizes oldat igen jó, s ezzel a szemet is lehet mosogatni.

Ne feledjük, ha az allergia kialakulásához hetek, hónapok, sőt évek kellettek, adjunk időt szervezetünknek a „felejtésre”, hogy visszatalálhasson eredeti egészséges állapotához!

 
Béky László
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk