Allergiára
Akupunktúra


A nyugati orvoslás túlérzékenységen alapuló betegségről beszél és bőrpróbákkal, tesztekkel igyekszik kideríteni az allergia okát. Ezek után elrendeli, hogy a beteg száműzze életéből a provokáló anyagot. Ha erre nincs mód, akkor ún. antihisztamin gyógyszereket alkalmaznak, melyek csak tüneti javulást hozhatnak.


1. kép

 

Az allergia a régi időkben nem volt olyan gyakori, mint napjainkban. A Hagyományos Kínai Orvoslás a védő energiával hozza összefüggésbe, és energiatöbblet állapotot kezel. Ezt helyileg az arcon és a halántékon lévő pontokkal, valamint a kézfejen található Vastagbél-4 elnevezésű ponttal érik el. Itt megjegyzendő, hogy az allergiás reakciók gyakran nagyon gyorsan – akár perceken belül – fejlődnek ki, ezt a gyors kialakulást a kínai orvos a Szélnek tulajdonítja. A Vastagbél-4 pont pedig oszlatja a Szelet. Ugyancsak erre a célra szolgál a tarkón lévő mélyedésben található Epehólyag-20 pont is (1. kép).

Az allergiás túlérzékenységi tünetek lehetnek légzőszerviek: ekkor beszélünk szénanátháról, asztmáról. Az ilyen tünetek enyhítésére a már említett Vastagbél-ponton kívül a háton található Kormányzó-14, és – asztmánál – a gerinc vonalától kétoldalra található Hólyag-11, Hólyag-13, valamint elől a szegycsonton lévő Befogadó-17 pont kezelése elfogadott. A lábszáron tapintható Gyomor-40 pont oldja a tüdőben felgyülemlő váladékot, azaz köptető hatású.


2. kép
  A viszketéses bőrtünetek fellépésekor: ekcéma, csalánkiütés esetében a könyökhajlati redő végpontjánál tapintható Vastagbél-11 (2. kép), és a comb belső oldalán a térdízület közelében lévő Lép-10 pont kezelése csaknem mindig eredményes.

Emésztőszervi panaszok általában a Vékonybél és a Vastagbél falában létrejövő túlérzékenységi reakciók miatt keletkeznek. A vezető tünet ilyenkor a hasmenés. A már említett Vastagbél-pontokon kívül ilyenkor hatásos a köldök mellett kétoldalt lévő Gyomor-25 pontokon is kezelni. Ez a pont a Vastagbél ún. vészpontja, vagy energiagyűjtő pontja. Az ilyen esetekben fellépő gyulladást a Hagyományos Kínai Orvoslás a Meleg és a Nedvesség hatásának tulajdonítja.

Érdekes kérdés az autoimmun reakciók esete, amikor az allergiát okozó tényező, vagyis az allergén a szervezet „saját” anyaga, amely sokféle betegség kialakulásában játszik szerepet.

Nem kell megelégednünk azonban az aktuális allergiás tünetek puszta enyhítésével, azt is kitűzhetjük célul, hogy a szervezet túlérzékenységét egyszer és mindenkorra felszámoljuk. Ebben az esetben más pontokon is be kell avatkoznunk az immunrendszer áthangolása érdekében, azaz a nyugati orvoslás fogalmai szerint: az ún. szupresszor sejtek aktivitásának növelésével csökkentjük vagy megszüntetjük a szervezet túlérzékenységét a szóban forgó allergénre. Ez természetesen hosszasabb kezelést, esetenként akár 6 hétig is eltartó rendszeres akupunktúrát igényel. Eredményesebb a módszer, ha a kezelést az allergizáló anyag időbeni megjelenését megelőzően végezzük..

Nem szóltunk még arról, hogy az akupunktúra veszélytelen, mellékhatásai nincsenek. Ezzel szembe a széles körben alkalmazott antihisztamin szerek esetén étvágytalanság, hányinger, csökkent figyelem és koncentráló képesség, álmosság és izomgyengeség szokott fellépni.

Akupresszúra, mint elsősegély

Hirtelen fellépő allergiás tüneteink átmeneti enyhítésére, vagy a túlzott allergiás reakciók „elviselhetőbbé tételére” saját magunk is alkalmazhatunk adott pontokon házilagos akupresszúrát. Erre leginkább alkalmas például a már említett Vastagbél-4 pont, amely a kézfejen a hüvelyk- és a mutatóujj közötti redőben, az 1. és 2. kézközépcsont találkozása előtt található (3. kép). A pontot nyomkodva, dagasztva masszírozzuk naponta 5-5 percig minkét kézen a másik kéz hüvelyujj begyével vagy a kézhátat vagy az ujjredőt átfogva.

 

3. kép

„csináld magad” akupresszúra sikeresen egészítheti ki az allergiás tünetek enyhítését vagy végleges megszüntetését célzó akupunktúrát.

Váljék egészségükre!

 

Dr. Eőry Ajándok
ALLERGIAKEZELÉS AKUPUNKTÚRÁVAL
"Egészség Biztonság"
Kiemelten Közhasznú Alapítvány
Rendelő: 1138 Bp., Váci út 156.
Tel.: 443-2100/1382

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk