Gyógyítható-e
az allergia?
 
 

Minden betegséget könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani! Ám a megelőzés igen összetett feladat, s korunkban egyre több tényező van, amely erősen korlátozza szervezetünk öngyógyító képességét.

Hivatalosabban fogalmazva mindent „megteszünk”, hogy az ún. psycho-neuro-endocrin-immun-tengely – a lelki – idegi – hormonális – immun – rendszer – működésének egyensúlyát felborítsuk, s ez által utat nyissunk a betegségek kialakulásának.
Néhány példa a teljesség igénye nélkül: tartósítószerek, ételszínezékek, kemikáliák a mezőgazdaságban, az állattenyésztésben, a háztartásban és a gyógyászatban, szennyezett víz, szennyezett levegő, szennyezett lélek (stresszt okozó tényezők, agresszió körülöttünk, szinte bármerre nézünk).
Mindezekkel szemben szervezetünk, e rendkívül finom műszer egyre védtelenebbé válik. Ez a magyarázata annak, hogy növekvő számban és egyre koraibb életszakaszokban jelennek meg a krónikus betegségek – köztük az allergiák.
Mindannyiunk szervezetének vannak gyenge pontjai, ez a magunkkal hozott betegséghajlamokkal is magyarázható. Ha a szervezet egyensúlya megrendül, akkor ezeken a pontokon alakulnak ki először betegségek.

Mit tehetünk hát?

Figyeljünk a lelkünkre és figyeljünk a testünkre!
Egyrészt ma már igen sok módszer áll rendelkezésünkre, amely segíti lelkünk harmóniájának megteremtését, a stressz oldását, a pozitív gondolkodás elsajátítását (pl. relaxáció, meditáció, agykontroll, kineziológia, psychoterápia, stb.), tehát ki-ki választhat közülük személyiségének és vérmérsékeltének megfelelően.
Másrészt rendkívül sokat tehetünk testünkért, ha megváltoztatjuk étrendünket, alkatunknak és személyes igényeinknek megfelelően – lehet ez makrobiotikus, ajurvédikus, testkontroll rendszerű, vagy egyszerűen egy változatosan kialakított, főként zöldség, gyümölcs és gabona alapú étrend. A lényeg, hogy egyre több bio termesztésű étel kerüljön az asztalra, hogy egészséges, tiszta vizet igyunk és minél kevesebb mesterségesen finomított ételt-italt fogyasszunk, kerüljük a tartósítószereket és ételszínezékeket tartalmazó „táplálékokat”.
Legyen mindennapi életünk része valamilyen számunkra megfelelőmozgásforma!
Megfigyelhetjük, hogy ha gyermekeink már kezdettől egy ilyen rendszerben nőnek fel, testük és lelkük is stabilabbá válik, ritkán betegszenek meg, és ha mégis, az enyhe lefolyású lesz.

Mit tehet a homeopátia allergia esetén a fenti elvek betartása mellett:

  1. Vannak olyan homeopátiás gyógyszerek, melyek az immunrendszert erősítik.
  2. Ha ismert az allergiát okozó anyag, akkor az abból készült homeopátiás szer csökkentheti a szervezet ilyen irányú érzékenységét.
  3. Az allergia tüneteinek megfelelő homeopátiás szerrel helyettesíthetőek a mellékhatást okozó gyógyszerek.
  4. Egy jól kiválasztott ún. alkati szer segíthet abban, hogy a szervezet lassan, fokozatosan a jó irányba kezdjen működni és az allergiás mechanizmus mintegy kialudjon.
  5. A címben feltett kérdésre a válaszom: az allergiás betegségek gyógyíthatók, de a gyógyítás ugyanolyan komplex folyamat, mint a betegség kialakulásának a mechanizmusa. Tudnunk kell, hogy egy lassan kialakuló, már évek óta fennálló állapot visszafordítása mind a páciens, mind a gyógyító részéről ugyanolyan elszántságot, kitartást és türelmet igényel.

Sok sikert kívánok a gyógyuláshoz és a gyógyításhoz!

 
Dr. Kürti Katalin
Magyar Homeopata Orvosi Egyesület
Tel: 225-38-97, Fax: 225-38-98
www.homeopata.hu
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk